Wersja beta?

Moderatorzy: Gregor, Kamil

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Wersja beta?

Post autor: yerzy1 » 30 sie 2011, o 18:49

Skusiłem się promocją wakacyjną i zakupiłem aktualizację do Normy Expert. Po kilku dniach testowania mogę powiedzieć, że rzeczywiście trzeba być ekspertem, żeby posługiwać się tym programem. Program jest nieintuicyjny, bardzo wolno działa i zużywa dużo pamięci. Opisy w instrukcji i pomocy pochodzą chyba z wcześniejszej wersji, bo niektóre opisy i zrzuty różnią się od tego co widać na ekranie. Nie polecam.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Wersja beta?

Post autor: Grzegorz Lusa » 1 wrz 2011, o 08:51

- Norma Expert jest w sprzedaży od końca 2009 roku, co kwartał ukazują się jej aktualizacje zawierające ulepszone wersje programu, i jest co prawda programem o innym interfejsie, gdzie korzystanie z pewnych funkcjonalności jest inaczej rozwiązane niż w Normie PRO, niemniej na pewno nie jest to wersja beta. Zdajemy sobie sprawę, iż osoby, które przez wiele lat korzystały z Normy Pro będą potrzebowały trochę czasu, żeby przestawić się na nowy tryb pracy (podobnie jak miało to miejsce np. przy przechodzeniu z Windows XP na Windows 7, czy daleko nie szukając – z Normy 3 na Normę PRO), ale w zamian oferujemy szereg rozwiązań, jakich nie mają poprzedniczki Normy Expert (http://www.ath.pl/upload/1011/00/00/02/ ... prostd.pdf).
- Przypominamy, iż osoby i firmy, które zakupiły nasze produkty mają prawo do ich zwrotu w ciągu 14 dni od daty zakupu. Polityka ta wynika nie tylko z obowiązującego prawa, lecz także z podejścia przez Athenę ze zrozumieniem do sytuacji, kiedy dane oprogramowanie z różnych przyczyn nie uzyska ostatecznie akceptacji klienta.
- Za uwagę o nieaktualnej instrukcji i helpie dziękujemy, właśnie trwają prace nad ich modyfikacjami.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Wersja beta?

Post autor: yerzy1 » 1 wrz 2011, o 15:14

Dziękuję za odpowiedź. Co prawda niektóre wątki mojej wypowiedzi (pamięciożerność, wolne działanie, nieintuicyjność programu) zostały pominięte, ale za to dowiedziałem się, że mogę oddać program jak mi się nie podoba. Gratuluję dobrego samopoczucia. Aby go nie zmącić nie będę Panów więcej niepokoił.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Wersja beta?

Post autor: Grzegorz Lusa » 13 wrz 2011, o 11:04

yerzy1 pisze:Dziękuję za odpowiedź. Co prawda niektóre wątki mojej wypowiedzi (pamięciożerność, wolne działanie, nieintuicyjność programu) zostały pominięte, ale za to dowiedziałem się, że mogę oddać program jak mi się nie podoba. Gratuluję dobrego samopoczucia. Aby go nie zmącić nie będę Panów więcej niepokoił.
Kontynuując temat chciałbym się odnieść do pominiętych punktów tj.
*pamięciożerność - nie wiem jak to wygląda u Pana ale dwa główne procesy dla tego programu (sql serwer i sam program)zajmują łącznie ok 200 MB pamięci podczas normalnej pracy. Zużycie wzrasta tymczasowo w momencie importu cenników lub wykonywania różnych operacji na bazie katalogów norm. Przy obecnych komputerach, które posiadają średnio 2-3 GB RAM nie jest to zbyt wielki poziom zużycia pamięci. W tym wypadku musiałby Pan sprawdzić ilość RAM'u u siebie i wtedy będzie można to porównać.
* wolne działanie - tu też sprawa nie jest tak oczywista i prosta do wyjaśnienia bo nie wiadomo na jakim sprzęcie Pan pracuje. Producent podaje zawsze minimalne parametry sprzętu przy których zagwarantowywana jest poprawna praca programu. http://www.ath.pl/pub_program_278/Norma_EXPERT.html
* nieintuicyjność - ocena bardzo subiektywna dla każdego użytkownika. Dla Pana, osoby która najprawdopodobniej pracowała i przyzwyczaiła się do Norma PRO faktycznie początkowe odczucia mogą takie być, ale jak wszyscy wiemy przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. Ja też na początku pracy z tą wersją wiele operacji chciałem wykonać "po staremu", ale im dłużej używałem Experta tym bardziej przekonywałem się do niego i stawał się dla mnie coraz bardziej przyjazny i wygodny.
Co do niepokojenia to proszę robić to jak najczęściej bo przecież nie piszemy programów sami dla siebie tylko dla Państwa i każda uwaga jest dla nas cenna informacją, która prowadzi do stałego ulepszania programów.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

budemenes
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2011, o 16:07

Re: Wersja beta?

Post autor: budemenes » 18 paź 2011, o 16:29

@yerzy1
Mam EXPERT'a od kilku tygodni i muszę się z Tobą zgodzić.
Expert jest mało intuicyjny, spowalnia pracę a jego rozliczne funkcje zaciemniają obraz.
Walczyłem z jednym kosztorysem przez kilka dni, w końcu, nie będąc niczego pewnym, zapisałem go w ath, odpaliłem w Normie Pro i...ulga, głęboki wdech i wszystko jasne.
Wprowadzanie pozycji w Normie Pro (nawet w innych konkurencyjnych programach) można wykonywać z prędkością karabinu maszynowego, a w Expercie, no cóż... Pewnie to kwesta wprawy.
Poza tym niekoniecznie jest tak , że nowy interfejs i co tam jeszcze, na pewno wszystko nadgonią. Pozwólcie, że wspomnę konkurencyjny program firmy z Krakowa, na którym pracowałem. Też nowoczesny interfejs, a jednak Norma Pro lepsza, przyjaźniejsza, bardziej elastyczna.
A w zestawieniu Experta z lajkonikami to lajkoniki (póki co) , moim zdaniem lepsze.
Najbardziej boli mnie brak rozliczenia robót, który tak ubogi w Normie Pro, mógłby być fantastycznie rozbudowany w Expercie.
Swoją drogą zdumiewa mnie to jak mało kosztorysantów wykorzystuje ten moduł.


Na koniec trzeba uczciwie przyznać, że Norma Expert ma olbrzymie możliwości, które informatycy z ATH, mam nadzieję, wykorzystają.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Wersja beta?

Post autor: Grzegorz Lusa » 19 paź 2011, o 13:46

W najbliższym BzG (Buduj z Głową)pojawi się nowa wersja "Experta", w której mocno poprawiono prędkość dodawania pozycji. Co więcej w 1 kw 2012r pojawi się moduł rozliczania wykonanych robót(docelowo będzie on bardziej zaawansowany niż to było w Normie PRO). Zachęcam też do przesyłania nam swoich uwag co do działania Normy Expert lub PRO na adres serwis@ath.pl lub forum@ath.pl. Dzięki temu będą coraz lepsze :D
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Wersja beta?

Post autor: yerzy1 » 23 paź 2011, o 00:11

Widzę, że w mojej ocenie programu nie jestem odosobniony. Norma PRO na tle konkurencji była bliska ideału. Myślałem, że Norma Expert będzie ideałem. Dostałem gniota z wodotryskami. Wstawianie nowej pozycji do kosztorysu (od kliknięcia wstaw - do pojawienia się pozycji z katalogu) trwa nawet do 10 sekund (mierzyłem). Panele boczne zasłaniają zawartość okna głównego. Domyślna szerokość paneli bocznych nie pozwala na odczytanie całej ich zawartości. Zwiększanie szerokości panela bocznego nie pomaga - zawartość jest dalej nieczytelna - pozostała szerokość panela pozostaje pusta. Używanie programu na laptopie jest dodatkową udręką, na ekranie jest całkowity miszmasz - nie pomaga nawet ekran 17 calowy (na mniejszych ekranach porażka całkowita - nawet schowanie wstążki nie pomaga). Nie zwróciłem programu, bo (ciągle jeszcze) uważam, że to wypadek przy pracy - zdarza się, a niedoróbki zostana w krótkim czasie poprawione. Też używam (jako jednego z kilku) programu z Krakowa. Kiedyś dla mnie był przykładem jak nie powinien wyglądać program wspomagający kosztorysowanie (brak "cofnij" - jedno kliknięcie i efekt wielogodzinnej pracy znika). Używałem rzadko - tylko jak musiałem. Nie mam zamiaru rekamować konkurencji. Niestety uważam, że - patrząc z punktu widzenia kosztorysanta, dla którego program wspomagający kosztorysowanie jest narzędziem pracy -Norma Expert to krok wstecz w stosunku do Normy PRO - taki sam kosztorys tworzy się w Normie Expert o wiele dłużej niż w Normie PRO, a bajery w postaci wykresów nie rekompensują zmarnowanego czasu. I nie chodzi mi o stratę czasu związaną z przestawianiem się na nowy program ale o zwykłe czekanie na wykonanie konkretnej operacji przez komputer. Uprzedzając reakcje autorów typu: "nie wiemy jaka jest konfiguracja komputera" informuję, że testowałem program na kilku komputerach Z KTÓRYCH KAŻDY "Z ZAPASEM" SPEŁNIA ZALECANE (CZYLI WYŻSZE NIŻ MINIMALNE) WYMAGANIA SPRZĘTOWE.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Wersja beta?

Post autor: Grzegorz Lusa » 24 paź 2011, o 09:10

yerzy1 napisz proszę jaką masz dokładnie wersje Experta. Może się okazać (mam taką nadzieję) że prędkość o której piszesz została już poprawiona w nowszej wersji i rozwiązaniem tego problemu może będzie podesłanie do Ciebie aktualizacji. Pozostałe wymienione sprawy tj panel boczne tu też zaszły pewne zmiany na + (uporządkowanie poleceń) w kolejnych edycjach, dlatego dobrze byłoby znać Twój nr wersji.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

budemenes
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 18 paź 2011, o 16:07

Wersja beta?

Post autor: budemenes » 22 lis 2011, o 09:16

Wczoraj dostałem nowy BZG i ... ech...
Sygnalizowałem błędy przy odwołaniach do pozycji przy ustawianiu PTE. Mimo iż potwierdzono ten błąd nie poprawiono go, za to dostałem stertę informacji o tym jak wprowadzać pozycje do kosztorysu.
Nie mam pretensji o to, że w świetny sposób (naprawdę!) uczycie jak wprowadzać pozycje, ale o to, że zaniedbujecie zaawansowanych użytkowników Waszych programów.

Ponadto czy to jest tak, żeby było to naprawione to muszę wykupić abonament na przyszły rok? No bo jeśli tak, to nie wygląda to dobrze.

Grzegorz Lusa
Administrator
Posty: 48
Rejestracja: 12 lip 2011, o 15:28

Re: Wersja beta?

Post autor: Grzegorz Lusa » 22 lis 2011, o 15:52

Faktycznie ten błąd był zgłoszony i niestety ale nie udało się go poprawić do bieżącego wydania BzG. Myślę że w najbliższym już to zostanie zrealizowane. Na nasze usprawiedliwienie mogę tylko dodać że pojawiła się ponad setka zmian (poprawki, nowe opcje itp ) a nie o wszystkich napisano na płycie. Co do pamiętania o użytkownikach zaawansowanych to proponuję kontakt z działem Serwisu ATH: serwis@ath.pl lub 22 811-76-86. Koledzy są w stanie zaproponować aktywnym Użytkownikom pomoc i współpracę na korzystnych warunkach dla obu stron.
Jedyną formą aktualizacji programu jest roczny abonament Buduj z Głową, który zawiera poprawki (krytyczne poprawki są obsługiwane przez taki sam mechanizm jak Windows Update), nowe opcje/funkcje, nowe katalogi itp. Tak jest od czasów Normy 2 czyli ok 1998r i w najbliższej przyszłości raczej się to nie zmieni.
Grzesiek Lusa
Polecam szkolenia z kosztorysowania w Akademii Athenasoft.

ODPOWIEDZ