ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Andrrew
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 24 lis 2011, o 07:49
Kontakt:

ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: Andrrew » 16 gru 2011, o 11:06

Bardzo proszę o przedstawienie ograniczeń zapisu kosztorysów w formacie uniwersalnym ATH.

Uszczegóławiając chodzi o wyliczenie parametrów kosztorysu, które można zapisać za pomocą programu NORMA STD w plikach z rozszerzeniem *.kst, a których nie można zapisać w formacie uniwersalnym o rozszerzeniu *.ath. Przykładowo, jeśli pracując nad kosztorysem użyję opcji pozycji kosztorysowej "Uzupełnienie" (czyli wprowadzę ten sam numer dla kilku pozycji z dodatkiem primów: poz. 1, poz. 1', poz. 1'' itd.) to parametru tego nie mogę zapisać w kosztorysie formatu ATH. Jeśli zapiszę taki kosztorys w *.ath i otworzę go ponownie to parametr "Uzupełnienie" zniknie, wg przykładu wyżej pozycje będą miały kolejne numerki - poz. 1, poz. 2, poz. 3. Jeśli natomiast zapiszę taki kosztorys w formacie KST to parametr ten po ponownym otworzeniu kosztorysu pozostanie bez zmian.

Jednakże, jak wiemy, kosztorys w formacie KST nie współpracuje z innymi programami do kosztorysowania. Czy można poradzić coś na ten problem? Jeśli nie, prosiłbym o wyszczególnienie których funkcjonalności programu NORMA nie ma sensu używać pracując na kosztorysie w formacie ATH, bo i tak nie będzie można ich zapisać.

klar
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 lis 2011, o 15:14

Re: ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: klar » 16 gru 2011, o 12:14

Oczywiście nie znam wszystkich różnic. Zależy to na pewno od programu czytającego ath. Wiem np, że czasami "obcy" program nie czyta z ath nawiasu kwadratowego [], gotowych wzorów z programów Norma (nie pamiętam, czy STD ma zastosowanie gotowych formuł matematycznych. Inaczej też czyta komentarze w wierszach obmiarowych. Generalnie nie jest tak źle, ważne, że importuje dane w ogóle... :)

Andrrew
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 24 lis 2011, o 07:49
Kontakt:

Re: ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: Andrrew » 16 gru 2011, o 12:40

Jasne, jasne, że to zależy od programu, w którym odczyta się dany kosztorys w ATH. Dlatego celowo poprosiłem (w domyśle załogę Athenasoft) o podanie różnic w zapisywanych parametrach między ATH i KST konkretnie w ramach Normy Standard.

klar
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 lis 2011, o 15:14

Re: ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: klar » 16 gru 2011, o 13:05

... jeszcze coś z ostatniej chwili. Właśnie zapisywałem kosztorysy a ath w programie Norma Expert. Klient otrzymał ath i próbował go otworzyć a Rodosie. Wyszedł mu kosztorys bez wartości. otworzyłem te ath w Normie Pro zapisałem w kst i zaraz zapisałem w ath. Klient odczytał w swoim programie bez problemu. Konkluzja? Nawet kosztorys ath zapisany z poziomu programów tego samego producenta (tylko innych generacji) to pliki inaczej "widziane". Nie mogę tego sprawdzić w STD, bo już nie mam jej.

Andrrew
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 24 lis 2011, o 07:49
Kontakt:

Re: ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: Andrrew » 16 gru 2011, o 13:09

To ciekawa sprawa! Czyżby formaty ATH zapisywane w różnych programach (nawet różnych wersji Normy) różniły się między sobą?? Wiem, że każdy KST zapisany w innej Normie różni się między sobą i niekoniecznie się otworzy w innej, ale żeby analogiczna sytuacja występowała w ATH? To niespodzianka.

EDIT: Właśnie sprawdziłem, że wspomnianą numerację 1, 1', 1'' można zapisać jako ath i ponownie otworzyć bez utraty tej numeracji w Normie Pro, natomiast kosztorys ten otwierany w Normie Std konsekwentnie "traci" te parametry.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: Grzegorz Lusa » 21 gru 2011, o 12:44

problem z numeracją 1,1',1'' w Normie STD to niestety nasza wina, już programista zakasał rękawy do roboty i poprawia. Co do kłopotu z odczytem pliku *.ath z Normy Expert do rodosa to poproszę o przesłanie go do analizy na adres swrwis@ath.pl. Bez niego może być problem z namierzeniem przyczyny takiego stanu rzeczy.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

pytajnnik
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 paź 2013, o 00:08

Re: ograniczenia formatu ATH w stosunku do KST

Post autor: pytajnnik » 15 lis 2013, o 23:11

dobre !

ODPOWIEDZ