Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Moderatorzy: Gregor, Kamil

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Post autor: jasecki » 26 lut 2014, o 13:55

Chciałbym się zapytać użytkowników Normy Expert, bo sam jej nie mam, a muszę sprawdzać kosztorysy wykonywane przez kogoś, kto na tym programie pracuje.
W otrzymywanych kosztorysach dostaję strony, na których są tabele z wymiarami np. pomieszczeń. Jest szerokość, długość i wysokość pomieszczenia, wymiary okien, drzwi i info, czy podlegają one wymianie czy remontowi itd. Jednak w "przedmiarze" robót jest tylko łączna ilość tych powierzchni. Ale nie ma obliczeń matematycznych. Pytanie_1: czy Norma Expert pozwala niejako automatycznie wyliczyć te powierzchnie, które są w tych tabelach, o których pisałem? I drugie pytanie: Czy jednak istnieje możliwość, żeby przedmiar zawierał nie tylko wynik obliczeń ale obliczenia, prowadzące do tych wyników?

I jeszcze jedna ogólna kwestia: czy dobrze myślę, że w przedmiarze robót nie wystarczy, że mi ktoś napisze, że elewacja ma 1000 m2, ale powinny być obliczenia matematyczne, żebym mógł sprawdzić, czy kosztorysant dobrze obliczył powierzchnię (uwzględniając zasady przedmiarowania)? Kosztorysant, o którym mowa zbywa mnie, twierdząc, że żadne prawo (również dot. zamówień publicznych) nie nakazuje zamieszczać obliczeń, tylko wystarczy wynik obliczeń.

Awatar użytkownika
FireFighter
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 10 mar 2013, o 10:44

Re: Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Post autor: FireFighter » 27 lut 2014, o 14:56

Wg mnie odnosi się do tego zapis w "ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym" rozdział 1

"2) przedmiarze robót — należy przez to rozumieć opracowanie zawierajàce zestawienie przewidywanych do wykonania robót w kolejności technologicznej ich wykonania, wraz z ich szczegółowym opisem, miejscem wykonania lub wskazaniem podstaw ustalających szczegółowy opis, z wyliczeniem i zestawieniem ilości jednostek miar robót podstawowych oraz wskazaniem podstaw do ustalania cen jednostkowych robót lub jednostkowych nakładów rzeczowych;"

Ja bym to rozumiał, że wyliczenie to jakieś wzory (bo gdyby pisało wynikiem, to inna sprawa, podaję gotowy wynik i już), choćby szerokość elewacji * wysokość elewacji i potem zminusowane otwory okienne i drzwiowe. Coś co pozwala "od oka" sprawdzić czy nie wkradł się jakiś błąd w obliczenia. W rzeczywistości jest to dość trudne do weryfikacji, ale pozwala sprawdzić, że tak powiem, czy kosztorysant przyłożył się do przedmiaru, czy po prostu wyliczył go na oko. Programy typu "Miara Pro" czy "Autodesk Design Review" upraszczają (ułatwiają) przedmiarowanie, ale i tak wypada to robić na wzorach, żeby się w razie czego w tym odnaleźć, a łatwiej też raz sczytany obmiar elewacji ze zminusowanymi oknami potem wykorzystać w liczeniu np. ościeży, okien, itp. Raz wrzucam wymiary, a potem je wykorzystuję w różnych pozycjach.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Post autor: jasecki » 28 lut 2014, o 14:46

Też myślę, że słowo "wyliczenie" oznacza obliczenia matematyczne. No, ale gość, o którym mowa to jest egzemplarz i ma swoje widzimisię.
Można go przymusić do pewnych zachowań jedynie "siłom i godnościom osobistom" - jak mawiał poeta.

Dalej bardzo mi zależy na odpowiedzi na podane pytania. Przypomnę:
Pytanie_1: czy Norma Expert pozwala niejako automatycznie wyliczyć te powierzchnie, które są w tych tabelach, o których pisałem? I drugie pytanie: Czy jednak istnieje możliwość, żeby przedmiar zawierał nie tylko wynik obliczeń ale obliczenia, prowadzące do tych wyników?

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Post autor: jasecki » 2 kwie 2014, o 14:11

Chciałbym się przypomnieć z pytaniami. Może ktoś się zlituje...

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 302
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Post autor: Kamil » 2 kwie 2014, o 15:04

jasecki pisze: Pytanie_1: czy Norma Expert pozwala niejako automatycznie wyliczyć te powierzchnie, które są w tych tabelach, o których pisałem?
Witam
Niestety takiej możliwości nie ma w programie, aby automatycznie została obliczona powierzchnia i wstawiona tylko suma.
W Normie Expert, przy obliczaniu wykopu, jest funkcjonalność, która pozwala wypełniać poszczególne pola i ładnie to wyliczyć, ale to też, nigdy nie jest prezentowana suma, ale poszczególne wyliczenia.
jasecki pisze: I drugie pytanie: Czy jednak istnieje możliwość, żeby przedmiar zawierał nie tylko wynik obliczeń ale obliczenia, prowadzące do tych wyników?
W przedmiarze informacji, z czego wynika suma nie można ukryć. Coś takiego można wykonać na widoku kosztorysu szczegółowego.
Więc jeśli w pliku widzi Pan tylko sumę, bez poszczególnych wyliczeń, to tak to ktoś wprowadził.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

jasecki
Aktywny użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 16 lut 2012, o 08:52

Re: Wyliczenie przedmiaru w N.Expert

Post autor: jasecki » 2 kwie 2014, o 18:01

Jak to było w "Seksmisji"?
"Czułem. Ja tak od początku czułem".

W każdym razie dziękuję za odpowiedź.

ODPOWIEDZ