CTRL+C nie działa?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jolica
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2012, o 13:24

CTRL+C nie działa?

Post autor: jolica » 6 cze 2012, o 12:06

Pytanie banalne, czy ktoś z użytkowników Normy Expert również ma problem ze zwykłym kopiowaniem i wklejaniem (pozycje, nakłady..)? Skróty klawiszowe na tym programie nie działają. Na Normie Pro wszystko chodzi bez zarzutów.. No chyba, że znowu jest to zamierzone i należy odblokować jakąś opcje.. (już trochę czasu spędziłam szukając rozwiązania, ale bezskutecznie). Proszę więc o pomoc. :roll:

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: Kamil » 6 cze 2012, o 13:05

Na jakim widoku wciska Pani kombinacje klawiszy Ctrl+C.
Skrót ten jest nieaktywny na widoku Pozycje.
Z tego widoku można jedynie skopiować pozycję np. do Worda.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jolica
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2012, o 13:24

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: jolica » 11 cze 2012, o 12:09

Nie korzystam z widoku Pozycje gdyż jest to najmniej czytelny. Korzystam z wioku Kosztorys bądź Przedmiar a chcę skopiować np tekst z innego programu ( dokładną nazwę materiału) lub kopiowanie tej samej pozycji wcześniej już istniejącej na tym samym kosztorysie. Ten skrót (jak i i np. Ctrl+V) jest nieaktywny.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: Kamil » 12 cze 2012, o 10:26

Nie możemy tego problemu powtórzyć.
Proszę wykonać jeszcze taki test.
Po uruchomieniu komputera, proszę nie uruchamiać innych aplikacji, tylko Expert i wtedy proszę sprawdzić kopiowanie.

Czy z kopiowaniem do Worda, albo z Worda do innego edytora tekstu jest również problem?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jolica
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2012, o 13:24

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: jolica » 12 cze 2012, o 12:01

Test nie pomógł. Wszystkie inne aplikacje były zamknięte. Zakładka schowek działa bez zarzutów, to znaczy naciskając "kopiuj" i "wklej" program wykonuje polecenia. Jednak skróty klawiszowe nie. Z kopiowaniem do innego programu podobnie. Muszę wykonać operacje na schowku następnie w np. Wordzie skrót klawiszowy wystarczy. Oczywiście można z tym żyć, jednak nie przyspiesza mojej pracy, niestety..

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: Kamil » 12 cze 2012, o 14:27

Postaram się poniżej opisać dokładnie jak wygląda kopiowanie w Normie.
Kiedy klikniemy dwukrotnie w opis pozycji, który chcemy skopiować, to przechodzimy w tryb edycji. Dodatkowo, tekst, który chcemy skopiować, musimy zaznaczyć i dopiero naciskamy skrót Ctrl + C. W moim przypadku kopiuje "beton zwykły z kruszywa naturalnego".
NeX_1.png
NeX_1.png (8.72 KiB) Przejrzano 22116 razy
Następnie przechodzę do pozycji, dla której chcę zmienić opis i klikam dwukrotnie na tej pozycji. Przechodzimy w tryb edycji i ponownie trzeba zaznaczyć tekst.
NeX_2.png
NeX_2.png (8.05 KiB) Przejrzano 22116 razy
Po zaznaczeniu tekstu wystarczy nacisnąć Ctrl + V i efekt jest jak poniżej
NeX_3.png
NeX_3.png (7.96 KiB) Przejrzano 22116 razy
Widać, że opis pozycji został skopiowany prawidłowo. Sprawdzaliśmy to na kilku komputerach i na wszystkich działa prawidłowo.

Proszę napisać "dokładnie" krok po kroku, co Pani robi. Jak będzie łatwiej to proszę taką instrukcję przesłać na maila ze zrzutami ekranu na adres serwis@ath.pl
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jolica
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2012, o 13:24

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: jolica » 13 cze 2012, o 08:08

Dziękuję bardzo, instrukcja niczym dla przedszkolaka. Robię wszystko tak samo. Jednak skróty nie działają. Skorzystam z pomocy naszego informatyka przy najbliższej okazji. Zrzuty ekranu nic nie pomogą, gdyż nie zrzuce Panu widoku mojej klawiatury z ustawieniem palców. Ten błąd działa tylko na moim komputerze. Sprawdziłam moje kosztorysy na komputerze koleżanki i tam kopiuję i wklejam skrótami bez problemów. Wniosek, "jakieś" ustawienia Normy Expert na moim komputerze, które nie zaprzeczam pewnie całkiem przypadkiem zrobiłam wpłynęły na to, że skróty są nieaktywne. Ten program staram się rozgryźć jak widać z róznym efektem, pewnie w końcu i ten problem rozwiążę..

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: Kamil » 13 cze 2012, o 09:15

Czasami tego typu instrukcję trzeba zrobić :)
W Normie Expert nie ma możliwości wyłączenia skrótów klawiszowych, więc nawet przypadkowo naciśnięty klawisz/opcja w programie nie powoduje takiej sytuacji.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

gosiabidulka
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2013, o 12:21
Lokalizacja: bydgoszcz
Kontakt:

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: gosiabidulka » 22 lut 2013, o 12:34

niby błahostka, ale jakże użyteczna. ja miałam ten problem w przypadku kiedy miałam włączonego worda, po wyłączeniu tego programu mogłam dalej działać.
Wyjazd firmowy:dużo chaosu, ale i dużo śmiechu :-)

jolica
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2012, o 13:24

Re: CTRL+C nie działa?

Post autor: jolica » 26 mar 2013, o 11:29

W moim przypadku wystarczyło zainstalować nowszą wersję Normy Expert i wszystkie niedogodności zniknęły.

ODPOWIEDZ