Problem z podpięciem cennika do kosztorysu

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Tomas
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 paź 2012, o 10:51

Problem z podpięciem cennika do kosztorysu

Post autor: Tomas » 2 paź 2012, o 11:12

Witam

Mam problem z podpięciem cennika do kosztorysu zapisanego w formacie*.ath.
Otóż zapisuję swój kosztorys do *.ath, następnie otwieram go jako *.ath i jest bez cennika.
Więc ponownie wybieram cennik zapisuję, zamykam, otwieram i znów jest bez cennika (ręce opadają).
Próbowałem różnych metod łącznie z restartem komputera.
Jedynie w takim formacie mogę się posługiwać w pracy z kontrahentem, a za każdym razem jest problem z tym właśnie szczegółem.
Czasem jeszcze mam problem z szablonem liczenia podsumowania - u mnie jest "Zamówienia publiczne (oferta)", a u klienta "Ustawienia własne" i znowu problem.
Zróbcie coś aby ten program był naprawdę EXPERT a nie ...

Posiadam NEX w wersji 5.3.302.0

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 302
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Problem z podpięciem cennika do kosztorysu

Post autor: Kamil » 2 paź 2012, o 15:18

Witam
Format ath nie przenosi wszystkich ustawień, w tym podpiętego cennika.
Tego typu ustawienia przenosi format kst i kstx.
Jeśli chodzi o szablon liczenia narzutów, to tego typu ustawienia są przenoszone w pliku ath i kst/kstx.
Ath jest udostępnionym przez nas formatem, który ma na celu wymianę plików miedzy programami do kosztorysowania.
Spowodowanie, że plik ath będzie przenosił większość Pana ustawień, uniemożliwi taką wymianę.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ragerian87
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 30 wrz 2013, o 20:59

Re: Problem z podpięciem cennika do kosztorysu

Post autor: ragerian87 » 1 paź 2013, o 01:51

Kamil pisze:Witam
Format ath nie przenosi wszystkich ustawień, w tym podpiętego cennika.
Tego typu ustawienia przenosi format kst i kstx.
Jeśli chodzi o szablon liczenia narzutów, to tego typu ustawienia są przenoszone w pliku ath i kst/kstx.
Ath jest udostępnionym przez nas formatem, który ma na celu wymianę plików miedzy programami do kosztorysowania.
Spowodowanie, że plik ath będzie przenosił większość Pana ustawień, uniemożliwi taką wymianę.
no właśnie mi uniemożliwiła wymianę ;/

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Re: Problem z podpięciem cennika do kosztorysu

Post autor: sylka » 26 wrz 2018, o 10:10

Dzień dobry, mam problem, w oknie "Wybór Nakładów" wyboru cen materiałów i sprzętu z podpiętego do kosztorysu cennika. Po wyborze "Wyszukaj" nie odnajduje takich nakładów, pomimo prawidłowych ustawień. Wg wyszukania w kartotece jest ok, problem jedynie z cennikiem. Expert widzi cennik, można wszystko zrobić, natomiast podczas wyboru ceny w kosztorysie nie widzi. W zestawieniu RMS można wpisać ręcznie i zapisać w dowolnym cenniku. Przy ponownym wyborze ceny z poziomu kosztorysu nie widać cen. Uruchomiłem z płyty opcję naprawy i nie dało to rezultatu. Pracuję na wersji 5.900.300 system Win 10. Stało się to nagle i nie kojarzę zdarzenia. Zaznaczam, że ikona cennika nie ma krzyżyka. Myślę również że nie jestem w stanie wszystkiego ująć, może potrzeba pytań naprowadzających. Chętnie porozmawiałbym telefonicznie, Proszę o jakieś info. Pozdrawiam, Sylka

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 302
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Problem z podpięciem cennika do kosztorysu

Post autor: Kamil » 26 wrz 2018, o 15:21

Dzień dobry.
Na forum ciężko będzie ustalić przyczynę problemu. Tego typu tematy najlepiej załatwiać telefonicznie z naszym serwisem.
Proszę zadzwonić pod numer 22-594-05-67 i tam koledzy udzielą wsparcia :)
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

ODPOWIEDZ