Błędy, uciążliwości?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 19 mar 2012, o 14:54

Andrrew pisze: Nie wyobrażam sobie by ktokolwiek kto w pośpiechu pracował nad kosztorysami w programach serii NORMA wybrał opcję o niższej funkcjonalności, czyli chmurki zamiast zawijania wierszy.
Pośpiech jest wskazany jedynie przy łapaniu pcheł... :lol: A my kosztorysanci wstawiamy pozycje po głebokim zastanowieniu i rozważeniu zasadności, prawda koledzy? ;)
A teraz poważnie.
Dziękuję za poparcie, bo nie jestem jedynym, który na to zwrócił uwagę. Też uważam że zawijanie wierszy jest bardziej funkcjonalne, szczególnie dla kogoś, kto nie sięga po mysz do wykonania każdej czynności na komputerze. Ale nie narzucam innym swojego osobistego przekonania, bo - jak widać - inni uważaja inaczej. I mają do tego prawo. Myśle, że moja propozycja dot. możliwości zawiajania jako opcja, jest kompromisowa i tylko od możliwości technicznych zależy czy zostanie dodana. Oczywiscie do nowszych wersji Normy, z czego i tak pewnie nie skorzystam, bo jak przekonać szefa, żeby wybulił parę złoty na "zawijanie wierszy"?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 19 mar 2012, o 16:19

Najprawdopodobniej w "Opcjach szukania" ma Pan ustawione jak na poniższym zrzucie, Szukanie wg. nazw - Zawsze
Szukanie wg nazw.JPG
Szukanie wg nazw.JPG (11.15 KiB) Przejrzano 7426 razy
Wtedy tych wyników ma Pan więcej, jak poniżej
element RMS.JPG
element RMS.JPG (80.6 KiB) Przejrzano 7426 razy
Na wcześniejszych zrzutach miałem ustawione Szukanie wg. nazw - Gdy nie ma wg. indeksu
gdy nie ma wg indeksu.JPG
gdy nie ma wg indeksu.JPG (10.84 KiB) Przejrzano 7426 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 22 mar 2012, o 14:54

Dziękuję za wyjaśnienie. Do tematu szukania cen jeszcze powrócę, jak sprawę bardziej ogarnę, bo przyznam, że mnie coś tu mierzi.

Dzisiaj jednak chciałbym nawiązać do "funkcjonalnosci" programu, o której chyba pisał jeden z użytkowników.
Program stał się (tym razem muszę odnieść się do Normy 3) baaardzo nieprzyjazny użytkownikowi, który bardziej posługuje się klawiatura a nie myszą.
Zróbmy test:
Jestem w widoku <pełny kosztorys F5> i przechodzimy klawiaturą! na widok <przedmiar F8>. Program "otacza" linię: nr poz., podstawa, opis itd. (taka przerywana linia). Ale ja chcę edytować obliczenia przedmiaru. Więc chce "zejśc" niżej na tę linię, gdzie jest obmiar. To oczywiste, że chce użyć strzałki w dół. Nic z tego! Nie da rady. Muszę wziąć myszę. Inaczej sie nie da. No chyba że Uwaga! Uwaga! najpierw przejdę strzałką w góre, wtedy wejdę w edycję wyższej pozycji obmiaru a potem z powrotem strzałka w dół. I dopiero wtedy jestem w linii edycji obmiaru. Ale to nie koniec zabawy. Dalej nie mogę edytować obmiaru, bo ramka otacza całą linię dolną. No to wciskam Tab i jestem..... w polu Podstawa, no to jeszcze raz Tab no i wreszcie jestem tam gdzie chciałem być, dawno dawno temu, jak sie przełączałem z widoku F5 na widok F8. Uff...

Inny przykład: Wyobraźmy sobie, że mamy obmiar tak długi, że nam się zawinął i mamy dwa wiersze obmiaru. I chcemy go edytować. To wydaje się proste. Po prostu Enter i gotowe: jesteśmy na końcu obmiaru. Ale my chcemy coś poprawić na samym początku obliczeń. Logiczne jest, że z wiersza dolnego chcemy przejść do wiersza górnego za pomocą strzałki, w końcu po to jest strzałka. Niestety nie da rady. Wylatujemy z pozycji. Musimy "przelecieć" strzałką w lewo do samego początku wiersza obmiaru.

Proszę wybaczyc szczyptę sarkazmu. On nie wynika ze złoścliwości, tylko ze zmęczenia.... jest 15 prawie.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 26 mar 2012, o 16:33

Dziękujemy za zgłoszenie. Przetestowałem opisane przez Pana problemy. Rzeczywiście w niektórych przypadkach mogło zostać to łatwiej rozwiązane. Skonsultuję temat, na spotkaniu projektowym.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 28 mar 2012, o 14:26

jasecki pisze:1. Po wpisaniu z ręki np. „KNR 4-01 713” program przenosi do spisu tablic a nie już do spisu kolumn. Skoro jestem pewny tablicy, to znaczy że chcę tylko wybrać kolumnę z tej tablicy a nie jeszcze raz wybierać tablicę. Program powinien mnie wprowadzić do spisu kolumn a nie tablic..
Tym razem skomentuje siebie:
Otóż, jeśli chcemy, aby po wpisaniu "z ręki" podstawy wyceny np. KNR 4-01 713 program przeniósł nas do spisu kolumn tablicy 713 to trzeba wpisywać nr tablicy 4-cyfrowy, a więc 0713 a nie 713. Taki myk.
Jednakowoż to i tak - moim zdaniem - wymaga poprawki, skoro program pozwala na dość swobodne wpisywanie podstawy, np. można pominąć KNR, a nawet wpisać 401 a nie 4-01, to i mógłby się "domyśleć" że 3-cyfrowy nr tablicy 713 to jest tablica 0713. :lol:
Skoro prace nad tym trwają to się tylko cieszyć.
Pozdr.

Ps. Niestety nie do końca jest nawet, tak jak opisałem. Otóż powyższe działa tylko wtedy gdy poprawnie wpiszemy resztę podstawy: np. KNR 4-01 (z myślnikiem); jeśli wpiszemy bez myślnika np. 401 to nic z tego nie będzie. :(

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 29 mar 2012, o 14:01

Tym razem chciałbym postawić bodaj najpoważniejszy zarzut programowy, związany z najważniejszyą cechą programu. Chodzi o "metodologię" szukania cen.
Powiem krótko: Aby w pełni korzystać z zasobów cenników RMS dołączonych do kosztorysów musi być zaznaczona opcja szukania cen wg nazwy *Zawsze. Już to przetestowałem: jeśli nie zaznaczę *Zawsze.. , ale *Gdy nie ma wg indeksu.... to przy wprowadzaniu pozycji program nie zaproponuje mi w oknie doboru ceny wielu, wielu cen, w tym cen zawartych w tzw. "cench producenckich" wydawnictwa Promocja. Po prostu ich nie "zobaczy"(nie zawsze, ale baaardzo często). Typowym przykładem jest już wspomniane szukanie "ciasta wapiennego" wg KNR 4-01. Pan Grzegorz Lusa » 2 mar 2012, o 08:43 wyjaśnił jakie są konsekwencje wybrania opcji *Gdy nie ma wg indeksu. "Ciasta" nie znajdzie i już. Więc kosztorysant wybiera opcję *Zawsze... . "Ciasto wapienne" jest tutaj jedynie przykładem. Przy wprowadzaniu wielu innych pozycji stwierdziłem to samo.
JEDNOCZEŚNIE jednak wybranie opcji *Zawsze... rodzi inne dość uciążliwe konsekwencje. Otóż w przypadku, gdy mamy własne katalogi, gdzie nr ETO dopasowaliśmy dokładnie do posiadanych przez siebie cenników właśnie po to, żeby mieć z głowy szukanie po wielokroć tej samej ceny, program nie wczyta cen automatycznie, tylko będzie każdorazowo kazał nam tą cene wybrać.
Jestem więc skłonny twierdzić, że brakuje następującej opcji: Przy zaznaczonej opcji *Zawsze... program powinien - tak jak do tej pory - proponować cały "zestaw" cen do wyboru, ale jednocześnie program nie powinien pytać o wybór ceny jeśli indeks ETO pasuje idealnie.
Jednak takie rozwiązanie ma inną "ciemną stronę". Są bowiem takie przypadki, że indeks ETO z katalogu pasuje jak ulał do cennika, podczas gdy cena tegoż mateiału jest absolutnie nie do przyjęcia. Np. jest tak w jakimś katalogu z indeksem "gipsu szpachlowego" (nie pamiętam już gdzie) - katalog myśli o gipsie do szpachlowania ścian, a cennik podaje cenę "gipsu budowlanego" o cenie sporo niższej od szpachlowego.
Jak rozwiązać ten "węzeł gordyjski" - nie wiem. Może ktoś mądrzejszy się znajdzie. Narazie wyjścia nie widzę: Muszę mieć zaznaczoną opcję *Zawsze... i klepać jak ta "małpa" w oknie wyboru ceny materiałów w pozycjach utworzonych na podstawie katalogów własnych.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 2 kwie 2012, o 13:16

Nie działa poprawnie "wyświetlaj opis pozycji (F3). Po wciśnięciu F3 (będąc w spisie kolumn) nie pojawia się "wyszczególnienie robót" tej tablicy ale część ogólna. Dopiero jakikolwiek ruch w górę lub dół powoduje wyświetlenie "wyszczególnienia". Podobnie jest w katalogach zawierających rysunki. Nie dzieje się tak jeśli od razu mamy właczony podgląd "wyświetlania opisu pozycji".

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 2 kwie 2012, o 15:09

Brak jest odświeżenia okna po wyświetleniu opisu pozycji.
Taki
ruch w górę lub dół
dopiero powoduje odświeżenie okna.
Jedyne co mogę w chwili obecnej zalecić, to mieć włączoną opcję "Wyświetlaj opisy pozycji" na stałe.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: jasecki » 27 kwie 2012, o 14:27

Znalazłem jeszcze jeden problem.

W oknie Edycja strony tytułowej w karcie Klauzula o uzgodnieniu... dopóki można edytować tekst, dopóki mieści się on w oknie. Jeśli tekst wypełni okno edycja się kończy. Nie pojawia sie pasek przewijania. Jeśli mieliśmy przeskalowanie czcionki i teraz zmniejszymy skalowanie dalej można pisać.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Błędy, uciążliwości?

Post autor: Kamil » 7 maja 2012, o 15:26

Dziękujemy za zgłoszenie.
Rzeczywiście program nie zachowuje się poprawnie w tym miejscu.
Zostanie to poprawione.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ