Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 18 lip 2013, o 11:51

Wpisuję obmiar o poniższej treści:

<piwnica - pom 0,001-0,003; 0,102-0,104>4,77+20,46+14,87+2,70+9,36

Program generuje info:
część dziesiętna.jpg
część dziesiętna.jpg (180.55 KiB) Przejrzano 7256 razy
W opcjach mam ustawienia precyzji obmiarów do 2 po przecinku.
Komunikat pojawia się tylko wtedy, gdy w nawiasie <> jest tekst z cyframi. Znaczy to, że nie rozpoznaje tekstu w nawiasach ściśle jako tekst.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 22 lip 2013, o 09:46

Dziękujemy za zgłoszenia.
Co do poprzedniego maila, to został on już przekierowany do programistów, do poprawy.
jasecki pisze:Poniżej opisany błąd programu może być fatalny w skutkach.

Wyobraźmy sobie jakieś pozycje, w której niektóre z nakładów M zaznaczyliśmy jako Materiały inwestora. Po jakimś czasie musieliśmy przerobić tak kosztorys, aby kilka z tych pozycji zaznaczyć jako Nieaktywne i tak wydrukować kosztorys. I jednocześni mieliśmy wydrukować drugi kosztorys ale tylko z tymi pozycjami, które wcześniej zaznaczyliśmy jako Nieaktywne. Ot taki kaprys Inwestora. Okazuje się, próba ponownego uczynienia pozycji nieaktywnych jako aktywne nie przywraca stanu poprzedniego, bo program "gubi" info o tym, że jakieś M były Inwestora. I oba kosztorys nie dadzą w sumie poprzedniej kwoty pierwotnego kosztorysu. Nie muszę chyba opisywać fatalnych skutków tej zagrywki programu. Można sobie też wyobrazić przerażenie kosztorysanta, który robił kosztorys dawno i już nie pamięta jakie materiały były Inwestora. :shock:

Co do ostatniego, to tego komunikatu nie powinno być
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 22 lip 2013, o 13:21

jasecki pisze:Poniżej opisany błąd programu jest nie mniej fatalny w skutkach niż opisany w poście wyżej.

Przy wyborze ceny z cennika o innej jednostce program zapyta nas o przelicznik norm. Niestety nie zawsze nas zapyta i można się na tym poważnie poślizgnąć. Oto przykład:
Tworzymy nowy kosztorys z podpiętym cennikiem z naszej bazy cen. Wstawiamy pozycję (niech to będzie AT-23 216-06). Pojawi nam się okno "Wybór elem. RMS i jego ceny". Gdybyśmy w tym oknie wskazali jakiś nakład o cenie za inną jednostkę miary, to owszem program zapyta o przelicznik dla norm. I tu wszystko jest OK. Ale wyobraźmy sobie, że nie znajdujemy odpowiedniej ceny dla "kształtki cokołowe" (tu jednostką jest m) więc "Ponawiamy szukanie". I szukamy ceny dla naszego cokolika w oknie "Szukaj elem RMS". I teraz uwaga! jeśli wskażemy taką cenę z inną jednostką (np. za szt. a nie za m) i klikniemy przycisk "Wybierz cenę" (a nie Wybierz) to program z powrotem przeniesie nas do okna "Wybór elem. RMS i jego ceny" a wybrany przez nas nakład zostanie dopisany do końca (przynajmniej tak jest u mnie) listy cen. I jeśli teraz znowu klikniemy "wybierz cenę" to program już nas nie zapyta o przelicznik!. Czyli zachowa się zupełnie inaczej niż gdybyśmy nie "Ponawiali szukania" tylko od razu wybrali cenę nakładu przy pierwszym wywołaniu okna "Wybór elem. RMS i jego ceny" nawet jeśli jednostka byłaby inna. Nawiasem mówiąc jeśli klikniemy Zmień RMS to zapytanie o zmianę norm zostanie wygenerowane poprawnie. Jest to istotny błąd programu i można się na tym nieźle przejechać.

Jeśli chodzi o ten problem, to nie mogę go powtórzyć, u mnie się pyta o przelicznik.
Proszę jeszcze raz napisać, na jakiej wersji Pan to sprawdza?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 27 lip 2013, o 11:45

Kamil pisze:Jeśli chodzi o ten problem, to nie mogę go powtórzyć, u mnie się pyta o przelicznik.
Proszę jeszcze raz napisać, na jakiej wersji Pan to sprawdza?
Norma Pro 4,37.
Oto czynności krok po kroku.
Wstawiam pozycję AT-23 0216-06.
Nie znajduję ceny dla "kształtki cokołowe". Jednostką jest "m". Widać to poniżej:
krok 1.jpg
krok 1.jpg (187.34 KiB) Przejrzano 7213 razy
Ponawiam szukanie i znajduję coś co mi pasuje, ale jednostką jest "szt", jak widać poniżej:
krok 2.jpg
krok 2.jpg (208.68 KiB) Przejrzano 7213 razy
Klikam "Wybierz cenę" (nie Wybierz). Wybrany nakład dopisuje mi się do listy na koniec. Widać to poniżej:
krok 3.jpg
krok 3.jpg (239.29 KiB) Przejrzano 7213 razy
Dokończę w następnym poście bo nie można załączyć więcej niż 3 załączniki.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 27 lip 2013, o 11:50

Dokończenie:

Klikam "wybierz cenę" i oto wynik końcowy:
krok 4.jpg
krok 4.jpg (165.7 KiB) Przejrzano 7213 razy
Program nie zapytał mnie o przelicznik. W efekcie mam cenę za 1 m. cokolika = 5,50 zł. podczas gdy jest to w rzeczywistości cena za 1 szt. cokolika a nie za m.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 29 lip 2013, o 09:36

Sprawdziłem w historii zmian i w wersji, którą Pan posiada nie było takiego komunikatu.
Komunikat pojawił się w późniejszych wersjach Normy.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 21 sie 2013, o 22:24

Właśnie zainstalowałem otrzymaną Normę Pro 4,43.
Po prostu porażka...
Wprowadziłem pozycję uproszczoną - jak zwykle z mojej "bazy cen jednostkowych i obiektów". Jak to w takim przypadku bywa pod wskazaniem podstawy w widoku pełnego kosztorysu (F5) pojawia się wpis "uproszczona". Na razie jest OK.
Potem jednak postanowiłem zmienić tę pozycję poprzez otwarcie okna Pozycji 1 i klikam na Katalog norm... Przechodzę do katalogu KNR i wstawiam jakąś pozycję. I tu niespodzianka: Podstawa się owszem zmienia, ale nie wczytują się nakłady!!! Co ciekawe, wpis "uproszczona" nie znika....
No to teraz w drugą stronę: przy zmianie tej pozycji ze szczegółowej (KNR) na uproszczoną, pozycja nie zamienia się w uproszczoną, nie wczytuje się cena jednostkowa a żeby było najśmieszniej: NAKŁADY z KNR-u nie znikają!
To nie wszystko: program NIE ZAPAMIĘTUJE wszystkich ustawień domyślnych, np. w karcie Widok pozycji nie można na stałe ustawić sobie np. żeby nie pokazywał kosztów bezpośrednich. :shock: :shock: :shock: Dla odmiany można ustawić domyślnie np. "Grupy RMS oddzielone..." ale już "Pokazane indeksy ETO" już nie....
Panowie... :x

radmin
Administrator
Posty: 8
Rejestracja: 7 kwie 2011, o 09:56

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: radmin » 22 sie 2013, o 09:26

AD.1. Pozycja mimo 1 lub 10 zmian podstawy wyceny ma dalej status „Uproszczona” i to się nie zmieni bez wyraźnego polecenia ze strony użytkownika. Można to wykonać poprzez menu Pozycja/Typ pozycji/Szczegółowa. Jeśli będzie Pan chciał podczas zmiany pozycji (podstawa A na podstawę B) dokonać również zmiany sposobu jej kalkulacji (z uproszczonej na szczegółową i odwrotnie) trzeba to wykonać w programie dodatkowym poleceniem opisanym jw.
AD.2. Usuwanie RMS’ów z pozycji jest analogiczne do poprzedniego przypadku tj. nakłady RMS „nie znikną” jeśli nie wykona Pan operacji Pozycja/Typ pozycji/Uproszczona. Bez tej czynności program nie reaguje na zmiany więc cena jednostkowa się nie wczyta. Proszę pamiętać że ceny jednostkowe pozycji czy ceny jednostkowe nakładów wczytują się z automatu tylko przy dodawaniu nowej pozycji(jeśli wcześniej cennik był powiązany z kosztorysem) a podczas edycji kosztorysu jeśli chcemy dokonać dowolnego przeliczenia/aktualizacji cen to trzeba to wykonać poleceniem z menu Ceny/Uaktualnij ceny zaznaczając co ma być zmieniane. Gdy zmieni Pan typ pozycji z Uproszczonej na Szczegółową to w kosztorysie pojawią się nowe RMS'y i aktualizacja cen ruszy sama ale gdy uprościmy pozycję usuwając nakłady(o to zapyta program) cena jednostkowa z automatu się nie pojawi. Trzeba to wymusić jw.
2.png
2.png (14.75 KiB) Przejrzano 7077 razy
AD.3. W części dotyczącej nie zapamiętywania ustawień domyślnych będą nam potrzebne dodatkowe wyjaśnienia lub może jakiś zrzut z ekranu. Czy to pole jest u Pana nieaktywne czy…
W obrębie kosztorysu można wyłączyć pokazywanie wszelkich podsumowań.
1.png
1.png (22.24 KiB) Przejrzano 7077 razy
Tu faktycznie pojawił się problem z zapamiętaniem tego stanu rzeczy dla nowych kosztorysów. Temat zostanie zgłoszony programistom i sprawdzimy czy to błąd czy to świadome ustawienie w programie.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 22 sie 2013, o 09:53

Ad. 1 i 2: Ok. Przyjmuję do wiadomości. Może za ostro zareagowałem. Ponieważ jednak nigdy wcześniej tego nie zauważyłem (nie pamiętam jak było w poprzedniej wersji - ale jak wynika z Pańskiej odpowiedzi - było tak samo), przeraziłem się, że może gdzieś wcześniej zrobiłem strasznego babola.
Ad. 3: Po prostu niektóre ustawienia zapamiętuje domyślnie, a niektóre nie. I to z tych ustawień, które we wcześniejszych wersjach normy Pro zapamiętywał domyślnie. Akurat te, na których mi zależy, nie zapamiętuje, np. pokazywanie kosztów bezpośrednich w pozycji nie jest mi do niczego potrzebne.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 26 sie 2013, o 13:41

radmin pisze:Tu faktycznie pojawił się problem z zapamiętaniem tego stanu rzeczy dla nowych kosztorysów. Temat zostanie zgłoszony programistom i sprawdzimy czy to błąd czy to świadome ustawienie w programie.
Czy już wiadomo coś w tej sprawie?

ODPOWIEDZ