Wyłączenie danych użytkownika z dokumentów. Licencja.

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Rufus
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 mar 2017, o 21:17

Wyłączenie danych użytkownika z dokumentów. Licencja.

Post autor: Rufus » 2 mar 2017, o 19:40

Mam dwa pytania związane z Normą standard:
1. Jak mogę wyłączyć wyświetlenia danych użytkownika w stopce kosztorysu/przedmiaru/ etc? Czy w Normie STD jest to w ogóle możliwe?

2. Czy dobrze rozumiem, że licencja zabrania instalacji programu na dwóch różnych komputerach (stacjonarny/laptop)?
Uniemożliwia to z zamiennego korzystania z jednego z nich, po włożeniu klucza USB - a czasami mobilność jest niezbędna, przy tworzeniu np. przedmiarów.

Rufus

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 301
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wyłączenie danych użytkownika z dokumentów. Licencja.

Post autor: Kamil » 3 mar 2017, o 11:27

1. Przy otwartym kosztorysie, przechodzimy na Plik - Drukuj - Układ strony - Format strony i odznaczamy opcję Drukuj dane o użytkowniku programu.

2. W przypadku wersji jednostanowiskowych, program może być "zainstalowany" tylko na jednym komputerze. W przypadku wersji sieciowych można zainstalować Normę na kilku, ale taka możliwość jest tylko w Normie PRO i Normie Expert.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Rufus
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 mar 2017, o 21:17

Re: Wyłączenie danych użytkownika z dokumentów. Licencja.

Post autor: Rufus » 6 mar 2017, o 23:43

Uściślę: Norma Standard 2 , nie posiada "Układ strony" i nie jest możliwe wybranie opcji o drukowaniu danych użytkownika.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 301
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wyłączenie danych użytkownika z dokumentów. Licencja.

Post autor: Kamil » 7 mar 2017, o 08:04

W Normie Standard 2 jest jeszcze łatwiej. Proszę przejść na Wydruki i odznaczyć Drukuj dane o użytkowniku.
DrukujDaneSTD2.png
DrukujDaneSTD2.png (9.12 KiB) Przejrzano 14224 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Sylvestre
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 21 wrz 2018, o 21:19

Re: Wyłączenie danych użytkownika z dokumentów. Licencja.

Post autor: Sylvestre » 9 paź 2018, o 09:36

To zastrzeżenie w licencji i tłumaczenie podane przez admina jest nonsensowne. Jeśli licencja jest na sieć i np 2 stanowiska to mogę JEDNOCZEŚNIE pracować na kilku stanowiskach, a w przypadku gdy mam licencję na jedno stanowisko to mogę rzeczywiście pracować tylko na JEDNYM stanowisku bo inaczej się po prostu nie da. Mając więc normę zainstalowaną na dwu komputerach (laptop i stacjonarny) mogę pracować albo na laptopie albo na stacjonarnym nie łamiąc warunków licencji bo inaczej niż pracując na jednym stanowisku się nie da. Ktoś kto opracowywał tę licencję ma po prostu kłopoty z logicznym myśleniem, a zespół ath powiela te idiotyzmy od lat.
Z waszych wyjaśnień kilka lat temu wynika, że jeśli mam normę zainstalowaną na jednym komputerze i chcę pracować na laptopie bo np bolą mnie juz plecy od siedzenia przy biurku to mogę pracować na laptopie kiedy odinstaluję normę na stacjonarnym i zainstaluję na laptopie i odwrotnie. Nie wiem - ktoś tu ma problemy z logiką. Nie ośmieszajcie się.

ODPOWIEDZ