Strona 1 z 4

Co nie działa w Normie Expert

: 27 sie 2012, o 23:08
autor: yerzy1
W opisie (pozycji, działu) nie można wstawić litery "ó". Pozostałe polskie znaki (prawy alt+litera) działają.

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 28 sie 2012, o 08:26
autor: Kamil
Witam
Dziękujemy za zgłoszenie.
Niestety jest to błąd w programie i pracujemy nad jego jak najszybszym rozwiązaniem.
Nie można wprowadzić znaku "ó" i "ń"

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 17 wrz 2012, o 23:55
autor: yerzy1
Gdzie została ukryta opcja pozwalajaca zmienić treść nagłówka tabeli z "przedmiar" na "obmiar" (tworzę kosztorys powykonawczy)? Chciałbym również uzyskać słowo "obmiar" w spisie treści. Zmiana w opcjach kosztorysu nic nie daje, podobnie jak zmiana w opcjach widoku. (w Normie Pro wystarczyło zmienić przełącznik w opcjach kosztorysu). Po wybraniu "definiuj szablony" można wpisać "obmiar" w pole "tekst pola" ale w spisie treści dalej jest "przedmiar".

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 18 wrz 2012, o 09:29
autor: Kamil
Witam
Sprawdziłem opisany przez Pana problem na wersji 5.3.302 i wszystko jest ok.
Chodzi Panu o ten widok?
Obmiar.JPG
Obmiar.JPG (46.82 KiB) Przejrzano 28338 razy
Proszę napisać na jakiej wersji Pan ma problem.
Może widok się nie odświeżył.

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 18 wrz 2012, o 20:59
autor: yerzy1
Właśnie o ten widok chodzi. Gdzie i co trzeba ustawić, aby przełączać w spisie treści z "Przedmiar" na "Obmiar"? Mam Normę Expert 5.3.302.0.

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 19 wrz 2012, o 09:35
autor: Kamil
Proszę rozwinąć grupę Widok
Opcje prezentacji widoku.png
Opcje prezentacji widoku.png (29.46 KiB) Przejrzano 28325 razy
Następnie rozwinąć Przedmiar/Obmiar
Przedmiar_Obiarm.JPG
Przedmiar_Obiarm.JPG (23.41 KiB) Przejrzano 28325 razy
W tym miejscu zmieniłem na Obmiar.

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 19 wrz 2012, o 20:02
autor: yerzy1
Działa, dziękuję.

Co nie działa w Normie Expert

: 27 wrz 2012, o 13:06
autor: jolica
Witam. Z serii, co nie działa w normie Expert chciałam poprosic o sprawdzenie i wyjaśnienie bądź instruktaż dotyczący nagłówków. Jestem na zakładce wydruki. Format strony: Opcje: zaznaczony "drukuj nagłówek". Robię podglad ustawienia wydruki, wybieram przykładowo przedmiar i nagłówka, który wybrałam [plik] nie wyswietla. Ciekawe, że wszystkie pozostałe czyli: nr strony, liczba stron, data wydruków, etc.. które są zamieszczone na dole okienka edycji zestawów nagłówków stron działają za wyjątkiem własnie tego, który zwykliśmy w biurze wstawiać. Oczywiście mogę wpisać dokładną nazwę pliku i zapisać, lecz przy każdym kosztorysie i przedmiarze muszę to zmieniać, a nie jest to praktyczne. Sprawdzałam na komputerach kolegów, którzy pracują na tej samej wersji Normy Expert i u wszystkich występuje ten sam błąd. Używam NE Werrsja: 5.1.400.9

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 27 wrz 2012, o 13:22
autor: Kamil
Witam
Ma Pani dosyć starą wersję.
Proszę skontaktować się ze mną mailowo w tej sprawie serwis@ath.pl powołując się na forum.

Re: Co nie działa w Normie Expert

: 16 sty 2014, o 11:56
autor: sylka
Dzień dobry, chciałbym zgłosić następujący problem. Utworzyłem katalog własny 02-21 na podstawie kopiuj-wklej z katalogu norm 2-21. Do momentu zapisania i zamknięcia kosztorysu z pozycjami katalogu własnego wszystko działa poprawnie. Ponowne otwarcie kosztorysu powoduje w widoku brak opisu pozycji i podstawy. Wyliczenia i nakłady są poprawne. Mam stworzonych wiele katalogów własnych, i dopiero 02-21 sprawił mi problem. Nie mogę się doszukać przyczyny, ponieważ sposób postępowania tworzenia kopii jest zawsze taki sam. W pierwszej chwili myślałem, że sam coś sknociłem. Usunąłem z bazy Katalogi Własne i ponownie stworzyłem kopię. Wynik bez zmian. W katalogach własnych zmieniam tylko materiały i sprzęt z Kartoteki Własne. Używam wersję 5.4.402.0. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Sylka.