Co nie działa w Normie Expert

Moderatorzy: Gregor, Kamil

Awatar użytkownika
Kamil
Załoga ATH
Posty: 296
Rejestracja: 13 lip 2011, o 09:42
Kontakt:

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Kamil » 25 lis 2016, o 09:25

moduł rozliczania robót to porażka do kwadratu
Dziękuję za tego typu wiadomość. Brakuje mi rozwinięcia Pana wiadomości, co uważa Pan za porażkę w module rozliczania robót?
Program nadal działa z prędkością muła (żółwia?)
W którym dokładnie miejscu zauważa Pan wolne działanie programu?
Jeśli przy pracy na dużym kosztorysie, to jak dużym?

Proszę mieć na uwadze, że w zaleceniach programu są następujące wymagania:

Zalecane wymagania systemowe:
procesor: Intel Core 2 Duo lub równoważny;
pamięć: 2GB RAM;
rozdzielczość ekranu: 1920x1200;
HDD: 2GB, napęd DVD;
Internet Explorer 6.0 lub nowszy;

efekty końcowe tych męczarni (wyniki obliczeń, forma wydruków itd.)
Również i w tym miejscu proszę doprecyzować co jest nie tak.
Polecam program do kosztorysowania Norma PRO.

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 20:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 26 lis 2016, o 11:52

1. Rozliczam aktualnie roboty na podstawie kosztorysu zawierającego ok. 1800 pozycji. Każda rozliczana pozycja zawiera kilkanaście do kilkudziesięciu wierszy obliczeń składowych (również ze znakiem "minus", oraz o wartości "zero", tak sobie zażyczył Zamawiający - podaję to, bo nie wiem, może to ma znaczenie). W jednym rozliczeniu występuje kilkanaście - kilkadziesiąt pozycji. Po wprowadzeniu wszystkich wyliczeń (kilka - kilkanaście godzin pracy) - niespodzianka. Na wydruku brak podsumowania tych pracowicie wpisanych wierszy. Widać tylko ilość z przedmiaru. Uprzedzając pytania, wiem jak działa ten moduł. W Normie PRO wszystko działa bez problemów. Chciałem dołączyć przykładowe pliki (pdf), niestety nie da się załączać pdf-ów.

2. Dane kosztorysu - jak wyżej (ok. 1800 pozycji). Po wybraniu kosztorysu, jego otwieranie trwa 5 - 12 sekund. To potrafię zrozumieć. Ale, kiedy kosztorys jest już otwarty, schody zaczynają się przy edytowaniu wcześniej wprowadzonych wierszy rozliczania robót. Po zmianie, korekcie czegokolwiek w którymś wierszu rozliczenia, przejście do następnego wiersza trwa 2-3 sekundy. Z podobną prędkością działają (to już w kosztorysie, nie w rozliczaniu robót): wyszukiwanie pozycji w katalogach, wyszukiwanie materiałów i sprzętu. Jest to dość irytujące.
Dane mojego komputera:
procesor: Intel Core i5;
pamięć: 16GB RAM;
rozdzielczość ekranu: 1920x1200;
SDD: 256GB, napęd DVD;
Internet Explorer 11


3. Przy wydrukach, za każdym razem trzeba korygować ustawienia. Liczby "zawijają" się, zamiast dopasować się do szerokości kolumny. Edycja strony tytułowej, chodzi mi o przenoszenie do następnego wiersza, to "wolnoamerykanka". W niektórych tylko polach działa sekwencja "\n". W niektórych "enter". W pozostałych - nic nie działa - cała treść musi być w jednym wierszu. Sensowne sformatowanie pól, które aż proszą się o dwa wiersze (np. adresy: ulica /nowy wiersz/ miasto) jest niewykonalne. Proszę spróbować. Pisałem o tym kiedyś na forum, ale pozostało bez echa. Co do formatowania wydruku rozliczenia robot, to owszem, tak jak dla pozostałych wydruków, można wybrać "Definiuj szablony", ale tam jest m.in. dodawanie lub usuwanie kolumny "Nr specyfikacji technicznej" (w jakim celu to tam jest, w module rozliczania robót, to nie wiem), za to brakuje dodawania wiersza sumy wykonanych robót. Jaki sens ma wpisywanie wierszy obliczeń składowych bez możliwości ich podsumowania?

4. Na stronie tytułowej nadal nie ma automatycznego mechanizmu który, gdy nie zdefiniujemy podatku VAT, pozwoli wyświetlić podsumowanie słownie zawierające sformułowanie "bez podatku VAT" (tak jak w Normie PRO). Jest "Ogółem wartość kosztorysu". Dla fachowców to pewnie oczywistość (chociaż nie zawsze), ale wielu "zwykłych" odbiorców kosztorysów ma problem - czy to jest wartość netto, czy brutto?

5. Wszystkie wydruki są słabo zoptymalizowane. Mimo ustawienia identycznego rodzaju i wielkości czcionki, wydruki tych samych elementów z Normy EXPERT zajmują nawet dwa razy więcej stron niż z Normy PRO. Na wydrukach jest dużo wolnego miejsca (w Normie PRO wszystko jest maksymalnie "upakowane".

yerzy1
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 27 sie 2011, o 20:09

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: yerzy1 » 25 maja 2017, o 07:04

W module "Wykonanie robót" nadal brak podsumowania ilości wykonanych robót przy wybraniu JEDNEGO (WIELOWIERSZOWEGO) okresu rozliczeniowego (po wybraniu wszystkich okresów rozliczeniowych, podsumowanie jest widoczne). Problem zgłaszałem kilka miesięcy temu. Mimo potwierdzenia przez serwis opisanego błędu, nie został on do dziś naprawiony. W tym czasie ukazały się dwie aktualizacje, co oznacza całkowite olewanie użytkowników, którzy płacą za działający program, a nie całkowicie nieprzydatne "wodotryski".

Gregor
Załoga ATH
Posty: 9
Rejestracja: 13 lip 2011, o 09:31

Re: Co nie działa w Normie Expert

Post autor: Gregor » 25 maja 2017, o 15:05

Dzień dobry, niestety przesłane zgłoszenie umknęło podczas realizacji zmian w programie na 2 kwartał 2017r.. Zmieniliśmy priorytet zgłoszenia na bardzo wysoki. W trzecim kwartale na pewno zostanie zrealizowane.

ODPOWIEDZ