Domyślne powiększenie widoku

Moderatorzy: PatrykATH, Gregor

yerzy1
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Domyślne powiększenie widoku

Post autor: yerzy1 »

1. Czy można ustawić w jednym miejscu powiększenie dla wszystkich zakładek wstążki (przedmiar, kosztorys, nakłady itd.)?
2. Czy powiększenie jw. można ustawić "raz na zawsze", czy trzeba przy każdym otwarciu kosztorysu przeklikać się przez wszystkie zakładki wstążki?
Załączniki
Norma Expert - zrzut ekranu_1.jpg
Norma Expert - zrzut ekranu_1.jpg (23.69 KiB) Przejrzano 16014 razy
Gregor
Załoga ATH
Posty: 25
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:31

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: Gregor »

Dzień dobry,
Funkcja zmiany czcionki programu na większą (na stałe) znajduje się w opcjach programu na zakładce "Opcje użytkownika" (Symbol kasku w lewym górnym rogu\opcje programu\opcje użytkownika. Zmiany dokonujemy za pomocą suwaka. Zastosowanie zmian następuje po ponownym uruchomieniu programu.
Załączniki
Opcje programu.png
Opcje programu.png (48.42 KiB) Przejrzano 15996 razy
yerzy1
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: yerzy1 »

Norma Expert - opcje powiększenia_1.jpg
Norma Expert - opcje powiększenia_1.jpg (29.91 KiB) Przejrzano 15944 razy
Dziękuję za odpowiedź. Skoro oba sposoby powiększania działają tak samo, to jest jednak pewna niekonsekwencja w ich nazwaniu i stosowaniu. W opcjach programu nazywa się to "Rozmiar czcionki" i pokazana jest skala z suwakiem od 100 do 150%. Podczas przesuwania suwaka nie widać jaka jest aktualna wielkość rozmiaru czcionki. Efekt widać dopiero po ponownym uruchomieniu programu.
W widoku kosztorysu opcja nazwana jest "Powiększenie", nie widać granicznych wartości, a podczas przesuwania suwaka widok zmienia się na bieżąco i widoczna jest aktualna wartość powiększenia.
Czy nie dałoby się tego jakoś uprościć i ujednolicić, bo dla mnie "Rozmiar czcionki" to nie to samo co "Powiększenie"
Gregor
Załoga ATH
Posty: 25
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:31

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: Gregor »

W tym zakresie nie zostaną wprowadzone zmiany, ponieważ są to dwa niezależne mechanizmy.
Funkcja zmiany czcionki w opcjach programu dokonuje zmian wszystkich elementów programu, łącznie ze wstążka poleceń.
Funkcja „Powiększenie” działa wyłącznie na opisy kosztorysu i jest pamiętana w ramach jednej sesji programu.
Załączniki
Widok przy ustawieniu w opcjach programu rozmiaru czcionki na 150% i powiększenie 100%.jpg
Widok przy ustawieniu w opcjach programu rozmiaru czcionki na 150% i powiększenie 100%.jpg (176.11 KiB) Przejrzano 15852 razy
Widok przy ustawieniu w opcjach programu rozmiaru czcionki na 100% i powiększenie na 280%.jpg
Widok przy ustawieniu w opcjach programu rozmiaru czcionki na 100% i powiększenie na 280%.jpg (164.08 KiB) Przejrzano 15852 razy
yerzy1
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: yerzy1 »

Bardziej pokręcone to już nie mogło być (o intuicyjności nie wspomnę). Współczuję "nowym" (z przymusu - po przesiadce z Normy Pro) użytkownikom Normy Expert. Nie wiem, czy im pomoże bezpłatny webinar, ale trzymam kciuki.
PatrykATH
Nowy użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 gru 2021, o 10:00

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: PatrykATH »

Opcje oraz samo działanie i reakcja programu są dość intuicyjne zgodnie z wyjaśnieniami Pana Grzegorza.
Funkcja "Rozmiar czcionki" powoduje modyfikację rozmiarów w całym programie, również wstążki poleceń stąd po zmianie rozmiaru i akceptacji opcji następuje informacja, że konieczne jest ponowne uruchomienie programu, aby możliwe było zastosowanie wprowadzonych zmian.
Funkcja "Powiększenie" dotyczy konkretnego widoku, który obecnie jest wyświetlony i nie wpływa na pozostałą prezentację programu - technicznie może być to wykonywane na bieżąco stąd od razu widać reakcje po zmianie parametru.
Dlatego zgodnie z Pana sugestią nie może nastąpić ujednolicenie ponieważ technicznie są to dwie różne funkcjonalności.
yerzy1
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: yerzy1 »

Chyba nadal się nie rozumiemy. Proszę sobie wyobrazić następującą sytuację:
1. Rozpoczynam pracę programu
2. Widzę, że czcionka jest zbyt mała
3. Przy pomocy funkcji "Powiększenie" ustawiam optymalne powiększenie (na bieżąco widząc zmiany i ewentualnie je korygując)
4. Powtarzam p. 3 dla wszystkich widoków - mam optymalne ustawienia powiększenia
5.Kończę pracę z programem
6. Po następnym uruchomieniu ustawiam wszystko od nowa, tracąc czas
Moje pytanie brzmi następująco:
W jakim położeniu ustawić suwak w funkcji "Rozmiar czcionki" (Opcje programu), żeby uzyskać na stałe taki sam efekt jak uzyskany po wykonaniu czynności opisanych w p. 1 - 4?
PatrykATH
Nowy użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 20 gru 2021, o 10:00

Re: Domyślne powiększenie widoku

Post autor: PatrykATH »

Teraz wszystko jasne, czyli problemem jest to, że zmiany ustawione za pomocą funkcji "Powiększenie" są utracone po wyłączeniu programu - pamiętanie tego stanu w jednej instancji programu obecnie jest celowe.
Trudno jest podpowiedzieć jaką wartość należałoby ustawić w funkcji "Rozmiar czcionki", aby osiągnąć podobną wielkość jak w funkcji "Powiększenie" ponieważ nie został załączony zrzut z pożądanymi przez Pana wielkościami czcionki natomiast zakładać można, że suwak powinien być ustawiony w prawej części (okolice 150%).
W razie dalszych problemów proszę o kontakt bezpośrednio na adres e-mail: serwis@ath.pl dzięki temu sprawniej postaram się wskazać odpowiednią konfigurację programu lub ewentualnie stworzone zostanie zgłoszenie w celu pamiętania zmiany stanu funkcji "Powiększenie" również po zamknięciu programu.
ODPOWIEDZ