Wersja beta?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

klar
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 23 lis 2011, o 15:14

Re: Wersja beta?

Post autor: klar » 23 lis 2011, o 16:18

budemenes pisze:Wczoraj dostałem nowy BZG i ... ech...
Sygnalizowałem błędy przy odwołaniach do pozycji przy ustawianiu PTE. Mimo iż potwierdzono ten błąd nie poprawiono go, za to dostałem stertę informacji o tym jak wprowadzać pozycje do kosztorysu.
Nie mam pretensji o to, że w świetny sposób (naprawdę!) uczycie jak wprowadzać pozycje, ale o to, że zaniedbujecie zaawansowanych użytkowników Waszych programów.

Ponadto czy to jest tak, żeby było to naprawione to muszę wykupić abonament na przyszły rok? No bo jeśli tak, to nie wygląda to dobrze.
budemenes...
nie jesteś w tym odosobniony. Ja od ponad roku zgłaszam problemy NEX do ATH i podobnie, niewiele się zmienia. W rzeczywistości przepraszam moją Normę Pro i odpalam ja w 3 sekundy, a w zamian dostaję JEJ zapał do pracy :D. Nie mam czasu na "dywagacje" z najnowszym, ponaddwuletnim dzieckiem rodziny ATH. Jej prędkość mnie dobija, wielość niepotrzebnych "bajerów" osłabia. Doszło do tego, że pracuję na dwóch monitorach 22" i 24" jednocześnie czytając projekty na AutoCad. A sprawa abonamentu... też się przychylam do Twojego zdania. Znam całoroczną historię zmian. Nie napawa optymizmem.

budemenes
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2011, o 16:07

Re: Wersja beta?

Post autor: budemenes » 25 lis 2011, o 20:17

Jak można taką historię zmian zdobyć?
Mając taką wiedzę po prostu nie będę się "pienił" skoro moje "pieniactwo" ma tylko pomóc informatykom w zdobyciu wiedzy na temat "jak nie stworzyć zbyt szybko doskonałości" ? :P

A tak na poważnie.
Pracowałem na KOMIE która biła ówczesne inne dosowskie leonardy, rodosy i podobne gnioty. Potem w bodajże 1996 lub 1997 roku wyszła NORMA. Byłem zdumiony jej możliwościami. W końcu NORMA PRO, która dzięki naszym zgłaszanym błędom stała się niemal idealna. Starzy, niereformowalni dosowcy leonardowcy pozostali przy swoich dziwacznych kombinacjach klawiszy, drukarkach igłowych i monitorach z tyłeczkiem a'la Jennifer Lopez przed liposukcją...
NORMA to program działający pod systemem Windows i wg mnie to Windows dyktuje warunki jakim mają odpowiadać programy działające w ich środowisku. Prawdopodobnie więc to kosztowne szkolenia i konieczność bycia "w siodle" wymusiła na atehakach wprowadzenie nowego produktu idącego z "duchem zmian" narzucanego przez jednego z najbogatszych bydlaków na ziemi.

Podobnie jak z NORMĄ PRO będzie i z EXPERTEM.
Wy, szanowni informatycy, znoście to godnie. Damy radę :)

budemenes
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2011, o 16:07

Re: Wersja beta?

Post autor: budemenes » 30 lis 2011, o 19:59

Aby uciąć wszelkie spekulacje na temat poniższego, informuję, że wpis ten nie jest sponsorowany.

Zima za pasem.
Dzięki Bogu robota wewnątrz jest, więc ostatnio mam więcej czasu bawić się EXPERTem.

Tak jak ludzie z ath mówili (czy pisali, whatever... :) ) jest to program napisany od nowa, a my kosztorysanci, spodziewaliśmy czegoś podobnego do NORMY PRO - i chyba tu tkwi problem.
Podchodząc do pracy na tym programie tak samo jak do Normy Pro, to tak samo jak wsiadać do samochodu z kierownicą po prawej stronie. Niby wszystko to samo. Samochód, jak samochód, do porzodu gna, kierownica okrągła, siedzenie wygodne, pełny, co bardzo istotne - bak i wytyczony cel podróży. Problem tylko w tym, że za każdym razem jak chcemy zmienić bieg to szyby otwieramy lub, co gorsza drzwi.
Zasadnicza różnica w tym, że kierownica po prawej stronie to wymysł ludzi, którzy raczej na brak dóbr nie narzekają, więc wyposażenie i samo jeżdżenie pojazdami przez nich zaprojektowanych jest o wiele przyjemniejsze.

Doszedłem do wniosku, że aby całkiem wykorzystać jego możliwości muszę... zmienić komputer.
Przeszkadza mi on w 'zabawie' z tym programem! (JERZY1 - na pewno mam gorszy komputer od Ciebie. Wierz mi. Mój szef to sknera ;) ).

Podszedłem do sprawy od końca. Wynikiem mojej pracy jest kosztorys. Trzeba go zrobić i wydrukować.
Do kwestii druku podeszliście atehaki bardzo poważnie i rzetelnie. Mamy oto narzędzie, które pozwala nam dowolnie modyfikować wydruki, które być może, wywołają łagodniejsze spojrzenie Inwestora. Są pewne niedoróbki, które poprawimy, ale nie w tym rzecz. W końcu mogę mieć wpływ na wyględ wydruku. Bomba!

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Re: Wersja beta?

Post autor: sylka » 5 sty 2012, o 10:15

Witam wszystkich,
przeszedłem z Normy Pro na Experta i... generalnie jestem zadowolony. Cały m-c testowałem, a najlepszą nauką jest zrobienie kosztorysu od A do Z. Rzeczywiście jest inaczej niż w Pro. Aby wejść głębiej w ustawienia i zmiany, trzeba mieć trochę wiedzy więcej niż kosztorysant, a powiedziałbym że nawet trochę informatyka.
Ale jak ktoś powiedział, praktyka czyni mistrza. Dopiero po mozolnym ślęczeniu dzień po dniu doszedłem o co tu chodzi. A jeszcze wszystkiego nie wiem.
Zresztą nie o to mi chodzi. Ponieważ moim oczkiem w głowie jest napisana poprawnie kartoteka RMS i katalogi knr-ów, najważniejszy jest dla mnie katalog i index WŁASNY. I tu jest prośba do autorów informatyków, nie mogę importować RMS z Normy Pro do Experta, bo pokazuje się błąd: "nieprawidłowy format ciągu wejściowego". Sprawdzałem to w różny sposób, i jedynym wytłumaczeniem jest to, że w Normie Pro zrobiłem kopię zapasową pliku Kartoteki z Bazy cen, gdzie wprowadziłem zmiany RMS. To była praca kilkumiesięczna i szkoda mi ją stracić. Norma Pro czyta bez problemu, do Experta nie idzie importować. Przywróciłem stary plik Kartoteki i import był prawidłowy, ale co z tego, tam nie mam zmian. Czy można coś na to poradzić?
I jeszcze jedno, Panowie Informatycy, pracujcie nad szybkością, katalogi za długo się otwierają, a ja pracuję głównie na katalogach WŁASNYCH. Teraz prawie wszyscy mają komputery szybsze od zalecanych, a tu taki obciach... Będę się starał w miarę dalszych ćwiczeń proponować zmiany, bo nie wszystkie zastosowane funkcje nazwałbym "ergonomiczne", chyba że się przyzwyczaję. Pozdrawiam, sylka.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Wersja beta?

Post autor: Grzegorz Lusa » 5 sty 2012, o 12:40

Proszę o przesłanie problematycznego pliku z kartoteką na adres serwis@ath.pl. Bez niego niewiele mogę powiedzieć a tym bardziej programiści nie mogą namierzyć przyczyny błędu.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Re: Wersja beta?

Post autor: sylka » 10 sty 2012, o 11:18

cd importu kartoteki z Norma Pro...
plik zawiera 24 Mb i serwer Atheny odrzuca. pozdrawiam, sylka

Gregor
Załoga ATH
Posty: 15
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:31

Re: Wersja beta?

Post autor: Gregor » 3 lut 2012, o 15:54

Witam.

Błąd w programie poprawiony będzie w kolejnej wersji.
W tej sytuacji programista przebudował Pana kartotekę tak aby można było ją zaimportować w obecnej wersji.
Poprawioną kartotekę przesłałem na maila.
Pozdrawiam

budemenes
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2011, o 16:07

Re: Wersja beta?

Post autor: budemenes » 4 lut 2012, o 12:06

Grzegorz Lusa pisze:W najbliższym BzG (Buduj z Głową)pojawi się nowa wersja "Experta", w której mocno poprawiono prędkość dodawania pozycji. Co więcej w 1 kw 2012r pojawi się moduł rozliczania wykonanych robót(docelowo będzie on bardziej zaawansowany niż to było w Normie PRO). Zachęcam też do przesyłania nam swoich uwag co do działania Normy Expert lub PRO na adres serwis@ath.pl lub forum@ath.pl. Dzięki temu będą coraz lepsze :D
W liście zmian NEX na stronie http://www.norma-expert.pl/serwis/nowa- ... t-5-3-100/ nie ma nic na temat modułu rozliczania robót.
Zapomnieliście o nim?

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Wersja beta?

Post autor: yerzy1 » 5 lut 2012, o 00:21

Niestety, bardzo przydatna i właściwie konieczna do rozsądnego sformatowania strony tytułowej, sekwencja przenosząca do następnego wiersza "\n" nadal nie widnieje w "Historii zmian w programie Norma Expert", która tak naprawdę powinna nazywać się historią poprawianych błędów. Dodatkowo, ww. sekwencja opisana jest w pomocy programu przy pomocy znaku "/" (prawy ukośnik) a nie "\" (lewy ukośnik), co doprowadza do zamieszania całkowitego (bo ani jeden, ani drugi skrót nie działa). Podobno już w poprzedniej wersji programu "Przyspieszono wstawianie pozycji do kosztorysu" (cytat historii zmian), ale jakoś nie zauważyłem tego w moim egzemplarzu. Nadal na otwarcie okna czeka się kilka - kilkanaście - nawet do dwudziestu (!) sekund. Czasem nie wiadomo czy to już zawieszenie programu, czy jeszcze poczekać i może coś się pokaże. Wydruk z domyślnymi opcjami jest mało czytelny, a formatowanie wydruku to droga przez mękę - np. jak na stronie tytułowej uzyskać napis "Wartość kosztorysowa robót bez podatku VAT"? - czyli taki, jaki domyślnie był w Normie PRO? Pół roku od zakupu programu minęło i nadal czuję się jak królik doświadczalny, który zapłacił za możliwość testowania. Strach zaczynać kosztorys w Normie EXPERT, bo można nad ranem z objawami rozstroju nerwowego skończyć go w Normie PRO, czego już kilkakrotnie doświadczyłem. Wodotryski w postaci wykresów są do niczego nie potrzebne, bo żeby ich używać trzeba najpierw skończyć kosztorys, a ta sztuka w Normie EXPERT tak do końca (tzn. abym był całkiem zadowolony z efektu) jeszcze mi się nie udała.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Wersja beta?

Post autor: Kamil » 6 lut 2012, o 11:07

W liście zmian NEX na stronie http://www.norma-expert.pl/serwis/nowa- ... t-5-3-100/ nie ma nic na temat modułu rozliczania robót.
Zapomnieliście o nim?
Nie wspomnieliśmy o Rozliczaniu robót, ponieważ nie jest to zmiana w Normie Expert, tylko oddzielnie działająca aplikacja (moduł rozszerzający).
Moduł ten pojawi się na płycie Buduj z Głową 1/2012.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ