Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 19 lip 2012, o 10:51

jasecki pisze:Mam kilka nowych zagadnień:
1. W Opcjach programu w zakładce Szukanie cen jest opcja "Wyszukiwanie we wszystkich cennikach". Program nie zapamiętuje zaznaczenia tej opcji. Trzeba za każdym razem ja zaznaczyć.
Opcje te są pamiętane dla nowo tworzonych kosztorysów.
Jeśli otwiera Pan wcześniej stworzony plik, który został zapisany, bez zaznaczonej opcji Wyszukiwanie we wszystkich cennika, to tak się wczyta.

W pliku .ini, wartość =0 nie ma związku z zapamiętywaniem :D
jasecki pisze:Mam kilka nowych zagadnień:
2. Wstawiamy nową pozycję (F2). Załóżmy, że skopiowaliśmy sobie do pamięci podstawę i teraz wklejamy ją za pomocą myszki do pola Podstawa. Skoro już mam myszke w ręce to chciałbym kliknąć "ptaszka". Niestety "ptaszek" jest nieaktywny... :lol:
Jeśli chodzi o nieaktywną ikonę wstawiania zaznaczonej pozycji, to powinna być aktywna w takiej sytuacji i zostanie to poprawione na kolejną wersję.

Dziękujemy za uwagi.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 19 lip 2012, o 12:04

Kamil pisze:
jasecki pisze:Mam kilka nowych zagadnień:
1. W Opcjach programu w zakładce Szukanie cen jest opcja "Wyszukiwanie we wszystkich cennikach". Program nie zapamiętuje zaznaczenia tej opcji. Trzeba za każdym razem ja zaznaczyć.
Opcje te są pamiętane dla nowo tworzonych kosztorysów.
Jeśli otwiera Pan wcześniej stworzony plik, który został zapisany, bez zaznaczonej opcji Wyszukiwanie we wszystkich cennika, to tak się wczyta.
Mogę z całą odpowiedzialnością oświadczyć, że mojej Normie 4,37 ta opcja się nie zapamiętuje. Zapamiętuję się opcja "Szukaj we wszystkich typach indeksów", ale nie "Wyszukiwanie we wszystkich cennikach".

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 19 lip 2012, o 13:26

A w jaki sposób Pan to robi, czy robi to Pan na świeżej instancji programu, bez otwartego kosztorysu?
Jeśli nie to proszę to wykonać w następujący sposób.

Uruchomić Normę (bez kosztorysu), przejść na Opcje - Programu - Szukanie cen i zaznaczyć Wyszukiwanie we wszystkich cennikach i OK
Następnie zamknąć program i ponownie uruchomić. W moim przypadku zapamiętuje.

Jeśli u Pana dalej będzie problem, to zainstaluję wcześniejszą wersję i sprawdzę, czy rzeczywiście program nie zapamiętuje ustawień.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 1 sie 2012, o 15:39

Kamil pisze:A w jaki sposób Pan to robi, czy robi to Pan na świeżej instancji programu, bez otwartego kosztorysu?
Jeśli nie to proszę to wykonać w następujący sposób.

Uruchomić Normę (bez kosztorysu), przejść na Opcje - Programu - Szukanie cen i zaznaczyć Wyszukiwanie we wszystkich cennikach i OK
Następnie zamknąć program i ponownie uruchomić. W moim przypadku zapamiętuje.

Jeśli u Pana dalej będzie problem, to zainstaluję wcześniejszą wersję i sprawdzę, czy rzeczywiście program nie zapamiętuje ustawień.
Zrobiłem wg Pańskich wskazówek i to po wielokroć (wcześniej też tak robiłem) i niestety nie zapamiętuje tej jednej opcji.
I przy okazji : też nie można na stałe wyłączyć opcji sprawdzania zaokrągleń przekraczających określony procent. (domyślnie 10%), ani też zmienić domyślnie tych 10% na inną wartość.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 3 sie 2012, o 13:10

Postaramy się na kolejną wersję dodać możliwość zachowania zmian odnośnie sprawdzania zaokrągleń. W chwili obecnej nie ma takiej możliwości.

Co do ustawień Opcji szukania, to przedziwna sytuacja. Sprawdzałem to na obecnej wersji i na tej, którą Pan posiada i cały czas, wszystkie wprowadzone zmiany są pamiętane, więc nie wiem co jest tego przyczyną.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 22 sie 2012, o 12:01

Nawiązując do wszystkich zgłoszonych uwag (słusznych i niesłusznych), chciałbym zapytać, które uwagi (usterki) zostału już poprawione i są uwzględnione w aktualnych wersjach Normy Pro. I czy te same ewentualne poprawki poczyniono w Normie STD, bo przymierzam się do takiego właśnie zakupu.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 28 sie 2012, o 09:51

Witam
Niestety nie wszystkie zgłoszone przez Pana błędy zostały uwzględnione w obecnej wersji.
Niektóre propozycje zmian wydają się bardzo proste do wykonania, ale często okazuje się inaczej :)
Ale pamiętam wszystkie Pana zgłoszenia i cały czas mam je na uwadze.

W obecnej wersji 4.39 uwzględniono błąd na karcie Klauzula o uzgodnieniu kosztorysu, jak i również nie trzeba teraz, przeskakując z kosztorysu F5 na przedmiar F8, naciskać strzałki w górę, aby przejść w dół :D

Jeśli chodzi o programy Norma PRO i Norma Standard, to wszelkie poprawki są uwzględniane w obu programach.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 4 wrz 2012, o 20:24

Jeszcze jedna funkcja programu jest wg mnie dość uciążliwa (zresztą dotyczyło to już wcześniejszych wersji Normy, więc nie jest to cecha Normy Pro) . Przykład:
KNR AT-32 0103-04; Szukam ceny dla takiego "stwora": zaprawa tynkarska cem.-wap. lekka Baumit-Bayosan LuftporenLeichtputz LL 66. Otwieram okno "szukaj element RMS"; wybieram szukanie wg "tekstu nazwy"; w oknie wyszukiwarki szukana nazwa elementu RMS pojawia się automatycznie; klikam Szukaj. Dostaję z "tysiąc" propozycji. Cierpliwie szukam i choć dokładnie nie znajduje tego co szukam, to znajduję coś, co ewentualnie by mi pasowało. I tu właśnie pojawia się problem. Jeśli kliknę na ten znaleziony element, to jednocześnie zmieni mi się tekst w okienku wyszukiwarki na teks znaleziony. Ale ja jeszcze nie "dojechałem" do końca listy propozycji. Przeglądam więc dalej. Ale właściwie czego ja szukam? Już nie wiem. Nie pamiętam. Bo kto by spamiętał nazwę "zaprawa tynkarska cem.-wap. lekka Baumit-Bayosan LuftporenLeichtputz LL 66"? Przecież tego nawet przeczytać się nie da :lol: Oczywiście wcale nie muszę klikać na ów jako tako pasujący mi element. Ale jak go sobie jakoś nie zaznaczę, to po "dojechaniu" do końca listy... znowu będę musiał szukać tego elementu, który jako tako mi pasował. Bo przypominam, że mam "1000" propozycji...
Krótko mówiąc: chciałbym zawsze widzieć CZEGO szukam, CO wstępnie wybrałem, zanim ostatecznie się zdecyduję.
Oczywiście spodziewam się, że to nie jest takie proste. Ale przynajmniej niech się nie zmienia tekst w wyszukiwarce elementu RMS, nawet kiedy wybiorę wstępnie (zaznaczę) jakis element RMS.

Sprawa druga, częściowo powiązana z powyższą. Jeśli w oknie szukania elementu RMS wybiore jakiś element o bardzo długiej nazwie, to owa nazwa nie mieści się w okienku. Czy nie możba by jakoś temu zaradzić? Np. przez zwiększenie okna wyszukiwarki, albo dodając pasek przewijania?

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Grzegorz Lusa » 10 wrz 2012, o 12:28

Niestety tak jest od początku Normy. Podesłałem Pańskie zgłoszenie do naszych programistów. Gdy dostanę od nich informację zwrotną co do terminu ewentualnej zmiany tej opcji przekaże Panu informację co i jak zostało ustalone. Osobiście mam nadzieję że tą opcję dopracują bo faktycznie to jest spora uciążliwość.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 19 wrz 2012, o 11:57

Dość dziwne i zaskakujące jest poniższe zachowanie programu:
W opcjach programu wstawiamy jakąś robociznę, np. 14 zł. Poza tym ustawiamy rozliczanie R jako "razem". Wstawiamy pozycję i stawka R pojawia się w pierwszej pozycji. A teraz chcemy tę pierwszą pozycje ZMIENIĆ, tzn. klikamy np. obszar Podstawa a potem przycisk Katalogi Norm.... I wybieramy inną podstawę. I tutaj UWAGA! program generuje komunikat "w kosztorysie sa już RMS z identycznym Eto...". I w oknie 'Nazwa' pojawia się wpis "Robotnicy" - nie wiadomo dlaczego... A jeśli klikniemy Wstaw, to stawka naszej robocizny nie dość, że zniknie (to źle), to jeszcze nazwa "robotnicy" nie pojawi się w nakładach (to akurat dobrze, bo chcieliśmy R rozliczać "razem"). Żeby było ciekawiej, problem ten nie pojawia się, gdy w naszym kosztorysie mamy więcej niż jedną pozycję. Ale i wtedy ten sam komunikat o identycznym ETO się pojawia, ale przynajmniej po Wstawieniu.. program nie zjada nam stawki, łaskawca :D

ODPOWIEDZ