Wersja beta?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 6 lut 2012, o 11:12

yerzy1 pisze:Niestety, bardzo przydatna i właściwie konieczna do rozsądnego sformatowania strony tytułowej, sekwencja przenosząca do następnego wiersza "\n" nadal nie widnieje w "Historii zmian w programie Norma Expert", która tak naprawdę powinna nazywać się historią poprawianych błędów. Dodatkowo, ww. sekwencja opisana jest w pomocy programu przy pomocy znaku "/" (prawy ukośnik) a nie "\" (lewy ukośnik), co doprowadza do zamieszania całkowitego (bo ani jeden, ani drugi skrót nie działa). Podobno już w poprzedniej wersji programu "Przyspieszono wstawianie pozycji do kosztorysu" (cytat historii zmian), ale jakoś nie zauważyłem tego w moim egzemplarzu. Nadal na otwarcie okna czeka się kilka - kilkanaście - nawet do dwudziestu (!) sekund. Czasem nie wiadomo czy to już zawieszenie programu, czy jeszcze poczekać i może coś się pokaże. Wydruk z domyślnymi opcjami jest mało czytelny, a formatowanie wydruku to droga przez mękę - np. jak na stronie tytułowej uzyskać napis "Wartość kosztorysowa robót bez podatku VAT"? - czyli taki, jaki domyślnie był w Normie PRO? Pół roku od zakupu programu minęło i nadal czuję się jak królik doświadczalny, który zapłacił za możliwość testowania. Strach zaczynać kosztorys w Normie EXPERT, bo można nad ranem z objawami rozstroju nerwowego skończyć go w Normie PRO, czego już kilkakrotnie doświadczyłem. Wodotryski w postaci wykresów są do niczego nie potrzebne, bo żeby ich używać trzeba najpierw skończyć kosztorys, a ta sztuka w Normie EXPERT tak do końca (tzn. abym był całkiem zadowolony z efektu) jeszcze mi się nie udała.
Wcześniej otrzymaliśmy już od Pana tego typu zgłoszenie drogą mailową. Poinformowaliśmy, że sprawa została zgłoszona do programistów, aby naprawili problem na kolejny kwartał Buduj z Głową 2/2012.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wersja beta?

Post autor: pputechmax » 27 lut 2012, o 14:50

To jest dobry program dla informatyków, programistów i innych maniaków komputerowych. Zawodowi kosztorysanci jeśli tylko tym się zajmują tez sobie z czasem poradzą, ale jeśli jesteś budowlańcem i robienie kosztorysów nie jest twoim jedynym zajęciem to widzisz, że źle ulokowałeś swoją kasę. Słowo "intuicyjność" w kontekście tego programu to przedni żart. Stracone pieniądze i zszargane nerwy.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 27 lut 2012, o 16:49

Proszę wskazać nieintuicyjne miejsca w programie. Można również przesłać tego typu uwagi do nas na adres serwis@ath.pl
Wszelkie tego typu uwagi, propozycje są przez nas rozpatrywane.

Chcieliśmy aby wszystkie najważniejsze funkcje programu były dostępne na wstążce poleceń
wstazka_polecen.JPG
wstazka_polecen.JPG (39.63 KiB) Przejrzano 9162 razy
Dodatkowo, sporo przydatnych opcji programu jest po naciśnięciu prawej części myszy (jak to miało miejsce w przypadku Normy PRO)
ppm.png
ppm.png (26.25 KiB) Przejrzano 9162 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wersja beta?

Post autor: pputechmax » 28 lut 2012, o 15:47

Cała zakładka "wydruki" jest moim zdaniem daleka od intuicyjności. Przez słowo "intuicyjny" rozumiem taki stan rzeczy, w którym użytkownik mający od dwudziestu lat doświadczenia z kosztorysowaniem na różnych programach jest w stanie po dwóch dniach "załapać" program i w miarę swobodnie korzystać z jego możliwości. Tu jest to niemożliwe. Nie krytykuję programu "w czambuł" , widzę i doceniam, że jest to produkt "extra", ale moje oczekiwania dotyczące tej nieszczęsnej intuicyjności załamały się na reducie pod nazwą "wydruki". Świetna jest możliwość "układania" sobie wyglądu kosztorysu, ale skomplikowanie tego procesu powoduje, że /przynajmniej w moim przypadku/ lepiej sobie odpuścić tę mitręgę poprzestając na tym co niezbędne, czyli usunięciu daty ze strony tytułowej /z pomocą załogi ath/ co opisane jest w wątku "wydruki". Tyle moich frustracji. Życzę powodzenia w udoskonalaniu produktu. ;)

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 28 lut 2012, o 16:34

Trwają pracę nad uproszczeniem ilości funkcji prezentowanych po przejściu na kartę Wydruki.
W związku z tym, widok ten stanie się czytelniejszy.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wersja beta?

Post autor: pputechmax » 29 lut 2012, o 14:38

Zrobiłem drugi kosztorys i znowu jazda z wydrukami. Ręce mi opadają. Program kupiłem 18 stycznia. Czy mogę wymienić go na Normę Pro?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 29 lut 2012, o 16:23

Proszę napisać w czym dokładnie jest problem?
Postaram się pomóc.

Co do zwrotu programu, to ma Pan takie prawo.
Można skontaktować się z działem handlowym telefonicznie lub mailowo.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wersja beta?

Post autor: pputechmax » 1 mar 2012, o 13:33

1. Wczoraj skończyłem tworzenie drugiego kosztorysu. Ustawiłem styl wydruku strony tytułowej jako własny /czyli taki jak w pierwszym kosztorysie - bez daty utworzenia/. Na podglądzie wydruku pokazał się jednak widok stylu standardowego NormaExpert zamiast mojego, więc pies trącał, dorzuciłem do tego jeszcze opcje wydruku narzutów na stronie tytułowej i klikam: drukuj kosztorys. Z drukarki wyszła strona tytułowa w stylu moim /czyli bez daty/ + narzuty, ale z kosztorysu pięciostronicowego wyszła tylko jedna z samymi zerami.
2. Dzisiaj nic nie da się wydrukować ani ustawić bo pokazuje się komunikat: "Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu". :shock:
3. Wczoraj wysłałem e-maila do działu handlowego z pytaniem czy można Normę Expert wymienić na Normę Pro - czekam na odpowiedź.
4. Aby nie było tylko samego narzekania to dodam, że w programie wiele rzeczy jest ciekawych /np. układ zakładek z otwartymi kosztorysami/, niektóre mnie irytują /np. nieaktywne funkcje na wstążce nie znikają całkowicie, lecz są "w tle" /.
5. Problem z panelem wydruków jest , moim zdaniem podobny jak dawniej w Office. Nadmiar funkcji, z których osiemdziesiąt procent jest nie wykorzystywana. Prosty panel wydruków jak np. w Seko Smart, a dla wymagających dodatkowy panel "ustawienia zaawansowane" rozwiązałby sprawę.

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wersja beta?

Post autor: pputechmax » 1 mar 2012, o 18:14

Teraz każdy ruch w panelu wydruków powoduje zawieszenie komputera. Jutro spróbuję odinstalowac program i zainstalowac ponownie, zobaczę czy to coś zmieni. :(

pputechmax
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 27 lut 2012, o 14:22

Re: Wersja beta?

Post autor: pputechmax » 2 mar 2012, o 08:24

Usunąłem program Seko Smart z komputera i teraz już Norma nie zawiesza się. Podgląd strony tytułowej prawidłowy czyli moje ustawienia. Nie trzeba więc przeinstalowywać programu 8-)

ODPOWIEDZ