Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Andrrew
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 24 lis 2011, o 07:49
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Andrrew » 17 gru 2013, o 20:01

Temat ogromny, ilość poruszonych spraw niemal przytłaczająca. Pół dnia spędziłem na ich czytaniu, a i tak porządnie przeanalizowałem tylko nieco ponad połowę, resztę jedynie przeglądając. Sugerowałbym adminom i moderatorom wydzielanie pojawiających się tutaj nowych postów jako osobne tematy. To samo kieruję do kolegi jasecki. Uważam, że kolejne uwagi/sugestie/pytania powinny być ujmowane już w nowych wątkach. Choćby po to, by łatwiej było się do nich ustosunkować.

Dlatego w tym miejscu, na początek, odniosę się tylko do jednej, zasadniczej dla mnie sprawy.
Kamil pisze:Wg. niektórych użytkowników i tak już mamy za dużo opcji w programie i zdarzają się problemy.
Dorzucenie tego, co Pan napisał, powoduje, że są już 3 opcje, które robią dokładnie to samo, co może Pan wykonać za pomocą dwóch obecnych.

Może niech inni użytkownicy też się wypowiedzą, czy te opcje, które są do tej pory, są wystarczające, czy coś by można było zmienić?
A czy, jako jeden z wywołanych użytkowników, mógłbym się najpierw dowiedzieć które z postulowanych w tym dziale propozycji zmian w programie zostało już wdrożonych w nowych wersjach? Bardzo prosiłbym o precyzyjną odpowiedź na to pytanie. Znaczna większość sugestii kolegi jasecki moim zdaniem jest zasadna. Większość z opisywanych przez niego problemów przerabiałem już niejednokrotnie na przestrzeni kilku lat kosztorysowania w programach serii Norma. Jestem przekonany, że ani ja ani kolega jasecki nie jesteśmy tutaj wyjątkami.

Tymczasem, znaczna część powyższych uwag i sugestii została zignorowana, na temat niektórych padły odpowiedzi, że zostaną przedyskutowane, sprawdzone itd. Jednakże informacji o decyzjach czy innych owocach przytaczanych "spotkań projektowych" nie widzę. Za przykład niech posłuży, poruszana w tym temacie także przeze mnie już ponad półtora roku temu, propozycja wprowadzenia zawijania wierszy w nazwach pozycji kosztorysowych podczas przeglądania KNR-ów Normie. Zaledwie zaś w paru przypadkach zostało jasno stwierdzone, że dana funkcjonalność została wdrożona.

Podsumowując, uważam że precyzyjne odniesienie się do propozycji, które padły w tym temacie, jest niezbędne do tego, ażeby zachęcić innych użytkowników do wypowiadania się na temat oprogramowania. Bo po co szaremu użytkownikowi produkować się, wskazywać problemy lub pomysły, skoro i tak skazany jest na arbitralne decyzje producenta?

Niniejsze forum jest świetnym pomysłem, doceniam fakt jego powstania i umożliwienia takiego kontaktu z użytkownikami. Warto byłoby z tego kontaktu w pełni korzystać.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 18 gru 2013, o 10:25

Andrrew pisze:A czy, jako jeden z wywołanych użytkowników, mógłbym się najpierw dowiedzieć które z postulowanych w tym dziale propozycji zmian w programie zostało już wdrożonych w nowych wersjach? Bardzo prosiłbym o precyzyjną odpowiedź na to pytanie. Znaczna większość sugestii kolegi jasecki moim zdaniem jest zasadna. Większość z opisywanych przez niego problemów przerabiałem już niejednokrotnie na przestrzeni kilku lat kosztorysowania w programach serii Norma. Jestem przekonany, że ani ja ani kolega jasecki nie jesteśmy tutaj wyjątkami.
Trzeba uczciwie przyznać, że pewna część sugestii została uwzględniona.
Np. poprawiono pierwszą z uciążliwości, jaką zasygnalizowałem w tym wątku, wcześniej "Po wpisaniu z ręki np. „KNR 4-01 713” program przenosi do spisu tablic a nie już do spisu kolumn".
Poprawiono błąd na karcie "Klauzula o uzgodnieniu kosztorysu" i dodano pasek przewijania.
Poprawiono błąd importu Katalogów własnych. Wcześniej program zjadał polskie litery.
Poprawiono błąd eksportu do Excela. Wcześniej odwołania do pozycji zmieniały się w "krzaki".
I parę innych.
Ułatwiono sposób szukanie ceny dla nakładów o długich i skomplikowanych, często obcojęzycznych, nazw na karcie "Szukaj elementu RMS".

A zatem firma reaguje na nasze uwagi i prośby.
I mimo, że napisałem w tym wątku sporo uwag krytycznych, to cenę sobie i program Norma Pro i kontakt z firmą. Tyle "marchewki", a teraz "kij".
Tymczasem, znaczna część powyższych uwag i sugestii została zignorowana, na temat niektórych padły odpowiedzi, że zostaną przedyskutowane, sprawdzone itd. Jednakże informacji o decyzjach czy innych owocach przytaczanych "spotkań projektowych" nie widzę. Za przykład niech posłuży, poruszana w tym temacie także przeze mnie już ponad półtora roku temu, propozycja wprowadzenia zawijania wierszy w nazwach pozycji kosztorysowych podczas przeglądania KNR-ów Normie. Zaledwie zaś w paru przypadkach zostało jasno stwierdzone, że dana funkcjonalność została wdrożona.
Kwestia zawijania wierszy nie została zmieniona. To fakt. Nie zmieniono też paru innych rzeczy.

Jednak NAJPOWAŻNIEJSZE ze wskazanych BŁĘDÓW lub UCIĄŻLIWOŚCI nie zostały nie tylko zmienione, ale nawet uznane.
Do nich zaliczam:
1. Przy wykonywaniu kosztorysu BEZ wyceny materiałów (w dziale piszemy M*0) program uporczywie każe wybierać nam M (np. każe wybrać miedzy "ciasto wapienne" a "wapno suchogaszone" - nie wiadomo po co). Program "widzi" M i w przypadku wydruku takiego kosztorysu chętnie wydrukuje nakłady M, choć nikt go nie prosi. A co gorsza wycenia jednak M!!! Robi to wtedy, gdy nakłady w pozycji są skalkulowane jako "nakład stały". Błąd ten nie został uznany przez firmę ATH.
2. Przy łączeniu pozycji program NIEPRAWIDŁOWO łączy opisy pozycji łączonych, zjadając info o krotności, lub zmieniając logiczną kolejność czynności, przekłamując w istocie to, co chcemy zrobić.

Oczywiście nie zmieniono też innych rzeczy, ale nie są to kwestie, aż tak rażące jak wykazane powyżej. Bo może nas wkurzać brak zawijania wierszy, ale jeśli program robi coś, czego od niego nie chcę, a nawet może mnie wprowadzić w błąd, to zabawa się kończy. Zaczynają się problemy, bo tu chodzi o PIENIĄDZE.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 19 gru 2013, o 14:27

jasecki pisze:Chciałbym zadać pytanie dotyczące sposobu szukania przez program cen dla M.

Stworzyłem sobie katalog własny, w którym indeksy ETO materiałów dokładnie pasują do indeksów eto z cennika.
Oto przykład.
nawiewniki.png

Jak widać nr eto nawiewnika z katalogu idealnie pasuje do nr eto z podczepionego cennika. Zgadza się także klasyfikacja numeru tzn. /3 (czyli własny). Zrobiłem to celowo, aby ułatwić sobie dobieranie konkretnej ceny tego konkretnego nakładu.
Pytanie brzmi:
Dlaczego nawiewnik o pasującym indeksie ETO nie pojawia się na samym początku listy tylko na jego końcu? Przecież w innych przypadkach, z reguły gdy indeksy pasują, to taki element pojawia się na początku. Mógłbym podać setki przykładów. Dlaczego w tym przypadku jest inaczej?
Dodam jeszcze, że w opcjach szukania cen mam ustawienia, aby zawsze szukał wg nazwy i we wszystkich typach indeksów.
Oczywiście wiem, że można sobie kliknąć na nagłówki kolumn żeby sobie zmienić sortowanie itd. ale nie o to mi chodzi. Chciałbym poznać i zrozumieć mechanizm szukania cen przy podanych opcjach.
Przetestowałem dokładnie opisany przez Pana problem i rzeczywiście można troszkę ulepszyć sortowanie po nazwie i przekierowałem to do naszego programisty.
Najlepszy wynik uzyskałem, kiedy jest sortowanie po Indeksie, to dwie pozycje własne z identycznym indeksem, bądź zbliżonym miałem jako dwa pierwsze wyniki.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 19 gru 2013, o 15:11

Andrrew pisze:Temat ogromny, ilość poruszonych spraw niemal przytłaczająca. Pół dnia spędziłem na ich czytaniu, a i tak porządnie przeanalizowałem tylko nieco ponad połowę, resztę jedynie przeglądając. Sugerowałbym adminom i moderatorom wydzielanie pojawiających się tutaj nowych postów jako osobne tematy. To samo kieruję do kolegi jasecki. Uważam, że kolejne uwagi/sugestie/pytania powinny być ujmowane już w nowych wątkach. Choćby po to, by łatwiej było się do nich ustosunkować.
Zgadzam się z Panem, temat bardzo urósł i jest dosyć ciężki w przeglądaniu.
Postaram się w wolnej chwili poukładać poruszone problemu na odrębne tematy, aby łatwiej było przeglądać.
Dziękuję za uwagę.
Andrrew pisze:Dlatego w tym miejscu, na początek, odniosę się tylko do jednej, zasadniczej dla mnie sprawy.
A czy, jako jeden z wywołanych użytkowników, mógłbym się najpierw dowiedzieć które z postulowanych w tym dziale propozycji zmian w programie zostało już wdrożonych w nowych wersjach? Bardzo prosiłbym o precyzyjną odpowiedź na to pytanie. Znaczna większość sugestii kolegi jasecki moim zdaniem jest zasadna. Większość z opisywanych przez niego problemów przerabiałem już niejednokrotnie na przestrzeni kilku lat kosztorysowania w programach serii Norma. Jestem przekonany, że ani ja ani kolega jasecki nie jesteśmy tutaj wyjątkami.

Tymczasem, znaczna część powyższych uwag i sugestii została zignorowana, na temat niektórych padły odpowiedzi, że zostaną przedyskutowane, sprawdzone itd. Jednakże informacji o decyzjach czy innych owocach przytaczanych "spotkań projektowych" nie widzę. Za przykład niech posłuży, poruszana w tym temacie także przeze mnie już ponad półtora roku temu, propozycja wprowadzenia zawijania wierszy w nazwach pozycji kosztorysowych podczas przeglądania KNR-ów Normie. Zaledwie zaś w paru przypadkach zostało jasno stwierdzone, że dana funkcjonalność została wdrożona.

Podsumowując, uważam że precyzyjne odniesienie się do propozycji, które padły w tym temacie, jest niezbędne do tego, ażeby zachęcić innych użytkowników do wypowiadania się na temat oprogramowania. Bo po co szaremu użytkownikowi produkować się, wskazywać problemy lub pomysły, skoro i tak skazany jest na arbitralne decyzje producenta?

Niniejsze forum jest świetnym pomysłem, doceniam fakt jego powstania i umożliwienia takiego kontaktu z użytkownikami. Warto byłoby z tego kontaktu w pełni korzystać.
Wszystkie uwagi są przez nasz omawiane i wdrażane w programie, jeśli na spotkaniu projektowym zostanie podjęta decyzja, że coś takiego wprowadzamy.
Proszę mieć na uwadze, że forum to nie jedyne miejsce, gdzie można zgłaszać nam uwagi do programu.
Codziennie otrzymujemy sporo telefonów i maili z różnymi propozycjami zmian.
Wszystkie zgłoszenia rozpatrujemy na poważnie i nadajemy priorytety.
W sytuacji, kiedy mamy tak dużo zgłoszeń od użytkowników, niektórym może się wydawać, że z "ich" zgłoszeniem nic nie robimy, a tak naprawdę czeka ono w kolejce zgłoszeń. Na naszej stronie http://www.ath.pl jest dostępna historia zmian konkretnego programu i widać tam ile się zmienia z wersji na wersję i jak tego jest dużo.
Czasami, kiedy zgłoszenie zostanie przesłane, tylko przez jednego użytkownika i jest dosyć nietypowe, to czekamy na podobne zgłoszenie przez innego, bo w przypadku tak dużej ilości użytkowników Normy, dokonując zmiany w programie tylko dla tego jednego, jest bardzo ryzykownym posunięciem, ponieważ spora część użytkowników przyzwyczaja się do pewnej funkcjonalności i później możemy mieć sporo zgłoszeń, że czemu zmieniamy daną funkcjonalność.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 21 gru 2013, o 13:19

jasecki pisze: Jednak NAJPOWAŻNIEJSZE ze wskazanych BŁĘDÓW lub UCIĄŻLIWOŚCI nie zostały nie tylko zmienione, ale nawet uznane.
Do nich zaliczam:
1. Przy wykonywaniu kosztorysu BEZ wyceny materiałów (w dziale piszemy M*0) program uporczywie każe wybierać nam M (np. każe wybrać miedzy "ciasto wapienne" a "wapno suchogaszone" - nie wiadomo po co). Program "widzi" M i w przypadku wydruku takiego kosztorysu chętnie wydrukuje nakłady M, choć nikt go nie prosi. A co gorsza wycenia jednak M!!! Robi to wtedy, gdy nakłady w pozycji są skalkulowane jako "nakład stały". Błąd ten nie został uznany przez firmę ATH.
Żeby jeszcze bardziej uzmysłowić absurdalność przyjętych rozwiązań w powyższej sprawie i niezrozumiałą niechęć twórców programu do wprowadzenia oczywistych zmian, chcę podkreślić, że mimo wpisania w dziale M*0, to i tak przed wydrukiem kosztorysu szczegółowego trzeba po prostu ręcznie skasować wszystkie nakłady materiałowe, bo po kiego licha drukować nakłady M, które zleceniodawcę kosztorysu nie interesują? Po cóż więc w ogóle pisać w dziale M*0? Przecież to NIC nie daje. :o

Awatar użytkownika
FireFighter
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 mar 2013, o 10:44

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: FireFighter » 11 sie 2014, o 17:04

W związku z zakupem Intercenbudu testowałem możliwość wyszukiwania w wielu cennikach (mam zarówno Intercenbud jak i Sekocenbud) i niestety nie działa (względnie robię coś źle, coś nie tak jest ustawione).

CheckBox "Wyszukiwanie we wszystkich cennikach" muszę włączać za każdym razem (nawet jeżeli zapisze kosztorys już z ustawioną tą opcją). I myślałem, że teraz jak kliknę w RMS dany materiał (np. bloczek betonowy) to Norma przeszuka wszystkie podpięte pod kosztorys cenniki (czyli będę mógł dobrać sobie adekwatną ceną), a tu kicha muszę ręcznie wybierać każdy cennik (ceny średnie ICB, ceny dostawców ICB i ceny Sekocenbud), przeszukiwać go. Wydawało mi się, że program wygeneruje listę gdzie w kol. bez nazwy dostawcy będę widział, że to Seko, jak będzie ICB_ŚREDNIE to że ICB, a jak konkretny dostawca to z cennika dostawców.
Załączniki
1.jpg
Tak wyglądają opcje programy
1.jpg (106.56 KiB) Przejrzano 5831 razy

Awatar użytkownika
FireFighter
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 mar 2013, o 10:44

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: FireFighter » 13 sie 2014, o 18:51

Wizyta na przedmiarowaniu na kopalni i od razu człowiek inaczej myśli :D Problem z cennikami rozwiązany. Opiszę bo a) może się komuś przyda b) jak zapomnę to wejdę na forum i znowu zmądrzeję.

Mając kilka cenników np. SekoCenBud i InterCenBud zapisują one się w bazie BAZACEN (domyślnie) jako cenniki np. SEK_RMS_2kw14, ICB_srRMS_2kw2014 i ICB_d_MS_2kw2014 i teraz żeby Norma przeszukiwała wszystkie 3 cenniki musimy przy wyborze cennika kosztorysu wybrać ikonkę z "+" i wybrać cennik (domyślnie np. ja mam SEK_RMS_2kw14), dodaję więc jeszcze dwa: ICB_srRMS_2kw2014 i ICB_d_MS_2kw201. Teraz po wybraniu Wyboru Cennika Kosztorysu mam 3 pozycje w BAZIE CEN (każdy cennik osobno na liście) i teraz program przeszukuje wszystkie cenniki. Reasumując musimy mieć 3 razy wybraną BAZĘCEN za każdym razem z cennikiem który chcemy.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 21 sie 2014, o 15:14

Dokładnie, powinno to wyglądać mniej więcej w taki sposób, aby przeszukiwać kilka cenników.
Mam na liście dwa cenniki Intercenbudu i jeden Sekocenbudu.
Teraz przy wycenie, program wyświetli ceny z tych cenników.
Wybór cennika kosztorysu.JPG
Wybór cennika kosztorysu.JPG (37.63 KiB) Przejrzano 5744 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ