Zmiana systemu z 32 na 64 bity - problem.

Moderatorzy: Gregor, Kamil

PawelG
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2012, o 08:34

Zmiana systemu z 32 na 64 bity - problem.

Post autor: PawelG » 21 gru 2012, o 08:49

Witam,
Od 2007 roku jestem użytkowaniem programu Norma STD w wersji 4.19.
W ostatnim czasie zmieniłem komputer i zamiast systemu 32 bitowego mam 64. I tu jest problem. Klucz, który dostałem z programem, za który zapłaciłem grube pieniądze nie działa.
Pan na infolinii z rozbrajającą radością poinformował mnie,ze muszę zaktualizować program i kosztuje to tylko 730zł za program i 130 zł za klucz.
Jakim prawem mam płacić za aktualizację programu, za który już zapłaciłem?
Rozumiem opłatę za klucz, którego wytworzenie wymaga jakichś nakładów finansowych, ale za program?

Cennik firmy z dnia 21.12.2012 nie obejmuje opłaty za wymianę programu z wersji 4.19 do aktualnej wersji.
Opłata jest tylko za wymianę z Normy 3 "Norma STANDARD - wymiana z programu Norma 3 lub Strixa 4"

Proszę o wyjaśnienie całej sprawy, ponieważ na chwilę obecną mam zablokowany program.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Zmiana systemu z 32 na 64 bity - problem.

Post autor: Kamil » 21 gru 2012, o 09:34

Witam
Nigdy nie informujemy użytkowników z "rozbrajającą radością" o konieczności poniesienia kosztów aktualizacji programu i wymiany klucza.
W trakcie rozmowy telefonicznej wyjaśniany był Panu problem dokładnie.
Kupił Pan program, który jest przeznaczony na systemy 32 bitowe i takie zadanie spełnia.
Nie jesteśmy wstanie przewidzieć jaki będzie kolejny system Microsoft'u i czy będzie możliwość prawidłowej pracy na naszym programie.
Wersja, którą Pan posiada jest z 2007 roku i wymaga ona aktualizacji i wymiany klucza, aby prawidłowo pracować na nowoczesnym systemie operacyjnym 64 bitowym.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

PawelG
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 21 gru 2012, o 08:34

Re: Zmiana systemu z 32 na 64 bity - problem.

Post autor: PawelG » 21 gru 2012, o 12:58

Kupując program w 2007 roku nigdzie nie było napisane, że działa on
tylko na 32 bitach - gdyby tak było miałbym świadomość ograniczenia z
tego wynikającego.

Na opakowaniu widniej zapis o minimalnych wymaganiach systemu:
1. Procesor INTEL lub AMD 500 MHz lub wyższy 2. 256 Mb RAM 3. Dysk
twardy 200 Mb Nie ma słowa o wersji systemu operacyjnego.

Dodam, że Microsoft Windows XP Professional x64 Edition na rynku
pojawił się 25 kwietnia 2005 - dwa lata po zakupie przez mnie
programu. Czyli program jednak nie był dostosowany do obowiązujących wówczas
systemów operacyjnych.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Zmiana systemu z 32 na 64 bity - problem.

Post autor: Kamil » 21 gru 2012, o 14:21

Racja, taki system XP był na rynku, ale nie był popularny u nas w kraj, użytkowników tej wersji można policzyć "najprawdopodobniej" na palcach jednej ręki. Cały czas mówimy o rynku Polskim!
Kolejne systemy typu Vista, 7 i 8 już w większości sprzedawane są jako wersje 64 bitowe, również za sprawą producentów laptopów.
Wydaje mi się że w tym temacie nie jestem Panu więcej wstanie pomóc\wyjaśnić.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ