Powielanie ustawień programu na kilku stanowiskach

Moderatorzy: Gregor, Kamil

MarkM
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lip 2012, o 13:37

Powielanie ustawień programu na kilku stanowiskach

Post autor: MarkM » 28 wrz 2017, o 11:38

Mam w firmie kilka stanowisk Normy Pro i chciałbym, aby na wszystkich były takie same spersonalizowane ustawienia wydruków, wyświetlania, słowników itd. Czy jest możliwość przeniesienia tych ustawień z jednego stanowiska na pozostałe ? Jeżeli jest to możliwe to jak to zrobić ?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Powielanie ustawień programu na kilku stanowiskach

Post autor: Kamil » 28 wrz 2017, o 14:17

Aby przenieść ustawienia z jednego komputera na inny, należy przekopiować pliki z rozszerzeniem .ini, które znajdują się w następującej lokalizacji C:\Users\Public\Documents\Athenasoft\Norma PRO i wkleić je do tej samej lokalizacji na nowym komputerze.
W tych plikach zapisywane są zmienione opcje w programie, jak również różne style wydruków.

Można oczywiście przekopiować cały folder Norma PRO, pomijając Bazycen, Kat, Kosztorysy i SST.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

MarkM
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lip 2012, o 13:37

Re: Powielanie ustawień programu na kilku stanowiskach

Post autor: MarkM » 28 wrz 2017, o 14:46

Dziękuję za informację. Czy gdzieś są zapisane dane Inwestorów (karta organizacja słownika).

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Powielanie ustawień programu na kilku stanowiskach

Post autor: Kamil » 29 wrz 2017, o 14:15

Niestety w tym przypadku nie będę wstanie wskazać konkretnego pliku, ponieważ takiego nie ma. Nie wszystkie ustawienia jesteśmy wstanie przenieść.

W Normach nie ma mechanizmu, który zapisuje ustawienia i odczytuje na innym komputerze. To co zaproponowałem wcześniej, jest obejściem tego problemu, ale trzeba mieć na uwadze, że nie wszystko przeniesiemy.

Część danych jest w rejestrach systemowych i można pokusić się o przekopiowanie rejestrów Normy, ale wolę nie opisywać tego na forum, aby ktoś inny przypadkiem nie starał się tego powtórzyć, bo w ten sposób można jeszcze bardziej sobie zaszkodzić.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ