Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 26 sie 2013, o 19:49

Po zmianie systemu z XP na Win7 stwierdziłem, że jeśli próbuję otworzyć kosztorysy z poziomu jakiegoś eksploratora (namiętnie używam Total Commandera - zresztą ten program robi wszystko, oprócz herbaty :lol: ), to każdy kosztorys otwiera jakby nową sesję programu. Problem polega na tym, że nie można np. skopiować czegoś w jednym kosztorysie, żeby wstawić w drugim. Jedynym sposobem jest otwieranie każdego kosztorysu w samym programie korzystając z polecenie Otwórz. Ale jest to dość uciążliwe i nie wiem dlaczego akurat tak się w Win7 dzieje. W XP było dobrze.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 14 wrz 2013, o 14:55

Myślę, że warto by przemyśleć jeszcze dwie sprawy.
1. Przeliczniki norm. Niekiedy trzeba przeliczyć normy, jeśli posiadane przez nas cenniki podają ceny w innych jednostkach niż w katalogach. To zrozumiałe, że przeliczniki musi podać kosztorysant. Ale - do licha - czy nie warto by wreszcie "zlikwidować" konieczność klikania po okienkach żeby przeliczyć takie normy, które dotyczą np. cementu, wapna, gdzie wiadomo że 1 tona to 1000 kg? Co prawda firma ATH gdzieś napisała, że nie zmieniają niczego w katalogach, bo nie są ich autorami. Ale w tych konkretnych przypadkach można by coś zrobić. Może nawet zmienić nakłady w KNR-ach z kg na t lub odwrotnie, żeby się program przestał wciąż pytać o to sam, gdzie kosztorysant musi jak małpa wyklikać odpowiednią ilość okienek, albo w ogóle pozwolić raz kosztorysantowi zaznaczyć, że program ma sam przeliczać normy takich "oczywistości" jak cementy, wapna, czy gipsy od teraz po wieki wieków. I już.
2. Nie jestem do końca pewny ale chyba nie można tak zrobić, żeby na stronie tytułowej pojawił się wydruk wysokości podatku Vat w % (nie wartości). Bo jak zaznaczymy, aby pokazywał wielkości narzutów to wtedy pokaże także te, które akurat chciałbym ukryć, np. Kp, Z. natomiast chciałbym pokazać czy stosuję Vat 8 czy 23%. Dobrze mówię, że tak jest?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 19 wrz 2013, o 13:04

jasecki pisze:Myślę, że warto by przemyśleć jeszcze dwie sprawy.
1. Przeliczniki norm. Niekiedy trzeba przeliczyć normy, jeśli posiadane przez nas cenniki podają ceny w innych jednostkach niż w katalogach. To zrozumiałe, że przeliczniki musi podać kosztorysant. Ale - do licha - czy nie warto by wreszcie "zlikwidować" konieczność klikania po okienkach żeby przeliczyć takie normy, które dotyczą np. cementu, wapna, gdzie wiadomo że 1 tona to 1000 kg? Co prawda firma ATH gdzieś napisała, że nie zmieniają niczego w katalogach, bo nie są ich autorami. Ale w tych konkretnych przypadkach można by coś zrobić. Może nawet zmienić nakłady w KNR-ach z kg na t lub odwrotnie, żeby się program przestał wciąż pytać o to sam, gdzie kosztorysant musi jak małpa wyklikać odpowiednią ilość okienek, albo w ogóle pozwolić raz kosztorysantowi zaznaczyć, że program ma sam przeliczać normy takich "oczywistości" jak cementy, wapna, czy gipsy od teraz po wieki wieków. I już.
Rozważymy Pana propozycję. W przypadku znanych przeliczników należy potwierdzić dwa komunikaty, pierwszy informujący o zmianie jednostek miary – powinien zostać.
Zmienić jednostkę.png
Zmienić jednostkę.png (10.72 KiB) Przejrzano 5658 razy
Po wybraniu „TAK” drugi potwierdzający wielkość przelicznika.
Zmiana jednostek.png
Zmiana jednostek.png (7.7 KiB) Przejrzano 5658 razy
Czyli tak naprawdę chodzi o jedno okno. Taki sam mechanizm jest w przypadku przeliczników zapisanych przez użytkownika. Można założyć, że skoro zdefiniował je sam kosztorysant, to okna informujące o przeliczniku nie są potrzebne, ale z drugiej strony jak zostanie wprowadzony błędny przelicznik (np. przecinek w złym miejscu) to taki błąd będzie wprowadzany do innych kosztorysów bez ostrzeżenia.
W Normie Expert można utworzyć kopię katalogu podstawowego i zapisać w katalogach własnych z taką samą podstawą. Po wykonaniu tej operacji i właściwej edycji można dopasować do własnych potrzeb jednostki nakładów w poszczególnych pozycjach. Takiej możliwości nie przewidujemy w odniesieniu do Normy 4, co prawda można utworzyć w niej kopię katalogu, ale z inną podstawą.

jasecki pisze:Nie jestem do końca pewny ale chyba nie można tak zrobić, żeby na stronie tytułowej pojawił się wydruk wysokości podatku Vat w % (nie wartości). Bo jak zaznaczymy, aby pokazywał wielkości narzutów to wtedy pokaże także te, które akurat chciałbym ukryć, np. Kp, Z. natomiast chciałbym pokazać czy stosuję Vat 8 czy 23%. Dobrze mówię, że tak jest?
W takiej sytuacji proponuję w oknie edycji strony tytułowej na zakładce „Opcję druku strony tytułowej” włączyć edycję haseł szablonu. Następnie w polu „Podatek VAT” dopisać wartość procentową.
Edycja strony tytułowej.png
Edycja strony tytułowej.png (43.64 KiB) Przejrzano 5658 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 19 wrz 2013, o 14:39

Kamil pisze:Czyli tak naprawdę chodzi o jedno okno.
Ale w każdej pozycji. Ile pozycji z cementem, tyle zapytań o przelicznik. A także wtedy, gdy chcemy zmienić podstawę w danej pozycji. Nazbiera się tego trochę. Więc jednak warto coś z tym zrobić, zgodnie z wcześniejszą deklaracją.
Taki sam mechanizm jest w przypadku przeliczników zapisanych przez użytkownika. Można założyć, że skoro zdefiniował je sam kosztorysant, to okna informujące o przeliczniku nie są potrzebne, ale z drugiej strony jak zostanie wprowadzony błędny przelicznik (np. przecinek w złym miejscu) to taki błąd będzie wprowadzany do innych kosztorysów bez ostrzeżenia.
Nie ulega wątpliwości, że mechanizm zapytań o przeliczniki musi pozostać. I to nie tylko dlatego, że może dochodzić do błędów, które potem będą powielana, ale przede wszystkim dlatego, że całkiem świadomie należy wybrać inny przelicznik nawet dla tej samej pozycji i występującego w nim nakładu. Już o tym pisałem, że dla - na przykład - płyt styropianowych raz będzie to dla grubości 5 cm a w innej pozycji dla 10 cm, bo nakład jest w m2 a cena w m3. Podobnie będzie dla skrzydeł drzwiowych i dziesiątków innych materiałów.
jasecki pisze:Nie jestem do końca pewny ale chyba nie można tak zrobić, żeby na stronie tytułowej pojawił się wydruk wysokości podatku Vat w % (nie wartości). Bo jak zaznaczymy, aby pokazywał wielkości narzutów to wtedy pokaże także te, które akurat chciałbym ukryć, np. Kp, Z. natomiast chciałbym pokazać czy stosuję Vat 8 czy 23%. Dobrze mówię, że tak jest?
W takiej sytuacji proponuję w oknie edycji strony tytułowej na zakładce „Opcję druku strony tytułowej” włączyć edycję haseł szablonu. Następnie w polu „Podatek VAT” dopisać wartość procentową.
Jest to jakieś rozwiązanie, ale dość kłopotliwe i mogące właśnie wygenerować błąd. Nie dość, że trzeba by o tym pamiętać za każdym razem, to jeszcze łatwo byłoby zapomnieć, że po zmianie stawki Vat na karcie narzuty kosztorysu, trzeba jeszcze poprawić zapis w przywołanym przez Pana oknie. W przeciwnym przypadku co innego będzie w opisie wielkości Vat a co innego wynikać będzie z wyliczonych kwot. Myślę, że tak jak wielkość Vat w % może pojawić się na wydruku kosztorysu w wersji skróconej (F7), jeśli tak to ustawi sobie kosztorysant, tak powinna istnieć możliwość ustawienia, żeby wielkość Vat w % pojawiała się na stronie tytułowej.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 20 wrz 2013, o 11:13

Przy jednej stawce VAT’u w kosztorysie z prezentacją nie będzie problemu, ale co w sytuacji, gdy są 2 stawi (8% i 23%) zdefiniowane na poziomie działów?
Jak wtedy to ma być prezentowane?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 21 wrz 2013, o 14:56

Kamil pisze:Przy jednej stawce VAT’u w kosztorysie z prezentacją nie będzie problemu, ale co w sytuacji, gdy są 2 stawi (8% i 23%) zdefiniowane na poziomie działów?
Jak wtedy to ma być prezentowane?
Hm... Dobre pytanie. Odpowiedzi nie znam, ale zawsze się zastanawiałem po kiego czorta ktoś w jednym kosztorysie stosuje różne stawiki Vat? No ale widocznie ktoś tak ma i musi.
No wiec, jeśli już ktoś musi, to... jego strata: za karę ;) nie będzie mógł pokazać poziomu Vat-u na stronie tytułowej, jeśli zastosuje różne stawki Vat w działach. Analogicznie chyba do sytuacji, gdy ktoś stosuje różne narzuty w pozycji. Wtedy chyba też nie może pokazać ich wielkości na stronie tytułowej. Dla działów można ale dla pozycji - nie, chyba że się mylę.

Rafał
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 wrz 2013, o 13:43

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Rafał » 22 wrz 2013, o 14:47

jasecki pisze: Hm... Dobre pytanie. Odpowiedzi nie znam, ale zawsze się zastanawiałem po kiego czorta ktoś w jednym kosztorysie stosuje różne stawiki Vat? No ale widocznie ktoś tak ma i musi.
No wiec, jeśli już ktoś musi, to... jego strata: za karę ;) nie będzie mógł pokazać poziomu Vat-u na stronie tytułowej, jeśli zastosuje różne stawki Vat w działach. Analogicznie chyba do sytuacji, gdy ktoś stosuje różne narzuty w pozycji. Wtedy chyba też nie może pokazać ich wielkości na stronie tytułowej. Dla działów można ale dla pozycji - nie, chyba że się mylę.

1. rozbiórka starego budynku (vat 23) i budowa domku do 300m2 p.u. (vat 8)
2. budowa domu ponad 300m2 p.u. (vat 8 po 300m2, nadwyżka na 23)

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 23 wrz 2013, o 08:13

Rafał pisze:
jasecki pisze: Hm... Dobre pytanie. Odpowiedzi nie znam, ale zawsze się zastanawiałem po kiego czorta ktoś w jednym kosztorysie stosuje różne stawiki Vat? No ale widocznie ktoś tak ma i musi.
No wiec, jeśli już ktoś musi, to... jego strata: za karę ;) nie będzie mógł pokazać poziomu Vat-u na stronie tytułowej, jeśli zastosuje różne stawki Vat w działach. Analogicznie chyba do sytuacji, gdy ktoś stosuje różne narzuty w pozycji. Wtedy chyba też nie może pokazać ich wielkości na stronie tytułowej. Dla działów można ale dla pozycji - nie, chyba że się mylę.

1. rozbiórka starego budynku (vat 23) i budowa domku do 300m2 p.u. (vat 8)
Wiem. Tylko nie wiem, "po choinkę" ktoś miałby to robić w jednym kosztorysie??? Ale jeśli już robi, bo musi, to - jak pisałem - nie będzie miał możliwości wykazania stawki Vat na stronie tytułowej w sposób, który postuluję.
2. budowa domu ponad 300m2 p.u. (vat 8 po 300m2, nadwyżka na 23)
To jaka stawkę zastosujesz do działu np. "fundamenty" domku o pow. użytkowej ponad 300 m2?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 23 wrz 2013, o 09:48

jasecki pisze:Wiem. Tylko nie wiem, "po choinkę" ktoś miałby to robić w jednym kosztorysie??? Ale jeśli już robi, bo musi, to - jak pisałem - nie będzie miał możliwości wykazania stawki Vat na stronie tytułowej w sposób, który postuluję.
Właśnie w tym jest problem, że dosyć często nam się zdarzają pytania jak wprowadzić dwie różne stawki VAT, więc tego co Pan zaproponował, tak łatwo nie jesteśmy wstanie wprowadzić.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Rafał
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 10 wrz 2013, o 13:43

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Rafał » 23 wrz 2013, o 19:16

jasecki pisze:
Rafał pisze:
2. budowa domu ponad 300m2 p.u. (vat 8 po 300m2, nadwyżka na 23)
To jaka stawkę zastosujesz do działu np. "fundamenty" domku o pow. użytkowej ponad 300 m2?
tak jak to przewidział ustawodawca:)
domek 320m2 p.u.
93,75% wartości na vat 8%
16,25% wartości na vat 23%

proste i nieskomplikowane :D

ODPOWIEDZ