Co nie działa w Normie Expert

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 16 sty 2014, o 12:17

Witam
Proszę umieścić na forum zrzut z ekranu, jak to wygląda u Pana, ewentualnie, proszę przesłać taki zrzut na adres serws@ath.pl powołują się na forum.
Proszę o zrzut z ekranu, ponieważ ja nie mogę powtórzyć opisanej sytuacji na tym samym katalogu.
Czy próbował Pan dodać nowy katalog do ulubionych? Jakiś inny i czy problem jest powtarzalny?
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

Mariusz
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2011, o 20:24

Niewłaściwe informacje na wydruku

Post autor: Mariusz » 15 cze 2015, o 02:40

Witam,
W generowanym podglądzie wydruku na zakładce "Spis treści" w nagłówkach oraz stopkach wyświetlane są niepoprawne dane "strony tytułowej" i "nazwy pliku".
Na zakładce "Charakterystyka obiektu" oraz "Klauzula uzgodnienia kosztorysu" brak jest stosownego opisu informującego o tytule generowanego opracowania tak jak ma to miejsce w przypadku przedmiar robót, kalkulacji uproszczonej itd...
Uważam, że dobrym rozwiązaniem byłoby dodanie w nagłówkach i stopkach możliwości umieszczania opisu rodzaju generowanego zestawienia.
Załączniki
spis treści.png
spis treści.png (10.66 KiB) Przejrzano 6973 razy
przedmiar robót.png
przedmiar robót.png (22.05 KiB) Przejrzano 6973 razy

Mariusz
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 26 sie 2011, o 20:24

Automatyczna weryfikacja i sortownie kodów CPV

Post autor: Mariusz » 15 cze 2015, o 02:51

Przy kopiowaniu kodów CPV z działów na stronę tytułową nie działa:
- weryfikacja już występujących (problem powielania)
- automatyczne sortowanie wg kolejności liczbowej.
Oczywiście można ręcznie tylko po co? Uważam, że czynność może być przeprowadzana automatycznie.
Załączniki
kody CPV.png
kody CPV.png (37.75 KiB) Przejrzano 6973 razy

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: sylka » 29 cze 2015, o 15:38

Witam, ostatnio zauważyłem że w katalogach własnych skopiowanych z katalogów norma, straciłem funkcjonalność scalania tablic np. pogrubienie ściany o dalsze cm w KNR 2-02 lub dalsze km w KNR 2-01. Nagłówek tablicy zmienia się poprawnie, również w podstawie jest dopisana druga tablica (również trzecia) natomiast w nakładach nie ma dodatkowych przeliczeń. Ponieważ nie zorientowałem się w którym momencie to powstało, więc kojarzę że w którymś z ostatnich uaktualnień. Próbowałem ręcznie uzupełnić w panelu w właściwości pozycji, ale niestety zapisane zmiany nie można zatwierdzić, brak reakcji zapisu. Oczywiście co trzeba zmienić podejrzałem z katalogu norm i oczywiście wcisnąłem tryb edycji. Może tylko by wystarczyła instrukcja jak to zrobić, bo mam pomysły usprawnień w innych katalogach. A może to problem który wymaga następnych uaktualnień. Nie mam możliwości sprawdzenia czy inny kosztorysant ma taki sam problem jak ja. No bo zawsze się znajdzie jakiś "mądrala" i co udziwni. Ale do rzeczy, funkcja scalania jest potrzebna. I ostatnia rzecz to używam wersję 5.6.200.6. Liczę na programistów. Pozdrawiam, Sylka.

janaszek1
Nowy użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 paź 2013, o 13:24
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: janaszek1 » 28 lip 2015, o 12:49

można już wprowadzać literki z polskimi znakami jak ó ?

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 20 lut 2016, o 13:50

W polu "Krotność" nie można wpisać wyrażenia, tylko liczbę. W Normie PRO można było wpisać wyrażenie (np. 15/4) lub liczbę. To regres. Czy i kiedy przewiduje się przywrócenie takiej funkcjonalności?

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 22 lut 2016, o 09:53

yerzy1 pisze:W polu "Krotność" nie można wpisać wyrażenia, tylko liczbę. W Normie PRO można było wpisać wyrażenie (np. 15/4) lub liczbę. To regres. Czy i kiedy przewiduje się przywrócenie takiej funkcjonalności?
Dziękujemy za zgłoszenie. Jest to przeoczenie z naszej strony. Na kolejnej wersji powinna być funkcjonalność, taka jak obecnie w Normie PRO.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 2 mar 2016, o 23:17

1. W oknie edycji strony tytułowej panuje pewna drobna, ale uciążliwa niekonsekwencja dotycząca przenoszenia tekstu do nowej linii. Sekwencja "\n" (znana z Normy PRO) działa tylko na zakładce "Ogólne" w polu "Firma - - > Nazwa". W tej samej zakładce, ale w polu "Firma --> Adres" ten sposób już nie działa, ale działa zwykły "Enter" (który w polu Nazwa nie działa). Na pozostałych zakładkach nie działa już nic, mimo że w niektórych polach (Adres Inwestycji, Adres Inwestora Adres Wykonawcy) wciśnięcie "Enter" przenosi tekst do nowej linii, niestety tylko w edytowanym polu, na wydruku już nie. Proponuję ujednolicenie zachowania się programu i wprowadzenie możliwości przenoszenia przy pomocy "\n" w każdym polu edycji tekstu.

2. Autodopasowanie szerokości kolumn program "pamięta" tylko w aktualnej sesji. Po zapisaniu i ponownym otwarciu kosztorysu szerokości kolumn są jak z księżyca (najbardziej widoczne w zestawieniu Nakłady --> Wszystkie)

3. Jeżeli na stronie tytułowej ma być podana tylko wartość netto to przydałaby się bardzo funkcjonalność z Normy PRO polegająca na tym, że jeżeli nie zadamy wartości podatku VAT, to to na stronie tytułowej widzimy (słownie) "Wartość kosztorysowa robót BEZ PODATKU VAT". W Normie Expert, po usunięciu z narzutów podatku VAT, na stronie tytułowej widzimy: "Ogółem wartość kosztorysowa robót". "Wtajemniczeni" wiedzą, że jak nie podano wartości VAT, to znaczy że podano wartość Netto, ale wielu odbiorców kosztorysów pyta: Czy to jest netto, czy brutto? I bardzo prosi żeby to dopisać. Wiem, że można to zmienić w oknie edycji szablonów wydruków (zrobiłem sobie taki szablon nawet :) ), ale moim zdaniem powinno to być działanie "wbudowane" w program, automatyczne (nie ma narzutu VAT ---> Drukuj słownie "bez podatku VAT"), a nie ręcznie ustawiane za każdym razem.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 9 mar 2016, o 15:25

Bardzo dziękujemy za uwagi.
Co do punktów 1 i 3, to będziemy poprawiali.
Natomiast punkt 2 działa prawidłowo.
Jeśli zapiszemy własne szerokości kolumn, to kiedy otworzymy nowy plik, są one pamiętane.
Należy zwrócić uwagę na plik, który otrzymamy od "kogoś" ponieważ taki plik wczytuje się z własnymi ustawieniami, więc aby ponownie ustawić, zapisaną wcześniej szerokość, trzeba ja wskazać w ustawieniach
wlasny_uklad.JPG
wlasny_uklad.JPG (23.47 KiB) Przejrzano 5739 razy
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

unipolbud
Nowy użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2016, o 14:28

Manual do importu ze skan pdf

Post autor: unipolbud » 14 mar 2016, o 22:39

Ostatnio próbowałem importować kosztorysy ze skanu pdf i nie działa to najlepiej, ponadto nie ma w manualu informacji jak to robić i na co zwracać uwagę przy skanowaniu kosztorysów. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć co nieco ?
pozdrawiam
Staszek

ODPOWIEDZ