Strona 1 z 1

Warianty danych - coś jest nie tak

: 12 cze 2015, o 21:36
autor: jasecki
Norma Pro 4,43.

Albo to jest fatalny błąd programu, albo ja robię coś nie tak.
Poniżej zamieszczam wymyślony kosztorys z 2 "wariantami danych". Pierwszy - z płyt gips.karton. Drugi - tynki gipsowe z gotowych zapraw.
Aktywny jest wariant drugi. Jak widać z obliczeń programu wynika, że technologia gips.karton jest droższa o jakieś 16%.
W pozycji "malowanie" w przedmiarze wpisano "ręcznie" wartość "100".
100 recznie.jpg
100 recznie.jpg (231.87 KiB) Przejrzano 15706 razy
Co się jednak stanie, jeśli w pozycji "malowanie" w przedmiarze wpiszemy nie liczbę 100 ręcznie, ale wpiszemy odwołanie do pozycji, w której jest taka sama wartość, czyli 100? Pokazuję to na poniższym zdjęciu:
odwolanie.jpg
odwolanie.jpg (231.87 KiB) Przejrzano 15706 razy
W takim przypadku okaże się, że technologia ułożenia płyt, która wcześniej była droższa o 16% od tynkowania jest teraz... tańsza o 11%.
To przecież niemożliwe, aby o wartości wariantu decydowało to, co wpiszemy w przedmiarze! Przecież w gruncie rzeczy w pozycji "malowanie" wartość przedmiaru wynosi 100, tylko w pierwszym przypadku wpisaliśmy ją ręcznie a w drugim odwołaliśmy się do tej wartości w innej pozycji.

Żeby uprzedzić ewentualne pytania wyjaśniam: poz. _1 [At-12] przypisana jest do jednego wariantu, poz 1 - [At-32] do drugiego. Poz. 2 - [K-04] nie jest przypisana do żadnego.

Re: Warianty danych - coś jest nie tak

: 15 mar 2016, o 09:33
autor: jasecki
Chciałbym odświeżyć wątek, bo odpowiedzi ani żadnych uwag, że coś robię nie tak, jak trzeba, nie otrzymałem.

Re: Warianty danych - coś jest nie tak

: 15 mar 2016, o 09:55
autor: Kamil
Niestety, na aktualnej wersji Normy 4.53 nie mogę powtórzyć opisanego problemu.
Proszę zapisać plik z tymi trzema pozycjami (i już z wprowadzonym odwołaniem do pozycji 1), do formatu .kst i przesłać na serwis@ath.pl, powołując się na forum.
U mnie wygląda to następująco
odwolanie.JPG
odwolanie.JPG (32.39 KiB) Przejrzano 15038 razy

Re: Warianty danych - coś jest nie tak

: 27 mar 2016, o 20:21
autor: jasecki
Przesłałem.

Re: Warianty danych - coś jest nie tak

: 30 mar 2016, o 09:40
autor: Kamil
W NPRO jest poprawnie. Najlepiej to widać po ręcznym przełączeniu na drugi wariant:
A.png
A.png (38.14 KiB) Przejrzano 14940 razy
Obmiar pozycji nieaktywnej jest równy 0. Jeżeli chciałby Pan ten obmiar definiować w jednym miejscu to powinna to być pozycja zawsze aktywna. Można również wprowadzić obmiar jako obliczenie pomocnicze, lub wpisać sumę obmiarów pozycji z tego kryterium wyboru (w takiej sytuacji najlepiej włączyć numerowanie nieaktywnych elementów kosztorysu).
B.png
B.png (49.77 KiB) Przejrzano 14940 razy