Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Moderatorzy: Gregor, Kamil

początkujący_k
Nowy użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 lip 2011, o 15:31

Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: początkujący_k » 14 lip 2011, o 16:53

Proszę o pomoc
Właśnie robiłem duży kosztorys nad który siedziałem 3 dni a tu nagle wyłączył mi się komputer: (chwilowy brak prądu) , po ponownym uruchomieniu komputera chciałem otworzyć kosztorys nad którym spędziłem kilka dni pracy a tu pojawia się komunikat : program Norma Pro przestał działać , poczym się zamyka.
Próbowałem przeinstalować program ale nie rozwiązało to problemu.
Co jeszcze mogę zrobić ? Jest jakiś sposób żeby odzyskać ten kosztorys czy cała moja praca poszła do kosza ?

Awatar użytkownika
Jacek Sawośko
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 7 kwie 2011, o 11:49

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: Jacek Sawośko » 14 lip 2011, o 17:17

to dość niezwykłe uszkodzenie pliku
ale rozumiem że sam program Norma działa i wyłącza się dopiero przy próbie otwarcia pliku tego kosztorysu?

Norma PRO domyślnie co 10 minut zapisuje kopię awaryjną,
także mam nadzieję, że większość Pana pracy nad tym kosztorysem da się odzyskać
proszę poszukać na swoim komputerze pliku o nazwie tego kosztorysu i rozszerzeniu *.AWA
i któryś z nich, powinien być kopią awaryjną tego uszkodzonego kosztorysu
pozdrowienia

i dobrze jest zaznaczyć w Opcjach programu, zakładka Ogólne - zachowywanie ostatniej kopi awaryjnej w pliku .BAK

Gregor
Załoga ATH
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:31

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: Gregor » 15 lip 2011, o 10:56

Program norma posiada funkcję która uniemożliwia edycję kosztorysu jednocześnie przez dwie osoby.
Prawdopodobnie przy awarii zasilania nie usunął się plik który tworzy się po otworzeniu kosztorysu.
Należy wejść do lokalizacji gdzie zapisany był kosztorys i sprawdzić czy znajduje się tam plik o takiej samej nazwie co kosztorys ale na końcu będzie miał dopisek athfac - plik ten należy usunąć

początkujący_k
Nowy użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 lip 2011, o 15:31

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: początkujący_k » 15 lip 2011, o 11:03

Niestety nie mam tego pliku :(

Gregor
Załoga ATH
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:31

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: Gregor » 15 lip 2011, o 11:05

Plik ten nie będzie widoczny jeżeli nie mamy włączonej opcji pokazywania ukrytych plików i folderów.
Innym sposobem jest zmiana nazwy pliku , wystarczy dopisać jeden znak lub usunąć i kosztorys powinien się otworzyć.

początkujący_k
Nowy użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 lip 2011, o 15:31

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: początkujący_k » 15 lip 2011, o 11:13

!!! Udało się !!! Dziękuję Bardzo :)
Już myślałem ,że straciłem całą swoją pracę.
Mam jeszcze jedno pytanie , jest możliwość wyłączenia tej opcji która tworzy ten plik athfac ?

Gregor
Załoga ATH
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:31

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: Gregor » 15 lip 2011, o 11:18

Sam program nie ma opcji która wyłącza ten moduł. Można z tej funkcjonalności zrezygnować w inny sposób. Proszę odnaleźć plik „Norma.ini”, który znajduje się w katalogu C:\Program Files\Athenasoft\Norma Pro (WIN XP a na Viście, WIN7 C:\Users\Public\Documents\Athenasoft\Norma Pro). Po otworzeniu Notatnikiem w sekcji [Opcje programu] należy dodać wiersz AthFAC=0

Przykład:
[Opcje programu]
Wersja=0x0002
AthFAC=0

początkujący_k
Nowy użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 14 lip 2011, o 15:31

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: początkujący_k » 15 lip 2011, o 11:19

Dziękuję.

Andrrew
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 24 lis 2011, o 07:49
Kontakt:

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: Andrrew » 22 gru 2011, o 14:53

A co to jest w takim razie ten plik athfac, do czego służy, dlaczego się pojawia? Póki co jest tu mowa wyłącznie o tym by go usuwać :)

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 317
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Problem z otworzeniem kosztorysu po awarii zasilania

Post autor: Kamil » 6 lut 2012, o 11:17

Andrrew pisze:A co to jest w takim razie ten plik athfac, do czego służy, dlaczego się pojawia? Póki co jest tu mowa wyłącznie o tym by go usuwać :)
Athfac jest to kontrola współdzielenia pliku.
Jest to forma zabezpieczenia, aby dwie osoby nie mogły edytować tego samego pliku jednocześnie.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ