Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 26 wrz 2013, o 00:14

Kamil pisze:Wg. niektórych użytkowników i tak już mamy za dużo opcji w programie i zdarzają się problemy.
Dorzucenie tego, co Pan napisał, powoduje, że są już 3 opcje, które robią dokładnie to samo, co może Pan wykonać za pomocą dwóch obecnych.

Może niech inni użytkownicy też się wypowiedzą, czy te opcje, które są do tej pory, są wystarczające, czy coś by można było zmienić?

Obawiam się, że pozostanie nam dyskutować między sobą. :|

Tym razem chciałbym pomówić o innej sprawie, która już nie jest takim drobiazgiem jak powyższa.
Jeśli chcemy wykonać kosztorys, w którym pomijamy np. wycenę materiałów, to (jak podaje instrukcja) należy w dziale wyzerować współczynniki norm - w naszym przypadku dla M.
Okazuje się jednak, że w przypadku podpięcia cennika, program i tak będzie kazał nam dobierać ceny dla M (pojawiać się będzie okno wyboru ceny). Co prawda nawet po wybraniu ceny w kosztorysie wartości M będą wyzerowane, ale po co w ogóle program każe nam dobierać ceny dla M, których my nie chcemy wyceniać? Tego nie wiem. Co prawda zawsze możemy kliknąć "bez zmian" (lub Esc), ale jeśli po wykonaniu kosztorysu włączymy "sprawdzanie kosztorysu" to będziemy informowani o braku ceny dla poszczególnych M. Oczywiście na karcie sprawdzania kosztorysu można odznaczyć sprawdzanie M, ale należy pamiętać, że program zapamiętuje, co chcemy sprawdzać i jeśli następnym razem będziemy chcieli sprawdzić kosztorys także w zakresie M, to musimy ponownie okienko zaznaczyć. W sumie jest to uciążliwe, łatwo o błąd i zapomnienie. Jestem jednak prawie pewny, że w Normie 3 sprawa ta była rozwiązana bardziej praktycznie: po wyzerowaniu współczynnika w Dziale nakłady M po prostu się w ogóle nie pojawiały. Nie było z tym tyle zabawy.
A może się mylę: może jest sposób, aby program nie pytał o ceny M, jeśli nie potrzebujemy ich wyceniać i żeby nakłady M nie pojawiały się w widoku pozycji. :roll:

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 26 wrz 2013, o 08:55

Nie pamiętam jak to było w Normie 3, ale wyzerowanie współczynnika nie oznacza, że dana grupa nakładów będzie dla programu niewidoczna.
Jeśli chodzi o pominięcie wszystkich materiałów, to najszybszą i najwygodniejszą opcją jest odznaczenie w oknie Ceny - Uaktualnij ceny czego program ma nie wyceniać i tyle
Uaktualnij ceny.JPG
Uaktualnij ceny.JPG (18.75 KiB) Przejrzano 7645 razy
Jeśli chodzi tylko o pominięcie niektórych materiałów, które są przypisane do pewnych grup, to są dwa sposoby.

Pierwszy, to jeśli mamy wszystkie materiały przypisane do pewnych grup, to możemy w oknie Ceny - Uaktualnij ceny, wybrać które grypy chcemy wycenić
Uaktualnij ceny grupy.JPG
Uaktualnij ceny grupy.JPG (17.67 KiB) Przejrzano 7645 razy
Drugi, to jeśli nie mamy pogrupowanych wszystkich materiałów i te które chcemy pominąć, nie są przypisane do grypy, to wystarczy że przejdziemy na zestawienie materiałów, posegregujemy po kolumnie Grupa i zaznaczymy materiały, które mają być wycenione.
Materiały.JPG
Materiały.JPG (45.85 KiB) Przejrzano 7645 razy
Następnie przechodzimy ponownie na Ceny - Uaktualnij ceny
Automatycznie będzie zaznaczona opcja Zaznaczone i OK
Uaktualnij ceny zaznaczone.JPG
Uaktualnij ceny zaznaczone.JPG (19.8 KiB) Przejrzano 7645 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 26 wrz 2013, o 22:50

Kamil pisze:Nie pamiętam jak to było w Normie 3, ale wyzerowanie współczynnika nie oznacza, że dana grupa nakładów będzie dla programu niewidoczna.
Jeśli chodzi o pominięcie wszystkich materiałów, to najszybszą i najwygodniejszą opcją jest odznaczenie w oknie Ceny - Uaktualnij ceny czego program ma nie wyceniać i tyle
Ale ww. opcja dotyczy tylko sytuacji gdy wyceniamy nakłady PO w wprowadzeniu pozycji. A ja wyraźnie napisałem o wycenie nakładów W TRAKCIE wprowadzania pozycji z podpiętą bazą cenową. W takim przypadku program generuje okno wyboru ceny dla każdego M, choć wycena M mnie nie interesuje. I nie chcę ich mieć w kosztorysie ani tych nakładów widzieć. Właśnie to jest uciążliwość programu, że po wyzerowaniu współczynników dla M nakłady M nie przestają być "widoczne" dla programu.

Ale to nie wszystko. Właśnie stwierdziłem, że wyzerowanie norm dla M w dziale wcale nie powoduje, że wszystkie ceny M nie będą wycenione. Oto dowód:
wyzerowanie norm.jpg
wyzerowanie norm.jpg (214.06 KiB) Przejrzano 7631 razy
Jak widać nakład 2* jest wyzerowany, ale już nakłady od 3* do 9* są wycenione, mimo że powyżej w dziale jest M*0. Faktem jest, że w podanej pozycji będącej kalkulacją własną nakłady 3*-9* są skalkulowane jako nakłady nie na jednostkę (mb), ale nakład stały. Nie powinno mieć to jednak żadnego znaczenia: skoro M*0 to wszystkie nakłady M powinny = 0.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 30 wrz 2013, o 09:34

Tylko, że tego typu funkcjonalność może być sporym ułatwieniem dla Pana, ale ogromnym problemem dla reszty użytkowników, którzy nie wyceniają w ten sposób. Niestety trudno jest zadowolić wszystkich użytkowników, ale w tym temacie, nic nie będziemy zmieniali.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 30 wrz 2013, o 14:57

Kamil pisze:Tylko, że tego typu funkcjonalność może być sporym ułatwieniem dla Pana, ale ogromnym problemem dla reszty użytkowników, którzy nie wyceniają w ten sposób. Niestety trudno jest zadowolić wszystkich użytkowników, ale w tym temacie, nic nie będziemy zmieniali.
Najpierw muszę ochłonąć z szoku :shock:
Pokazuję Państwu błąd programu, który nie wycenia wyzerowanych w dziale nakładów M, jeśli jest to norma na jednostkę obmiaru, ale wycenia kiedy jest to nakład stały, a Panowie mówią, że wszystko jest OK??? Nieprawdopodobne!
Ale do rzeczy:
Jeśli nawet ktoś najpierw wprowadza pozycje a dopiero potem wycenia nakłady, to proszę uprzejmie wyjawić mi tę tajemnicę, dlaczego jakikolwiek użytkownik potrzebuje "widzieć" nakłady M w kosztorysie, który wykonuje tylko dla nakładów R i/lub S??? Czy brak "widoku" nakładów M w takim kosztorysie jest "ogromnym problemem" dla takich użytkowników? I po co użytkownik musi wybierać np. warianty nakładów M skoro to, czy wybierze "ciasto wapienne" czy "wapno suchogaszone" nie ma w kosztorysie, nad którym pracuje ŻADNEGO ZNACZENIA???
Czy ktoś z Panów może odpowiedzieć na te pytania?

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 6 lis 2013, o 14:01

Odpowiedzi jak widać nie ma.
Za to stała się rzecz dziwna: poznikały wklejone przeze mnie i mojego rozmówcę skany. Zamiast tego widać tylko nazwy plików w .jpg.
Coś z moim kompem nie tak, czy też z jakichś powodów tak musi być?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 7 lis 2013, o 16:34

Już jest naprawione.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 25 lis 2013, o 18:44

Norma Pro 4.43 została wyposażona w postulowaną (m. innymi przeze mnie) pomoc w szukaniu cen nakładów. W wcześniejszym wątku tu: http://forum.ath.pl/viewtopic.php?f=5&t=56&start=50 pisałem, jak trudno jest znaleźć cenę takiego "dziwoląga" słownego jak "zaprawa tynkarska cem.-wap. lekka Baumit-Bayosan LuftporenLeichtputz LL 66", czego wymówienie byłoby dla mnie karą ;)
W oknie "szukania elementu RMS" dołożono zakładkę "Dane oryginalne szukanego nakładu", co jest jakąś pomocą, ale mogłoby to być rozwiązane przyjaźniej. Jak już pisałem problem polega na tym, że wynik wyszukiwania może być baaardzo obszerny, a zaznaczenie jakiegoś nakładu, który by nam ewentualnie odpowiadał powoduje zmianę treści pola z nazwą nakładu, który jest wstępnie przez nas szukany. I wtedy możemy się owszem przełączyć na zakładkę "Dane oryginalnego nakładu", ale w konsekwencji znika nam nazwa nakładu, który by nam ew. odpowiadał i który wstępnie sobie zaznaczyliśmy. Problem jest więc w tym przełączaniu się miedzy zakładkami. Ponadto, jeśli zaznaczymy już jakiś nakład a potem chcielibyśmy z tego zrezygnować i ponownie wyszukać ceny wg. innego kryterium, to nawet przełączenie się na zakładkę "dane oryginalne..." nie powoduje że program szuka właśnie nakładów podobnych do oryginalnych, tylko podobnych do nakładu zaznaczonego. Po prostu zaznaczenie jakiegoś nakładu i tak decyduje o tym, czego będzie szukał program: nie nakładów podobnych do oryginalnego, ale podobnych (albo wg indeksu itd) do zaznaczonego.
A wystarczyło, aby okno "szukania elementu RMS miało taki sam "wygląd" jak okno "wybór elementu RMS i jego ceny" jaki się pojawia przy wstawianiu cen do kosztorysu z podpiętej bazy cen. Tam nazwa nakładu "oryginalnego" jest niezmienna. Tam widzę czego szukam i widzę, co zaznaczyłem. A w oknie "Szukanie elementu RMS" jak zaznaczę coś, to zmienia się zawartość pola z szukanym oryginalnie nakładem i zupełnie nie rozumiem dlaczego. :(

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 11 gru 2013, o 10:30

W oknie „Szukaj elementu RMS” faktycznie zmienia się nazwa w zależności od tego, jaki element zostanie wskazany na liście np. z cennika. Nie trzeba jednak przełączać się na zakładkę „Dane oryginalne szukanego nakładu”, ponieważ jest przycisk „Przywróć dane szukanego”.
1.jpg
1.jpg (73.29 KiB) Przejrzano 7439 razy
Po zaznaczeniu jednego z materiałów na liście, tak jak pisałem zmieni się nazwa.
2.jpg
2.jpg (69.15 KiB) Przejrzano 7439 razy
Wystarczy jednak tylko jeden klik w przycisk „Przywróć dane szukanego”, aby wyświetlić pierwotną nazwę. Dodatkowo wcześniej podświetlony materiał z cennika zostaje wyróżniony szarym tłem, czyli wiadomo, który był zaznaczony rekord przed przywróceniem nazwy.
3.jpg
3.jpg (74.35 KiB) Przejrzano 7439 razy
Rekordy na liście są prezentowane małą czcionką, którą trudno zwiększyć ze względów programistycznych. Zamiana nazwy umożliwia łatwiejsze odczytanie opisu wskazanego nakładu (możliwość skalowania).
4.jpg
4.jpg (51.76 KiB) Przejrzano 7439 razy
Zablokowanie nazwy wyszukiwanego RMS’a utrudni wybór nakładu z listy (mam na myśli wielkość czcionki).
Dlatego pojawia się pytanie czy warto zmieniać obsługę tego mechanizmu? Proszę o opinię innych forumowiczów
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 16 gru 2013, o 16:39

Chciałbym zadać pytanie dotyczące sposobu szukania przez program cen dla M.

Stworzyłem sobie katalog własny, w którym indeksy ETO materiałów dokładnie pasują do indeksów eto z cennika.
Oto przykład.
nawiewniki.png
nawiewniki.png (40.99 KiB) Przejrzano 7385 razy

Jak widać nr eto nawiewnika z katalogu idealnie pasuje do nr eto z podczepionego cennika. Zgadza się także klasyfikacja numeru tzn. /3 (czyli własny). Zrobiłem to celowo, aby ułatwić sobie dobieranie konkretnej ceny tego konkretnego nakładu.
Pytanie brzmi:
Dlaczego nawiewnik o pasującym indeksie ETO nie pojawia się na samym początku listy tylko na jego końcu? Przecież w innych przypadkach, z reguły gdy indeksy pasują, to taki element pojawia się na początku. Mógłbym podać setki przykładów. Dlaczego w tym przypadku jest inaczej?
Dodam jeszcze, że w opcjach szukania cen mam ustawienia, aby zawsze szukał wg nazwy i we wszystkich typach indeksów.
Oczywiście wiem, że można sobie kliknąć na nagłówki kolumn żeby sobie zmienić sortowanie itd. ale nie o to mi chodzi. Chciałbym poznać i zrozumieć mechanizm szukania cen przy podanych opcjach.

ODPOWIEDZ