Wersja beta?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 10 kwie 2012, o 08:09

Proszę napisać kiedy został zakupiony program i w jakiej wersji jest obecnie?
Co konkretnie przeszkadza w programie?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Problem z aktualizacją

Post autor: sylka » 29 maja 2012, o 15:02

Skusiłem się na aktualizację bazy niektórych katalogów z ostatniego LiB nr 2/2012 wierząc że katalogi norm będą zmienione, na czym mi nie zależy tak mocno, a katalogi własne zostaną nie naruszone, i zawiodłem się bardzo. Wszystkie katalogi własne straciły moje ustawienia, poginęły kryteria i warianty, zmieniły się materiały i sprzęt w sposób niekontrolowany. Autorów uratował tylko fakt, że miałem archiwizację sprzed 4 dni, zaznaczam - 4 dni straciłem, i przywróciłem katalogi własne do poprzedniego stanu. Ulga?, nie do końca. Myślałem, że coś spaprałem przy aktualizacji. Powtórzyłem aktualizację, bo chyba każdy by chciał i znowu to samo. Pal licho, mogę bez aktualizacji. Ale każde uruchomienie programu, to przemiły komunikat czy chcę aktualizować. Będę grzeczny i powiem tylko: zróbcie coś z tym, jeśli nie mam przyjeżdżać do Autorów.
Proszę też nie mówić abym wysłał plik archiwizacyjny, bo ten z .bak ma ponad 1 GB. Parę plików i partycja pełna.
I jeszcze jedno. Czy nie można zrobić, aby panel Kartoteka pamiętał ostatnie ustawienia, tak jak Cenniki i Katalogi. Również co mogę zrobić abym zachował wszystkie ustawienia programu, w momencie kiedy instaluję program od początku. Mam na myśli może kopie jakiś plików konfiguracyjnych. Pozdrawiam, sylka.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 29 maja 2012, o 15:25

Rzeczywiście, przy ostatnim kwartale przeprowadzana była podmiana bazy katalogowej, jednak "nie powinno" to usunąć katalogów własnych.
Przeprowadzaliśmy takie testy i wszystko było dobrze. Sprawdzimy to ponownie.
W chwili obecnej mogę zaproponować eksport katalogu własnego do pliku xml
Eksportuj.JPG
Eksportuj.JPG (11.04 KiB) Przejrzano 7848 razy
Jeśli w przyszłości, pojawi się ponownie tego typu problem, to wystarczy zaczytać plik xml
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Re: Wersja beta?

Post autor: sylka » 30 maja 2012, o 11:21

c.d. problemu z aktualizacją. - aktualizacja nie usuwa katalogów własnych, jedynie usuwa utworzone kryteria i warianty w tych katalogach. Nie mogę eksportować katalogów własnych do .xml ponieważ ta funkcja jest nieaktywna. Dodam tylko, że katalogi własne tworzę na podkładzie kopii z katalogu norm, zmieniam nazwę dodając "0" do numeru początkowego i modernizuję jego wnętrze do własnych potrzeb. Modernizuję również kartotekę - dopisuję nowe materiały i porządkuję numery ETO wg własnej wizji. Przyznam się że nie zawsze jest to proste, bo nie znam zasady działania niektórych funkcji i dochodzę do tego metodą prób i błędów. W związku z tym często przywracam wersję zarchiwizowaną. Zdarza się, że archiwizacja nie przywraca katalogów, a wiem że były archiwizowane. Dopiero wyjście z programu i ponowne włączenie przywraca status. Wracając do problemu, to nadal istnieje, bo codziennie przy uruchomieniu jest stosowny komunikat o chęci aktualizacji. A ja nerwowo sprawdzam czy nie zginął mi jakiś rekord materiałowy albo brak katalogu. Może przyczyna tkwi w sposobie tworzenia katalogów własnych. To dla mnie jest to o tyle ważne że skłonny jestem z kimś porozmawiać na żywym przykładzie. Czy jest możliwe że jest ktoś upoważniony do takich działań np. w PENTA w Gdyni - byłoby mi bliżej. A może inny pomysł? Pozdrawiam, sylka.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 30 maja 2012, o 16:36

sylka pisze:Nie mogę eksportować katalogów własnych do .xml ponieważ ta funkcja jest nieaktywna.
Funkcja jest nieaktywna, gdyż nie można wyeksportować do xml katalogów, które znajdują się w naszej bazie, nawet jak są zmodyfikowane.
Kiedy modyfikowane są katalogi z naszej bazy to zalecam zarchiwizować bazę.
Archiwizuj bazę.JPG
Archiwizuj bazę.JPG (22.82 KiB) Przejrzano 7810 razy
Najprawdopodobniej udało nam się zlokalizować problem.
W związku z tym, jedyne o co mogę poprosić, to o cierpliwość.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

nagapeagape
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2012, o 19:00

WOW! 1319 błędów!

Post autor: nagapeagape » 31 maja 2012, o 20:29

Wgrywałem sobie ostatni sekocenbud. Pomijam fakt, że prawie 40 minut... Ale 1319 błędów powaliło mnie z nóg.
GRATULACJE!

Mam zrzut ekranu tego zjawiska. Jak ktoś chce to udostępnię po podaniu emila.
Nie dla panów i pań z ath. Wy możecie to odstać po opłaceniu abonamentu. Więc oszczędźcie sobie trud zadawania pytań o wersję, kiedy wgrywane itd...

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 1 cze 2012, o 11:18

Sprawdzamy importy cenników Sekocenbudu (mamy oczywiście wykupiony abonament). Żadnych problemów nie zaobserwowaliśmy.
Sprawdziłem JESZCZE RAZ import cenników i wszystko jest dobrze, bez błędów.
Import baz cenowych.JPG
Import baz cenowych.JPG (13.06 KiB) Przejrzano 7789 razy
Z postu można wywnioskować, że nie pisze Pan, aby uzyskać pomoc.
W związku z tym nie będę Pana ZAMĘCZAŁ pytaniami odnośnie wersji programu, jak i cennika, z którego Pan korzysta.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

nagapeagape
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 16 maja 2012, o 19:00

EPILOG

Post autor: nagapeagape » 1 cze 2012, o 19:23

Otóż SEKO II 2012 oryginalny, NORMA EXPERT oryginalna, NORMA PRO oryginalna, nawet BzG na cały rok wykupione. Dla Państwa wiadomości dodam, że wygrywając bazę do NORMY PRO poszło jak "po maśle" (jak zwykle zresztą). Sugerowanie, że posiłkuję się lewizną, jest conajmniej przykre.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 4 cze 2012, o 09:34

Z Pana postu wynika, że zarzuca Pan NAM brak wykupionego abonamentu Sekocenbud, w związku z tym (nieprzetestowany), źle importuje się do programu.
Zaznaczyłem tylko, że taki abonament mamy wykupiony i na bieżąco testujemy każdą otrzymaną płytkę.
Nie maiłem na myśli, że Pan ma piracką wersję!

Mogę Panu zaproponować import, jako pojedynczy plik i sprawdzić czy nadal będzie ten sam problem.
Kiedy ponownie pojawią się błędy, proszę (jeśli jest możliwość) sprawdzić import na innym stanowisku.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

budemenes1
Nowy użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 5 cze 2012, o 21:22

Re: Wersja beta?

Post autor: budemenes1 » 24 wrz 2012, o 22:07

Mam od paru dni nowy komputer. Szef się zgodził i kupił. Bawię się więc NEXem (bo od jego zakupu minął ponad rok - a ja ŻADNEGO kosztorysu na nim nie zrobiłem) i powiem Wam, że póki co jest ok.

ODPOWIEDZ