Wydruki

Moderatorzy: Gregor, Kamil

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Wydruki

Post autor: pputechmax » 27 lut 2012, o 14:34

W jaki sposób pozbyć się daty opracowania na stronie tytułowej?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wydruki

Post autor: Kamil » 27 lut 2012, o 15:38

Proszę przejść na Wydruki i Definiuj szablony.
Tam można utworzyć własny szablon przechodząc na Zapisz jako
1.png
1.png (10.67 KiB) Przejrzano 18535 razy
Następnie zaznaczając element którego nie chce się na wydruku, wystarczy nacisnąć klawisz Delete na klawiaturze.
Po usunięciu elementu trzeba zapisać zmiany naciskając dyskietkę w lewym górnym rogu.
2.JPG
2.JPG (41.41 KiB) Przejrzano 18535 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wydruki

Post autor: pputechmax » 28 lut 2012, o 08:55

Zrobiłem to co Pan opisał i nic to nie zmienia. Strona tytułowa kosztorysu dalej wyświetla się i drukuje z datą opracowania.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wydruki

Post autor: pputechmax » 28 lut 2012, o 10:03

Znalazłem to zaczarowane miejsce , w którym zmienia się styl wydruku strony tytułowej i już jest ok. :) Pełen szacun, bo tak skomplikować to co mogłoby być banalnie proste to też trzeba umieć :lol: Zakładka "wydruki" z jej zawartością i przystępnością to klasa sama w sobie. Przypomina mi z dawnych lat program Super Memo. Niby bardzo prosty, ale magisterium z informatyki było potrzebne by go używać. A książka pomocy to był szczyt szczytów, "świat zamknięty" :twisted: , ale załoga Normy też nie od macochy :lol: Takie chyba mamy jednak czasy, że raczej kasa się liczy i zarobek na szkoleniach z obsługi programu jest nie do pogardzenia. Z drugiej strony patrząc to nawet na studiach prawniczych uczą bełkotu, a nie języka prawniczego /wiem bo takie kończyłem, dzisiejsze teksty prawne to jakiś osobliwy rodzaj beletrystyki/, więc nie ma co się spinać i wymagać od ludzi niemożliwego. ;)

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wydruki

Post autor: pputechmax » 24 maja 2012, o 13:57

Jak ustawić opcje wydruków by otrzymać wydruk taki jak na widoku "kosztorys-pozycje" czyli albo same działy i ich wartość, albo działy i pozycje i ich wartość?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wydruki

Post autor: Kamil » 24 maja 2012, o 15:36

Wydaje mi się, że oferta będzie najlepszym rozwiązaniem. Czyli z edycji zestawów wybrać Kosztorys i przedmiar > Oferta
oferta.JPG
oferta.JPG (42.78 KiB) Przejrzano 18137 razy
Oczywiście kolumny Ilość, Cena można usunąć przechodząc na Definiuj szablony
definiuj szablony.JPG
definiuj szablony.JPG (8.84 KiB) Przejrzano 18137 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wydruki

Post autor: pputechmax » 25 maja 2012, o 12:20

Mogę zrobić wariant drugi czyli Oferta -działy i pozycje /kolumnę "ceny" usunąłem i jest ok. Ale potrzebuję też wariantu Oferta - tylko działy, bez pozycji. Czy to możliwe?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wydruki

Post autor: Kamil » 25 maja 2012, o 14:07

Mogę zaproponować jeszcze tego typu rozwiązanie.
Wybrać Tabele elementów rozliczeniowych
tabela elementów rozliczeniowych.JPG
tabela elementów rozliczeniowych.JPG (54.36 KiB) Przejrzano 18120 razy
Następnie trzeba będzie odznaczyć w opcjach dla wydruku Opcje dla wydruku pobieraj z kosztorysu i wybrać Prezentowane poziomy od poziomu 10 (wszystkie)
opcje dla wydruku.JPG
opcje dla wydruku.JPG (36.9 KiB) Przejrzano 18120 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wydruki

Post autor: pputechmax » 25 maja 2012, o 14:52

To nie to. A poza tym mocno skomplikowane. Jeśli przez miesiąc nie robi się czegoś w ustawieniach wydruków to trzeba uczyć się tego od nowa. Zbyt skomplikowany panel by to zapamiętać. W SekoSmart jest taka fajna opcja: "drukuj jak na ekranie" . Jak rozwiniemy kosztorys do poziomu nakładów to leci w całości, jak do pozycji to drukuje działy i pozycje, jak do działów to tylko same działy. Bardzo wygodne. Przydałoby się tutaj. Jeden ptaszek odhaczamy i drukuje to co ustawiliśmy w widoku kosztorysu. Moim zdaniem warto ten pomysł przenieść do NE.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wydruki

Post autor: Kamil » 28 maja 2012, o 10:43

Można wydrukować same działy, ale nie można wtedy dodać kolumn Ilość, Cena, Wartość.
Ostatnie, co mogę zaproponować, to wydruk Szczegółowe zestawienie robocizna/materiał/sprzęt w działach
szczegółowe zestawienie robocizny w działach.JPG
szczegółowe zestawienie robocizny w działach.JPG (44.06 KiB) Przejrzano 18068 razy
Tylko, że każde z zestawień trzeba dodać oddzielnie. Nie ma możliwości, aby wszystko było w jednej tabelce.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ