Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 23 wrz 2013, o 23:01

Rafał pisze: tak jak to przewidział ustawodawca:)
domek 320m2 p.u.
93,75% wartości na vat 8%
16,25% wartości na vat 23%

proste i nieskomplikowane :D
Powtórzę pytanie: Jaką stawkę kolega zastosuje do DZIAŁU "fundamenty"? Jak kolega robi te wyliczanki w KOSZTORYSIE?

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 23 wrz 2013, o 23:13

Kamil pisze:
jasecki pisze:Wiem. Tylko nie wiem, "po choinkę" ktoś miałby to robić w jednym kosztorysie??? Ale jeśli już robi, bo musi, to - jak pisałem - nie będzie miał możliwości wykazania stawki Vat na stronie tytułowej w sposób, który postuluję.
Właśnie w tym jest problem, że dosyć często nam się zdarzają pytania jak wprowadzić dwie różne stawki VAT, więc tego co Pan zaproponował, tak łatwo nie jesteśmy wstanie wprowadzić.
"Nikt nie obiecywał, że będzie łatwo" :lol:
Powtórzę: skoro nie można pokazać na stronie tytułowej indywidualnych narzutów z pozycji, natomiast indywidualne narzuty z działów można (i nikt się o to nie obraża), to niech również nie będzie można pokazać stawki Vat, jeśli w działach jest zdefiniowana różnie (i też się nikt nie będzie obrażać); ale jeśli jest jedna stawka Vat, to niech będzie to możliwe, aby jej poziom można było pokazać na stronie tytułowej. Poza tym, skoro można pokazać różne narzuty z poszczególnych działów, to niby dlaczego nie można by pokazać różnych stawek Vat też z działów, ale bez innych narzutów. Tylko kwestie techniczne programu mogłyby być przeszkodą.

Rafał
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 wrz 2013, o 13:43

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Rafał » 24 wrz 2013, o 09:02

jasecki pisze:
Rafał pisze: tak jak to przewidział ustawodawca:)
domek 320m2 p.u.
93,75% wartości na vat 8%
16,25% wartości na vat 23%

proste i nieskomplikowane :D
Powtórzę pytanie: Jaką stawkę kolega zastosuje do DZIAŁU "fundamenty"? Jak kolega robi te wyliczanki w KOSZTORYSIE?
tak jak to przewidział ustawodawca:)
domek 320m2 p.u.
93,75% wartości działu fundamenty na vat 8%
16,25% wartości działu fundamenty na vat 23%

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 24 wrz 2013, o 13:42

Rafał pisze:
jasecki pisze:
Rafał pisze: tak jak to przewidział ustawodawca:)
domek 320m2 p.u.
93,75% wartości na vat 8%
16,25% wartości na vat 23%

proste i nieskomplikowane :D
Powtórzę pytanie: Jaką stawkę kolega zastosuje do DZIAŁU "fundamenty"? Jak kolega robi te wyliczanki w KOSZTORYSIE?
tak jak to przewidział ustawodawca:)
domek 320m2 p.u.
93,75% wartości działu fundamenty na vat 8%
16,25% wartości działu fundamenty na vat 23%
Jestem za poważny facet, żeby bawić się z kolegą w kotka i myszkę.
Niech się kolega zapyta twórców programu Norma Pro, czy można zastosować narzut do PROCENTOWEJ WARTOŚCI działu.
Już nawet nie będę się znęcał nad kolegą, że koledze procenty się nie sumują do 100% :lol:, bo to pewnie tylko literówka.

Rafał
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 wrz 2013, o 13:43

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Rafał » 24 wrz 2013, o 14:12

jasecki pisze: Już nawet nie będę się znęcał nad kolegą, że koledze procenty się nie sumują do 100% :lol:, bo to pewnie tylko literówka.
a tego to nie zauważyłem, szacun

agf8
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 wrz 2013, o 16:33

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: agf8 » 24 wrz 2013, o 16:38

najlepiej będą wiedzieli programiści :)
projektowanie wnetrz kraków

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 24 wrz 2013, o 20:16

Tym razem mały drobiazg, ale upierdliwy.
Po otworzeniu starszego kosztorysu z przypisaną bazą cenową/cennikiem, które sobie w międzyczasie usunęliśmy, program nas informuje o błędzie dostępu do bazy cenowej. I słusznie. Ale informuje nas wciąż i uparcie: Otwieram Opcje - dostaję komunikat. Otwieram Drukuj/Podgląd wydruku - dostaję komunikat. Chcę drukować - dostaję komunikat. Ile podłączonych cenników - tyle komunikatów.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 307
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 25 wrz 2013, o 08:09

Informacja o podpiętym cenniku jest przenoszona wraz z plikiem.
Jeśli taki plik trafi do osoby, która tego akurat cennika nie posiada, to są dwie możliwości, aby komunikat się nie pojawiał.
Pierwsza
Przejść na menu Ceny i Wyłączone szukanie cen wtedy cennik będzie cały czas podpięty, ale nie będą pojawiały się komunikaty.
Drugie
Przejść na menu Ceny i Wybór cennika i usunąć cennik (cenniki) które się tam znajdują.
Czy według Pana te dwa sposoby są niewystarczające?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 25 wrz 2013, o 13:43

Wg mnie :lol: jeśli użytkownik tylko przegląda albo chce wydrukować stary kosztorys, to program w ogóle nie powinien mu zawracać głowy informacją o braku dostępu do cennika aż do momentu, gdy użytkownik nie zacznie manipulować przy cenach, a jeśli już koniecznie musi go mimo wszystko o tym informować nawet zanim zacznie edytować ceny, to najlepiej byłoby, aby przy okazji pierwszego komunikatu o braku dostępu do cennika okno zawierało właśnie przycisk umożliwiający skorzystanie z którejś z wymienionych przez Pana opcji.
Jak się Panu z kolei podoba mój pomysł?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 307
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 25 wrz 2013, o 14:58

Wg. niektórych użytkowników i tak już mamy za dużo opcji w programie i zdarzają się problemy.
Dorzucenie tego, co Pan napisał, powoduje, że są już 3 opcje, które robią dokładnie to samo, co może Pan wykonać za pomocą dwóch obecnych.

Może niech inni użytkownicy też się wypowiedzą, czy te opcje, które są do tej pory, są wystarczające, czy coś by można było zmienić?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ