Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 29 maja 2012, o 14:27

Kamil pisze:Jakiego cennika Pan używa?
Również wpływ mogą mieć ustawienia w Opcjach szukania
Cena "ciasta" pochodzi z Sekocenbudu.
Ceny "tralek" są moje własne i mają poziom/3.
Baz cen zbudowana jest następująco:
baza cen.JPG
baza cen.JPG (44.48 KiB) Przejrzano 6701 razy
Wybór cenników do kosztorysu wygląda tak:
wybór cenników.JPG
wybór cenników.JPG (32.69 KiB) Przejrzano 6701 razy

Opcje szukania cen:
opcje cen.JPG
opcje cen.JPG (41.12 KiB) Przejrzano 6701 razy
Przy tej okazji chciałbym o poradę. Jak mam ustawić opcje szukania cen, aby program zachowywał się dokładnie tak:
1. Kiedy indeks eto z katalogu pasuje do eto z cennika - żeby program dobierał cene nie pytając się mnie o nic.
jednocześnie:
2. Kiedy indeksy eto nie pasują - żeby program proponował mi jak najwięcej cen w oknie doboru ceny, z każdego cennika, z każdego poziomu i wogóle żeby mnie od przybytku cen aż głowa zabolała. Stwierdzam bowiem, że różnica z zaznaczeniu opcji: * Zawsze... oraz * Gdy nie ma wg indeksu.. generuje bardzo różniące się ilości i zestaw proponowanych cen w oknie doboru ceny.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 29 maja 2012, o 14:41

jasecki pisze: Otóż zróbmy tak:
Rozpoczynamy nowy kosztorys. W oknie tworzenia nowego kosztorysu zaznaczamy Przedmiar. Ok. Następnie wprowadzamy pozycję jak na zdjęciu.I wtedy program nie zapyta o obmiar dodatkowy!
Co więcej: jeżeli potem będziemy chcieli wczytać RMS-y to program nadal nie zapyta o dodatkowy obmiar. I choć wczyta RMS a potem dobierze (dobierzemy) ceny, to M - rura..... będzie miała cenę, ale wartość będzie zerowa, bo obmiar jest zerowy. To nie wszystko: Jeśli nawet skorzystamy z opcji "sprawdzenie" kosztorysu, to program zerowego obmiaru dodatkowego oraz zerowej wartości nie wychwyci.
Nie zabraniamy wprowadzania obmiaru zerowego i nie jest to błąd. Fakt, że powiadomienie mogłoby się pojawić w takiej sytuacji, ale kosztorysant również musi uważać na tego typu sytuacje.

Jeśli chodzi o sprawdzenie kosztorysu, to nie wyświetli się Panu żaden komunikat, tylko kiedy ma Pan jedną pozycję.
Na poniższym zrzucie wstawiłem dwie pozycje. Jedna ma obmiar zerowy, a druga nie i komunikat się pojawia.
Zerowy obmiar pozycji.JPG
Zerowy obmiar pozycji.JPG (34.82 KiB) Przejrzano 6700 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 29 maja 2012, o 15:04

jasecki pisze: Przy tej okazji chciałbym o poradę. Jak mam ustawić opcje szukania cen, aby program zachowywał się dokładnie tak:
1. Kiedy indeks eto z katalogu pasuje do eto z cennika - żeby program dobierał cene nie pytając się mnie o nic.
jednocześnie:
2. Kiedy indeksy eto nie pasują - żeby program proponował mi jak najwięcej cen w oknie doboru ceny, z każdego cennika, z każdego poziomu i wogóle żeby mnie od przybytku cen aż głowa zabolała. Stwierdzam bowiem, że różnica z zaznaczeniu opcji: * Zawsze... oraz * Gdy nie ma wg indeksu.. generuje bardzo różniące się ilości i zestaw proponowanych cen w oknie doboru ceny.
Ten temat był już poruszany na forum.
Aby osiągnąć taki efekt jak w punkcie pierwszym to wystarczy w Opcjach szukania zaznaczyć Szybkie (zgodność indeksu)
Kiedy indeks zgadza się idealnie, to automatycznie nastąpi wycena, a pozycje, których indeksy się nie pokrywają, spowoduje wyświetlenie okna, w którym należy wskazać konkretną pozycję.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 1 cze 2012, o 09:34

Kamil pisze: Jeśli chodzi o sprawdzenie kosztorysu, to nie wyświetli się Panu żaden komunikat, tylko kiedy ma Pan jedną pozycję.
Na poniższym zrzucie wstawiłem dwie pozycje. Jedna ma obmiar zerowy, a druga nie i komunikat się pojawia.
Przykład, który pan zamieścił nie dotyczy przypadku, o którym ja piszę. Ja pisałem o pozycji KNR 4-02 210-01, w której występuje obmiar podstawowy w ilości 1 msc. i obmiar dodatkowy, który ma wartość ZERO. A Pan zamieścił zdjęcie pozycji KNR 2-17 146-04, gdzie nie ma obmiaru dodatkowego. I w pańskim przypadku program znalazł błąd, bo obmiar podstawowy wynosi ZERO.
Więc proszę sprawdzić problem dokładnie w oparciu o podaną przez mnie pozycję i wtedy Pan sprawdzi, że bez względu na ilość wprowadzonych pozycji program nie znajdzie błędu, czego dowodzi poniższy skan:
sprawdzenie.JPG
sprawdzenie.JPG (183.66 KiB) Przejrzano 6664 razy
Jak widać, rura fi 50 ma swoją cenę. Natomiast wartość ostatecznie jest ZERO, bo obmiar dodatkowy jest ZERO. I program nie wyświetli komunikatu o błędzie. I tyle.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 1 cze 2012, o 10:00

Kamil pisze:
jasecki pisze: Przy tej okazji chciałbym o poradę. Jak mam ustawić opcje szukania cen, aby program zachowywał się dokładnie tak:
1. Kiedy indeks eto z katalogu pasuje do eto z cennika - żeby program dobierał cene nie pytając się mnie o nic.
jednocześnie:
2. Kiedy indeksy eto nie pasują - żeby program proponował mi jak najwięcej cen w oknie doboru ceny, z każdego cennika, z każdego poziomu i wogóle żeby mnie od przybytku cen aż głowa zabolała. Stwierdzam bowiem, że różnica z zaznaczeniu opcji: * Zawsze... oraz * Gdy nie ma wg indeksu.. generuje bardzo różniące się ilości i zestaw proponowanych cen w oknie doboru ceny.
Ten temat był już poruszany na forum.
Aby osiągnąć taki efekt jak w punkcie pierwszym to wystarczy w Opcjach szukania zaznaczyć Szybkie (zgodność indeksu)
Kiedy indeks zgadza się idealnie, to automatycznie nastąpi wycena, a pozycje, których indeksy się nie pokrywają, spowoduje wyświetlenie okna, w którym należy wskazać konkretną pozycję.
Znowu nie dotyka Pan istoty problemu. Różnica pomiędzy wyborem opcji Szybkie.... a Zawsze... polega nie tylko na tym, że w przypadku Szybkie.... program dobierze cenę zgodnych ETO bez pytania a w przypadku Zawsze... zapyta o wybór. Chodzio o to, że w przypadku różnicy ETO wynik wyszukiwania ceny jest różny dla opcji Zawsze... i Szybkie.... A ja chcę, żeby nie był różny tylko TAKI SAM. Dlatego w pytaniu użyłem słowa JEDNOCZEŚNIE. Bo jak mam opcję Szybkie... to owszem, program sam dobierze cenę zgodnych eto w jednych pozycjach (np. przy katalogach własnych, gdzie sam ustaliłem numery eto), ale jednocześnie przy innych pozycjach nie wyświetli mi mnóstwa propozycji w oknie wyboru ceny. I w tym jest istota sprawy.
NAJPROŚCIEJ mówiąc, chodzi mi o to, że brakuje opcji takiej, w której program w przypadku niezgodności eto zawsze zaproponował maxymalną ilość propozycji (jak przy opcji Zawsze...) a JEDNOCZEŚNIE nie pytał mnie o nic, kiedy eto pasuje idealnie.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 1 cze 2012, o 15:17

jasecki pisze:Bo jak mam opcję Szybkie... to owszem, program sam dobierze cenę zgodnych eto w jednych pozycjach (np. przy katalogach własnych, gdzie sam ustaliłem numery eto), ale jednocześnie przy innych pozycjach nie wyświetli mi mnóstwa propozycji w oknie wyboru ceny. I w tym jest istota sprawy.
NAJPROŚCIEJ mówiąc, chodzi mi o to, że brakuje opcji takiej, w której program w przypadku niezgodności eto zawsze zaproponował maxymalną ilość propozycji (jak przy opcji Zawsze...) a JEDNOCZEŚNIE nie pytał mnie o nic, kiedy eto pasuje idealnie.
Odnośnie wyceny, to omówimy, to na najbliższym spotkaniu projektowym, czy jest możliwość realizacji.
jasecki pisze:Ja pisałem o pozycji KNR 4-02 210-01, w której występuje obmiar podstawowy w ilości 1 msc. i obmiar dodatkowy, który ma wartość ZERO. A Pan zamieścił zdjęcie pozycji KNR 2-17 146-04, gdzie nie ma obmiaru dodatkowego. I w pańskim przypadku program znalazł błąd, bo obmiar podstawowy wynosi ZERO.
Jeśli chodzi o zerowy obmiar dodatkowy, to jest to błąd. Program w tym momencie powinien wyświetlić taką pozycję przy sprawdzaniu kosztorysu i zostanie to poprawione.

Bardzo dziękujemy za wszystkie zgłoszenia.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 21 cze 2012, o 10:48

Chciałbym zapytać, bo nie mając książkowego wydania katalogu sam nie mogę sprawdzić.
W KNR-W 2-15 0233-02 "Ustępy z płuczką ustępową typu "dolnopłuk"" w materiale występuje "płuczki ustępowe żeliwne stopowe". Czy w książkowej wersji też jest "żeliwne"? Nie jestem instalatorem (a drobne roboty sanitarne muszę kosztorysować), ale istnieją przecież dolnopłuki z tworzyw sztucznych.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 21 cze 2012, o 13:49

W książkowej wersji nie występuje "żeliwne", jest to błąd z naszej strony i zostanie on poprawiony.
Dziękujemy za zgłoszenie.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 3 lip 2012, o 12:04

Mam kilka nowych zagadnień:

1. W Opcjach programu w zakładce Szukanie cen jest opcja "Wyszukiwanie we wszystkich cennikach". Program nie zapamiętuje zaznaczenia tej opcji. Trzeba za każdym razem ja zaznaczyć.
2. Wstawiamy nową pozycję (F2). Załóżmy, że skopiowaliśmy sobie do pamięci podstawę i teraz wklejamy ją za pomocą myszki do pola Podstawa. Skoro już mam myszke w ręce to chciałbym kliknąć "ptaszka". Niestety "ptaszek" jest nieaktywny... :lol:

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 3 lip 2012, o 12:17

I jeszcze jedna sprawa:
Poniej zamieszczam zdjęcie zawartości pliku norma.ini
Proszę zwrócić uwagę na linię 38. Przed znakiem równości (=) nie ma treści. Ja tego nie zmieniałem. Czy może ma to związek z poprzednim pytaniem o opcję szukania cen?
norma ini.JPG
norma ini.JPG (159.39 KiB) Przejrzano 6367 razy

ODPOWIEDZ