Co nie działa w Normie Expert

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 15 mar 2016, o 09:09

Wszystkie nowe funkcje programu są zawsze omawiane na płycie Buduj z Głową.
Po jakimś czasie, również trafia to na naszą stronę internetową, którą zachęcam śledzić http://www.bzg.pl/node/1344
Mam nadzieję, że link do artykułu rozwieje wszelkie wątpliwości. Jeśli nie to proszę przesłać problemowy plik na serwis@ath.pl z informacją, co jest nie źle.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 23 mar 2016, o 13:35

Nie działa prawidłowo funkcja wstawiania działu nadrzędnego.
PRZYKŁAD:
Mam dwa działy: 1 i 2. W widoku Kosztorys --> Działy zaznaczam Dział 1 i wybieram funkcję "Dodaj dział nadrzędny". I wstawia się dział nadrzędny, ale tylko dla Działu 1. Dział 2 zostaje działem 2. A powinien pojawić się dział nadrzędny "1", a Działy 1 i 2 powinny zamienić się w Działy "1.1" i "1.2" W normie PRO działa jak powinno. No, chyba że coś źle robię :)

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 23 mar 2016, o 14:36

Nie mogę powtórzyć opisanego problemu.

Proszę w pierwszej kolejności przejść na Opcje - Kosztorysu - Numerowanie i sprawdzić czy tam nie jest zaznaczona opcja "Działy numerowanie ręcznie"
Numerowanie.JPG
Numerowanie.JPG (15.21 KiB) Przejrzano 6767 razy
U mnie to wygląda tak, że jak mam dwa działy A i B, to zaznaczam dział A i naciskam ikonę dodawania działu
Dział.JPG
Dział.JPG (13.25 KiB) Przejrzano 6767 razy
Zmieniam na "poziom nadrzędny"
Poziom nadrzędny.JPG
Poziom nadrzędny.JPG (18.43 KiB) Przejrzano 6767 razy
I po dodaniu działu nadrzędnego, prezentuje się to następująco
Poddziały.JPG
Poddziały.JPG (14.64 KiB) Przejrzano 6767 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 24 mar 2016, o 14:47

Zaszło chyba małe nieporozumienie. Mój post dotyczył Normy EXPERT, a odpowiedź (jak wynika z dołączonych zrzutów ekranu) dotyczy Normy PRO. W Normie PRO nie ma problemów z wstawianiem działów nadrzędnych (na co również zwróciłem uwagę).

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 24 mar 2016, o 15:13

Ma Pan rację, mój błąd. Przeanalizuję jeszcze raz problem i dam znać.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 29 mar 2016, o 11:49

Postaram się wszystko dokładnie wyjaśnić.
Rzeczywiście w Normie Expert jest inaczej i nie można tak utworzyć działu nadrzędnego, ale w innych sytuacjach Norma Expert góruje nad Normą PRO.
W sytuacji, kiedy Pan ma dwa działy główne i chce Pan je zmienić na poddziały, dodając dział nadrzędny, to można to wykonać w następujący sposób.
Mamy dwa działy A i B
dzialyAB.JPG
dzialyAB.JPG (16.01 KiB) Przejrzano 6733 razy

Dodajemy trzeci dział C
dzialyABC.JPG
dzialyABC.JPG (16.25 KiB) Przejrzano 6733 razy

Teraz chwytamy np. dział B i przeciągamy na C.
Strzałka po lewej stronie (niebieska) informuje, czy przeciągany dział, dodajemy do konkretnego działu, czy np. chcemy tylko przemieścić jeden dział, pod drugi, wtedy strzałka będzie zielona.
przemieszczanieBC.JPG
przemieszczanieBC.JPG (21.17 KiB) Przejrzano 6733 razy

Identycznie robimy z działem A, który również przeciągamy na C
CAB.png
CAB.png (7.22 KiB) Przejrzano 6733 razy
W Normie Expert jest inny mechanizm tworzenia struktury działów i już wyjaśniam, czemu jest on lepszy.
Jeśli mamy już istniejącą (większą) strukturę działów, jak na poniższym zrzucie, to załóżmy, że chce Pan dodać dział nadrzędny nad działem nr. 3, a z istniejącego działu nr. 3 PIĘTRO zrobić poddział.
3PIETRO.JPG
3PIETRO.JPG (29.65 KiB) Przejrzano 6733 razy
W takiej sytuacji, zaznaczamy dział nr. 3 i z górnego menu rozwijamy Dodaj i wybieramy „Dodaj dział nadrzędy”
dn3.JPG
dn3.JPG (47.98 KiB) Przejrzano 6733 razy
Po wykonaniu tych czynności, efekt jest jak poniżej.
dzial3_1.JPG
dzial3_1.JPG (29.69 KiB) Przejrzano 6733 razy
Jeśli tego typu operacje wykonamy w Normie PRO, to efekt jest już następujący.
Widać, że dział nadrzędny nie został wstawiony nad działem 3 PIĘTRO, tylko został wstawiony na samym początku.
npro.JPG
npro.JPG (26.35 KiB) Przejrzano 6733 razy
W przypadku Normy Expert, kiedy dopiero zaczynamy tworzyć działy, bardzo przydaje się możliwość przeciągania i upuszczania działów w konkretnych miejscach.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 29 mar 2016, o 16:17

Dziękuję za wyjaśnienia. Rzeczywiście, muszę przyznać, że mechanizm wstawiania działu nadrzędnego zastosowany w Normie Expert jest bardziej uniwersalny. Trudno tylko się przestawić po kilku(nastu?) latach korzystania z Normy PRO. Przeciąganie, początkowo daje dość nieoczekiwane rezultaty, które, na szczęście można cofnąć. Po opanowaniu da się pracować całkiem przyjemnie.
Jeśli chodzi o "górowanie Normy EXPERT nad Normą PRO", to generalnie, zgadzam się, chociaż ostatnio muszę często korzystać z mechanizmu eksportu kosztorysów do formatu ath lub xml (Norma EXPERT nie jest jeszcze zbyt popularna), i efekty eksportu nie zawsze są zadowalające. Ale to już w następnym poście.

fm2016
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 maja 2016, o 16:11

Import ze scan pdf

Post autor: fm2016 » 23 maja 2016, o 13:33

Próbowałem różnych ustawień w Menedżerze skanu. Nie działa to ja należy. Zrobiłem eksperyment polegający na wyeksportowaniu własnego kosztorysu do pliku pdf, wydrukowaniu i zeskanowaniu. Efekt?
1. Z wersji elektronicznej został wczytany bezbłędnie.
2. Z wersji skanowanej, po usunięciu nielicznych błędów, po drobnych korektach spójności nagłówków, etc., został wczytany z błędami, które dyskwalifikują działanie tego mechanizmu.
Zatem, dopisuję się prośby użytkownika 'unipolbud' - proszę o informację na powyższy temat.
Tak na marginesie - NE ver. 5.7.200.14

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 23 maja 2016, o 13:43

Proszę przesłać plik, który stara się Pan wczytać do Normy na adres serwis@ath.pl powołując się na forum
Na jego podstawię opiszę na forum, jak poprawnie wczytać plik zeskanowany.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 10 lis 2016, o 23:17

Po pięciu latach używania tego programu, po 5 x 4 = 20 aktualizacjach (po ok. 500 PLN za rok), w których "zoptymalizowano działanie programu", nadszedł, niestety, czas powiedzieć prawdę, że Norma EXPERT to wielka porażka programistów, a moduł rozliczania robót to porażka do kwadratu. Program nadal działa z prędkością muła (żółwia?), a efekty końcowe tych męczarni (wyniki obliczeń, forma wydruków itd.) są nadal bardzo marne. Chętnie go oddam twórcom za zwrotem kosztów. Już wystarczająco długo byłem "beta testerem". Za własne pieniądze, niestety.

ODPOWIEDZ