Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 16 maja 2013, o 12:03

W Opcjach programu/Szukanie cen trzeba zaznaczyć "Szybkie - zgodność indeksu".
Nie wiem tylko - bo nie korzystam z Intercenbudu - jak to jest w praktyce. Czy indeksy Eto z intercenbudu rzeczywiście się zgadzają z indeksami z katalogów. W przypadku korzystania z innych cenników (Sekocenbud itp) zaznaczenie opcji "szybkie..." to porażka :(

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 22 maja 2013, o 14:30

Następny temat.
Program wyposażony jest w ciekawą i potrzebną funkcję sprawdzania, czy np. zaokrąglenia czasami nie przekraczają ustawionej wartości (domyślnie 10%) lub nawet czy nie zerują niektórych wartości.
Wszystko byłoby OK, gdyby...
Wprowadziłem kilka pozycji i przy pozycji nr 3 program wygenerował komunikat o "przekroczeniu". Przyjąłem to "do wiadomości" i kliknąłem "pozostaw".
Następnie postanowiłem usunąć tę pozycję i oto co mi pokazał program.
zaokrąglenia.JPG
zaokrąglenia.JPG (189.01 KiB) Przejrzano 5710 razy
Program informuje, że w pozycji 3 zaokrąglenie przekracza określoną wartość. Sęk w tym, że pozycja nr 3... nie istnieje. bo ją właśnie usunąłem. A może tylko ja jej nie widzę? :o

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 29 maja 2013, o 14:51

jasecki pisze:W Opcjach programu/Szukanie cen trzeba zaznaczyć "Szybkie - zgodność indeksu".
Nie wiem tylko - bo nie korzystam z Intercenbudu - jak to jest w praktyce. Czy indeksy Eto z intercenbudu rzeczywiście się zgadzają z indeksami z katalogów. W przypadku korzystania z innych cenników (Sekocenbud itp) zaznaczenie opcji "szybkie..." to porażka :(
Rzeczywiście, wycena po indeksie to porażka. Indeksy w cennikach i katalogach się nie pokrywają.
Związane jest to z datą wydania katalogu, ponieważ spora ich część do najnowszych nie należy, dodatkowo, z prawami autorskimi, które chronią dany katalog i nie wolno go modyfikować, więc indeksy cenników swoją drogą, a indeksy katalogów swoją.
My w Intercenbudzie, pracujemy nad tym, aby te indeksy się zgadzały, ale są to prace, które pochłaniają bardzo dużo czasu, więc nie należy się spodziewać, że tego typu funkcjonalność pojawi się szybko.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 29 maja 2013, o 14:53

jasecki pisze:Następny temat.
Program informuje, że w pozycji 3 zaokrąglenie przekracza określoną wartość. Sęk w tym, że pozycja nr 3... nie istnieje. bo ją właśnie usunąłem. A może tylko ja jej nie widzę? :o

Proszę dokładnie, krok po kroku opisać, co Pan robi bo nie mogę tego powtórzyć.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 10 cze 2013, o 12:07

Kamil pisze:
jasecki pisze:Następny temat.
Program informuje, że w pozycji 3 zaokrąglenie przekracza określoną wartość. Sęk w tym, że pozycja nr 3... nie istnieje. bo ją właśnie usunąłem. A może tylko ja jej nie widzę? :o

Proszę dokładnie, krok po kroku opisać, co Pan robi bo nie mogę tego powtórzyć.
Ale skecz. Ja też już nie mogę tego powtórzyć i nie pamiętam jaka to była pozycja :x

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 10 cze 2013, o 12:38

Jeśli się Panu przypomni, to proszę o opis :)
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 21 cze 2013, o 10:51

Program Norma Pro ma bardzo przydatną możliwość 'dodawania nazwy nakładu do opisu pozycji' na karcie "zmień dane RMS w pozycji". Myślę że podobnie przydałaby się opcja, aby w przypadku, gdy dany nakład zaznaczymy jako "Materiał Inwestora" na tej samej karcie, to żeby info o tym także pojawiało się w opisie pozycji. Teraz fakt, iż dany M jest Inwestora pojawia się co prawda na widoku pełnego kosztorysu (F5), ale już patrząc na sam Przedmiar, nie mamy info. że zakłada się, iż dany M jest inwestora. Trzeba to ręcznie dopisywać. Trzeba bowiem pamiętać, że chyba najpowszechniejszym sposobem "czytania" kosztorysu jest przeglądanie nie pełnego kosztorysu, ale właśnie Przedmiaru albo Zestawienia pozycji (np. w zamówieniach publicznych). A już tych dokumentów nie da się wyczytać właśnie tej informacji o M inwestora.
Może będzie to możliwe do wykonania?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 21 cze 2013, o 11:03

Dziękujemy za tego typu propozycję.
Zostanie to omówione na spotkaniu projektowym.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 11 lip 2013, o 22:36

Poniżej opisany błąd programu może być fatalny w skutkach.

Wyobraźmy sobie jakieś pozycje, w której niektóre z nakładów M zaznaczyliśmy jako Materiały inwestora. Po jakimś czasie musieliśmy przerobić tak kosztorys, aby kilka z tych pozycji zaznaczyć jako Nieaktywne i tak wydrukować kosztorys. I jednocześni mieliśmy wydrukować drugi kosztorys ale tylko z tymi pozycjami, które wcześniej zaznaczyliśmy jako Nieaktywne. Ot taki kaprys Inwestora. Okazuje się, próba ponownego uczynienia pozycji nieaktywnych jako aktywne nie przywraca stanu poprzedniego, bo program "gubi" info o tym, że jakieś M były Inwestora. I oba kosztorys nie dadzą w sumie poprzedniej kwoty pierwotnego kosztorysu. Nie muszę chyba opisywać fatalnych skutków tej zagrywki programu. Można sobie też wyobrazić przerażenie kosztorysanta, który robił kosztorys dawno i już nie pamięta jakie materiały były Inwestora. :shock:

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 12 lip 2013, o 16:58

Poniżej opisany błąd programu jest nie mniej fatalny w skutkach niż opisany w poście wyżej.

Przy wyborze ceny z cennika o innej jednostce program zapyta nas o przelicznik norm. Niestety nie zawsze nas zapyta i można się na tym poważnie poślizgnąć. Oto przykład:
Tworzymy nowy kosztorys z podpiętym cennikiem z naszej bazy cen. Wstawiamy pozycję (niech to będzie AT-23 216-06). Pojawi nam się okno "Wybór elem. RMS i jego ceny". Gdybyśmy w tym oknie wskazali jakiś nakład o cenie za inną jednostkę miary, to owszem program zapyta o przelicznik dla norm. I tu wszystko jest OK. Ale wyobraźmy sobie, że nie znajdujemy odpowiedniej ceny dla "kształtki cokołowe" (tu jednostką jest m) więc "Ponawiamy szukanie". I szukamy ceny dla naszego cokolika w oknie "Szukaj elem RMS". I teraz uwaga! jeśli wskażemy taką cenę z inną jednostką (np. za szt. a nie za m) i klikniemy przycisk "Wybierz cenę" (a nie Wybierz) to program z powrotem przeniesie nas do okna "Wybór elem. RMS i jego ceny" a wybrany przez nas nakład zostanie dopisany do końca (przynajmniej tak jest u mnie) listy cen. I jeśli teraz znowu klikniemy "wybierz cenę" to program już nas nie zapyta o przelicznik!. Czyli zachowa się zupełnie inaczej niż gdybyśmy nie "Ponawiali szukania" tylko od razu wybrali cenę nakładu przy pierwszym wywołaniu okna "Wybór elem. RMS i jego ceny" nawet jeśli jednostka byłaby inna. Nawiasem mówiąc jeśli klikniemy Zmień RMS to zapytanie o zmianę norm zostanie wygenerowane poprawnie. Jest to istotny błąd programu i można się na tym nieźle przejechać.

ODPOWIEDZ