Pozycja tekstowa

Moderatorzy: Gregor, Kamil

MarkM
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lip 2012, o 13:37

Pozycja tekstowa

Post autor: MarkM » 21 sie 2015, o 09:34

Czy można wprowadzić pozycję pomocniczą z samym tekstem (tzw. pozycja tekstowa) tj. taką, w której na wydrukach nie ma jednostki przedmiarowej, ilości, ceny jednostkowej i wartości ? Jeżeli nie ma takiej funkcjonalności to może by się zastanowić aby ją wprowadzić ?

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Pozycja tekstowa

Post autor: jasecki » 24 sie 2015, o 13:43

Po co? Żeby z programu, który ma liczyć, zrobił się program, który ma opowiadać?

MarkM
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 6 lip 2012, o 13:37

Re: Pozycja tekstowa

Post autor: MarkM » 26 sie 2015, o 10:55

Chociażby po to, aby sprostać wymaganiom zamawiających (w ZP), którzy chcą aby pozycje w kosztorysie ofertowym były tożsame z pozycjami przedmiaru dostarczonego przez nich do przetargu, a wykonanego w excelu lub innym programie do kosztorysowania.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Pozycja tekstowa

Post autor: Kamil » 17 wrz 2015, o 12:28

MarkM pisze:pozycje w kosztorysie ofertowym były tożsame z pozycjami przedmiaru dostarczonego przez nich do przetargu, a wykonanego w excelu lub innym programie do kosztorysowania.
Takiej możliwości w programach Norma nie ma. Wszystkie pozycje muszą mieś jednostkę i obmiar.
Tak naprawdę, to nie wiem po co taka funkcjonalność?
I nie do końca rozumiem zdania, które jest zacytowane powyżej.
Proszę o szczegółowe opisanie, w jakich konkretnie sytuacjach, taka pozycja ma mieć zastosowanie?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ