Co nie działa w Normie Expert

Moderatorzy: Gregor, Kamil

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 27 sie 2012, o 23:08

W opisie (pozycji, działu) nie można wstawić litery "ó". Pozostałe polskie znaki (prawy alt+litera) działają.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 28 sie 2012, o 08:26

Witam
Dziękujemy za zgłoszenie.
Niestety jest to błąd w programie i pracujemy nad jego jak najszybszym rozwiązaniem.
Nie można wprowadzić znaku "ó" i "ń"
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 17 wrz 2012, o 23:55

Gdzie została ukryta opcja pozwalajaca zmienić treść nagłówka tabeli z "przedmiar" na "obmiar" (tworzę kosztorys powykonawczy)? Chciałbym również uzyskać słowo "obmiar" w spisie treści. Zmiana w opcjach kosztorysu nic nie daje, podobnie jak zmiana w opcjach widoku. (w Normie Pro wystarczyło zmienić przełącznik w opcjach kosztorysu). Po wybraniu "definiuj szablony" można wpisać "obmiar" w pole "tekst pola" ale w spisie treści dalej jest "przedmiar".

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 18 wrz 2012, o 09:29

Witam
Sprawdziłem opisany przez Pana problem na wersji 5.3.302 i wszystko jest ok.
Chodzi Panu o ten widok?
Obmiar.JPG
Obmiar.JPG (46.82 KiB) Przejrzano 18775 razy
Proszę napisać na jakiej wersji Pan ma problem.
Może widok się nie odświeżył.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 18 wrz 2012, o 20:59

Właśnie o ten widok chodzi. Gdzie i co trzeba ustawić, aby przełączać w spisie treści z "Przedmiar" na "Obmiar"? Mam Normę Expert 5.3.302.0.

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 19 wrz 2012, o 09:35

Proszę rozwinąć grupę Widok
Opcje prezentacji widoku.png
Opcje prezentacji widoku.png (29.46 KiB) Przejrzano 18762 razy
Następnie rozwinąć Przedmiar/Obmiar
Przedmiar_Obiarm.JPG
Przedmiar_Obiarm.JPG (23.41 KiB) Przejrzano 18762 razy
W tym miejscu zmieniłem na Obmiar.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 21:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 19 wrz 2012, o 20:02

Działa, dziękuję.

jolica
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 maja 2012, o 13:24

Co nie działa w Normie Expert

Post autor: jolica » 27 wrz 2012, o 13:06

Witam. Z serii, co nie działa w normie Expert chciałam poprosic o sprawdzenie i wyjaśnienie bądź instruktaż dotyczący nagłówków. Jestem na zakładce wydruki. Format strony: Opcje: zaznaczony "drukuj nagłówek". Robię podglad ustawienia wydruki, wybieram przykładowo przedmiar i nagłówka, który wybrałam [plik] nie wyswietla. Ciekawe, że wszystkie pozostałe czyli: nr strony, liczba stron, data wydruków, etc.. które są zamieszczone na dole okienka edycji zestawów nagłówków stron działają za wyjątkiem własnie tego, który zwykliśmy w biurze wstawiać. Oczywiście mogę wpisać dokładną nazwę pliku i zapisać, lecz przy każdym kosztorysie i przedmiarze muszę to zmieniać, a nie jest to praktyczne. Sprawdzałam na komputerach kolegów, którzy pracują na tej samej wersji Normy Expert i u wszystkich występuje ten sam błąd. Używam NE Werrsja: 5.1.400.9

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 305
Rejestracja: 13 lip 2011, o 10:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 27 wrz 2012, o 13:22

Witam
Ma Pani dosyć starą wersję.
Proszę skontaktować się ze mną mailowo w tej sprawie serwis@ath.pl powołując się na forum.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

sylka
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:04

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: sylka » 16 sty 2014, o 11:56

Dzień dobry, chciałbym zgłosić następujący problem. Utworzyłem katalog własny 02-21 na podstawie kopiuj-wklej z katalogu norm 2-21. Do momentu zapisania i zamknięcia kosztorysu z pozycjami katalogu własnego wszystko działa poprawnie. Ponowne otwarcie kosztorysu powoduje w widoku brak opisu pozycji i podstawy. Wyliczenia i nakłady są poprawne. Mam stworzonych wiele katalogów własnych, i dopiero 02-21 sprawił mi problem. Nie mogę się doszukać przyczyny, ponieważ sposób postępowania tworzenia kopii jest zawsze taki sam. W pierwszej chwili myślałem, że sam coś sknociłem. Usunąłem z bazy Katalogi Własne i ponownie stworzyłem kopię. Wynik bez zmian. W katalogach własnych zmieniam tylko materiały i sprzęt z Kartoteki Własne. Używam wersję 5.4.402.0. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam, Sylka.

ODPOWIEDZ